Ιδρύθηκε το 1995 με την με αριθμό 18/17-2-95 απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας και με την επωνυμία «Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρίου Οξυάς “Η Αγία Τριάδα”». Με την με αριθμό 179/2008 απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας και σε υλοποίηση σχετικής απόφασης ειδικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του μετονομάστηκε σε «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΞΥΑΣ “ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ”». Έχει έδρα το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, ως το αρχαιότερο και σημαντικότερο ιστορικό μνημείο του χωριού.
Ο Σύλλογος ανέπτυξε εξ’ αρχής πλούσια δραστηριότητα, με έμφαση στη διατήρηση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων του χωριού. Ιδιαίτερη, όμως, δραστηριότητα εμφάνισε και εμφανίζει τα τελευταία χρόνια με :
- Την επιτυχημένη έκδοση εφημερίδας με τον τίτλο «Το χωριό μου… Η ΟΞΥΑ»
- Τη λειτουργία ιστοσελίδας (www.agia-triada-oxyas.gr και σήμερα www.oxyakarditsas.gr )
- Τη συμμετοχή σε πρόγραμμα Leader μέσω της ANKA A.E. για την έκδοση διπλού ψηφιακού δίσκου με παραδοσιακά τραγούδια του χωριού, την έκδοση φυλλαδίου με ήθη, έθιμα και ιστορικά στοιχεία και τη δημιουργία ταινίας σε μορφή DVD με θέμα το χωριό και τα έθιμά του
- Την ηχογράφηση με δικούς του πόρους ακόμα δύο ψηφιακών δίσκων με παραδοσιακά τραγούδια του χωριού, βασισμένα σε επιτόπια έρευνα και καταγεγραμμένα με βάση μαρτυρίες ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού, καθώς και την ανάδειξη και προβολή του ξεχασμένου παραδοσιακού χορού «Κλειστός της Οξυάς».
- Την ανάδειξη και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς του χωριού της Οξυάς με την αναβίωση παλαιών ηθών και εθίμων του χωριού, όπως το τοπικό πασχαλινό έθιμο «ΣΙΓΝΑ», τα παλιά Οξυώτικα νυχτέρια, άλλες συνήθειες, παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής, κ.λ.π. , πολλά από τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον τοπικών τηλεοπτικών καναλιών, από τα οποία και προβλήθηκαν.
- Την ίδρυση χορευτικών τμημάτων καθώς και της επωνομαζόμενης σήμερα ομάδας αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού “Πολύκαρπος Μπλέτσας”, με την οποία πραγματοποίησε και πραγματοποιεί πλήθος εμφανίσεων ανά την Ελλάδα καθώς και σε γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές της Ελληνικής Τηλεόρασης αλλά και τοπικών τηλεοπτικών καναλιών, ενώ καθοριστική ήταν και η συνεισφορά της στην οργάνωση και καθιέρωση της «Γιορτής Δημοτικού Τραγουδιού», που ξεκίνησε σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους της περιοχής Αγράφων Καρδίτσας και σήμερα έχει αποκτήσει πανθεσσαλικό χαρακτήρα και η οποία, με πρωτοβουλία του Συλλόγου οργανώθηκε και στην Οξυά Καρδίτσας τον Αύγουστο του 2011 και 2014, με ιδιαίτερη, μάλιστα, επιτυχία.
- Την ίδρυση του Αρχαιολογικού, Λαογραφικού και Πολιτιστικού Μουσείου Οξυάς, που αποτελεί και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Συλλόγων με μουσεία και Συλλογές Ν. Καρδίτσας. Το Μουσείο έχει έδρα το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, όπου και η έδρα του Συλλόγου.
- Την οργάνωση και καθιέρωση εκδήλωσης – επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των πεσόντων στους αγώνες του έθνους, η οποία διοργανώνεται στον οικισμό “Πλατάνια” του χωριού, γενέτειρα του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου από το νομό Καρδιτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940 – 41, γεγονός που ο Σύλλογος απέδειξε και ανέδειξε, προβάλλοντας έτσι και την ιστορία του χωριού.
- Τις πρωτοβουλίες του για την ανάδειξη και προβολή και διάφορων, ακόμα, ιστορικών στοιχείων και μνημείων του χωριού, οργανώνοντας ανάλογες εκδηλώσεις και ομιλίες, προσκαλώντας αρμόδιες υπηρεσίες για την έρευνα και καταγραφή τοπίων, αντικειμένων και μνημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως τα υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων στη θέση «Πυργάκια» του οικισμού Πλατάνια Οξυάς, του παλιού πέτρινου τοξωτού γεφυριού στη θέση «Κορψιά» του οικισμού Παλαιοχωρίου, κ.λ.π..
- Την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την αναψυχή και την τόνωση του ηθικού των μόνιμων κατοίκων του χωριού και των πολύτεκνων οικογενειών του, την οργάνωση ποικίλων άλλων εκδηλώσεων για τη διάσωση των ηθών και εθίμων του χωριού και την διατήρηση των δεσμών με τους απανταχού απόδημους συγχωριανούς.
- Τις ουσιαστικές και καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις του για την ανάδειξη των ζητημάτων και προβλημάτων του χωριού και την ανάληψη, μετά από έγκριση και σχετική εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, δυναμικής δράσης ενάντια στα εν αγνοία των Οξυωτών προωθούμενα στο χωριό της Οξυάς έργα ΜΥΗΕ (μικρά υδροηλεκτρικά) και αιολικά πάρκα.