Πριν απ’ όλα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύλλογός μας, ως ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων (με αποφαση του ΔΣ που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση), συντάσσεται στην προσπάθεια αποτροπής όσων σχεδιάζονται στην περιοχή και αφορούν άμεσα και το χωριό μας.

Ήδη, πληροφορούμαστε πως κάτοικοι γειτονικών χωριών έχουν προβεί σε αντιδράσεις.

Θεωρούμε αναγκαίο, λοιπόν, να ευαισθητοποιηθούν και οι συγχωριανοί μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι, αν υλοποιηθούν όλα όσα έχουν σχεδιαστεί για την περιοχή (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, κ.λ.π.), οι πιθανότητες επιβίωσης του χωριού μας είναι μηδαμηνές, ιδιαίτερα αν όλα αυτά συσχετιστούν και με τα σχέδια διαμελισμού του, όπως φανερώνουν οι παράλληλα με όλα τα παραπάνω προωθούμενες αλλαγές στα σύνορά του, χάριν των οποίων σημαντικές εκτάσεις του χωριού μας (τμήματα από Βαένια, Πλατάνια, Συκιά, κ.λ.π.) “μετακομίζουν” σε γειτονικά χωριά. Αλλαγές τις οποίες έχουμε ήδη από καιρό δημοσιοποιήσει και για τις οποίες κανείς αρμόδιος δεν λαμβάνει θέση.

Εμείς, πάντως, ενημερώσαμε, όπως, άλλωστε, εδώ και τόσο καιρό πράττουμε…

Ενημερώσαμε και ενημερώνουμε και τον κόσμο και τους φορείς του χωριού μας….Και πέρα από τις εκδηλώσεις μας, τους χορούς και τα πανηγύρια μας αντιμετωπίσαμε, στα πλαίσια, πάντα, του δυνατού, και εξακολουθούμε ν’ αντιμετωπίζουμε και όλα τα παραπάνω (μαζί με τις όποιες σε βάρος μας συνέπειες), που τα θεωρούμε κίνδυνο για το χωριό μας.

Και φυσικά ούτε τώρα πρόκειται να εφησυχάσουμε ή να παραιτηθούμε…. είπαμε, όμως….μόνοι εμείς δεν αρκούμε …. και ούτε μπορούμε…

Ο καθένας ας αναλογιστεί στο εξής και τις δικές του ευθύνες……

Παραθέτουμε, λοιπόν, παρακάτω και το Δελτίο Τύπου του Δικτύου για την προστασία των Αγράφων :

“Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα και είχαμε και οι ίδιοι την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών στην κορυφογραμμή του όρους «Καράβα» των Αγράφων (βορειοδυτικά των κεραιών του Τυμπάνου και στο όριο του Δήμου Μουζακίου με τον Δήμο Αργιθέας,  περιοχή Αέρας – Αφεντικό και σε απόσταση 7,4 χιλ από την διασταύρωση της Οξυάς προς την Αργιθέα), που συνίστανται στην ισοπέδωση του εδάφους στη θέση “Σταυρός”, στη διάνοιξη δρόμου προς τη θέση “Αέρας”, κ.λ.π., και οι οποίες αφορούν – πιθανότατα – στην κατασκευή του σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου στη θέση “Αέρας – Αφεντικό.

 

Οι συγκεκριμένες εργασίες, όπως διαπιστώθηκε, έχουν ήδη βλάψει σε μεγάλο βαθμό το ελάχιστο έδαφος και τον αντίστοιχο βοσκότοπο που, με την πάροδο του χρόνου, είχε δημιουργηθεί στην περιοχή, εκθέτοντας, αντίστοιχα, και το υπέδαφος στις έντονες καιρικές συνθήκες που εκεί επικρατούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για διάβρωση του εδάφους και κατολισθήσεις κατά τους επερχόμενους χειμώνες.

 

Πιστοί στις διακηρύξεις μας για έρευνα και μελέτη όλων των στοιχείων των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στον ορεινό όγκο των Αγράφων με σκοπό την προστασία του φυσικού αποθέματος της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών και συμμεριζόμενοι και ανησυχίες κατοίκων της περιοχής, ενημερώνουμε τα μέλη και τους φίλους μας ότι έχουμε ήδη απευθυνθεί σε κάθε εμπλεκόμενο αρμόδιο φορέα ή υπηρεσία, με αίτημα να ελεγχθεί η νομιμότητα των επεμβάσεων στην παραπάνω περιοχή.

 

Κρίνουμε επιβεβλημένο να αποσαφηνίσουμε προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε εμπλεκόμενο ή ενδιαφερόμενο πως στους σκοπούς και τις μεθόδους του Δικτύου δεν περιλαμβάνεται η παρεμπόδιση οποιασδήποτε καλυπτόμενης από το νόμο ενέργειας ή επέμβασης τόσο στη συγκεκριμένη όσο και σε κάθε άλλη περιοχή των Αγράφων. Τονίζουμε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραμείνουμε αδρανείς σε ενδεχόμενες αυθαίρετες ενέργειες και επεμβάσεις, που από τη φύση τους και μόνο καθίστανται βλαπτικές και με μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες για το φυσικό τοπίο και το περιβάλλον της περιοχής. Τέτοιες ενέργειες και επεμβάσεις θα καταγγέλλονται άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες, με την απαίτηση να εφαρμόζονται όλα, ανεξαιρέτως, όσα οι νόμοι ορίζουν, όπως π.χ. διακοπή εργασιών και αποβολή όσων αυθαίρετα εκτελούν εργασίες, επιβολή διοικητικών προστίμων, επαναφορά στην πρότερη κατάσταση όσων περιοχών έχουν θιγεί από αυθαίρετες και παρά το νόμο εργασίες, προσφυγή στη δικαιοσύνη και άσκηση όλων των κατά νόμο ενδίκων μέσων και διώξεων, εφόσον συντρέχει περίπτωση, κ.λ.π..

 

Οφείλουμε όλα τούτα τόσο στους εαυτούς μας όσο και στις επερχόμενες γενιές….

 

Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων”

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).