…….. μία ακόμα παρακαταθήκη για την πολιτισμική κληρονομιά του χωριού της Οξυάς και της περιοχής μας

Κάτι που δεν το υπολογίζαμε, αλλά …..έγινε !!!!

Στην ηχογράφηση του τρίτου της ψηφιακούδίσκου με παραδοσιακά τραγούδια του χωριού προχώρησε η ομάδα αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού «Πολύκαρπος Μπλέτσας» του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας».

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο στούντιο του Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού του «Μουσείου Τσιτσάνη», στα Τρίκαλα, την Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 και αποτελεί  ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην διαρκή προσπάθεια του Συλλόγου για την διάσωση και ανάδειξη της πολιτισμικής  κληρονομιάς του χωριού της Οξυάς Καρδίτσας, όπου το αντιφωνικό τραγούδι (τραγούδι και χορός χωρίς μουσικά όργανα) όχι απλώς κυριαρχούσε αλλά αποτελούσε βασικό χαρακτηριστικό της καθημερινής ζωής των προηγούμενων γενεών.

Στον τρίτο αυτό ψηφιακό δίσκο της ομάδας αντιφωνικού τραγουδιού του Συλλόγου της Οξυάς (και τέταρτο κατά σειρά του Συλλόγου) ηχογραφήθηκαν συνολικά εικοσιπέντε σπάνια παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, που η ομάδα απέδωσε με απλό, γνήσιο και αυθεντικό ύφος, όπως ακριβώς πράττει και στις διάφορες ανά την Ελλάδα εμφανίσεις της, αναμφίβολα δε τα συγκεκριμένα τραγούδια, προστιθέμενα σε όσα περιλαμβάνονται και στους προηγούμενους ψηφιακούς δίσκους της ομάδας και του Συλλόγου, δημιουργούν μία πολύτιμη παρακαταθήκη για την παράδοση του τόπου, που μπορεί να αξιοποιηθεί από ερευνητές του είδους αλλά και από τις επόμενες γενιές.

Το ΔΣ του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Οξυάς ευχαριστεί θερμά τους υπεύθυνους του Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού του «Μουσείου Τσιτσάνη», στα Τρίκαλα, τον κο Στέλιο Καραγεώργο, που επιμελήθηκε της ηχογράφησης, καθώς και τον κο Ηλία Ζαχαράκη, υπεύθυνο των χορευτικών τμημάτων του ΛΧΟΤ «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» για την καθοριστική του συμβολή στην όλη προσπάθεια.

Στη Θεσσαλονίκη η ομάδα αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού του Συλλόγου της Οξυάς

Στη Θεσσαλονίκη και στην εκδήλωση «οι δρόμοι των Αγράφων», που διοργανώθηκε στο Βελλίδειο εκθεσιακό κέντρο, έδωσε το παρόν, την Κυριακή 29 Απριλίου, η ομάδα αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού «Πολύκαρπος Μπλέτσας» του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού  και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», προσκαλεσμένη του Συλλόγου Αργιθεατών Βορείου Ελλάδας «Ο Κατσαντώνης», που ήταν και ο διοργανωτής φορέας.

Η εκδήλωση, που καλύφθηκε τηλεοπτικά και διαδικτυακά από πολλά κανάλια (συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ) και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλοί απόδημοι ανά τον κόσμο  Έλληνες, εκτός από την εμφάνιση χορευτικών τμημάτων  Συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, περιελάμβανε πολλές ακόμα  δραστηριότητες και, χάρη στην άψογη οργάνωση των διοργανωτών, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, προβάλλοντας επάξια την περιοχή των Αγράφων και της Αργιθέας, ειδικότερα.

Σε μια τέτοια εκδήλωση η ομάδα αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού του Συλλόγου της Οξυάς, ως «άξιος και γνήσιος εκπρόσωπός του», όπως χαρακτηρίστηκε, είχε την ευκαιρία να αποδείξει ότι το παραδοσιακό αντιφωνικό τραγούδι στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων αλλά και της Αργιθέας, ειδικότερα, εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό, ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής αλλά και της καθημερινής ζωής των προγόνων μας.

Το ΔΣ του Συλλόγου της Οξυάς ευχαριστεί θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση και ετοιμάζεται για τις επόμενες, εξίσου σημαντικές, εμφανίσεις της ομάδας.

….με απόλυτη επιτυχία η διοργάνωση ημερήσιας εκδρομής από το Σύλλογο της Οξυάς

Με άριστες εντυπώσεις και απόλυτα ικανοποιημένοι επέστρεψαν όσοι συμμετείχαν στην ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε ο Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «το μοναστήρι της   Αγίας Τριάδας», την περασμένη Κυριακή, 22 Απριλίου 2018, σε συνεργασία με γνωστό τουριστικό Γραφείο.

Δύο πλήρη λεωφορεία, με ενενήντα δύο άτομα συνολικά, ξεκίνησαν από Μουζάκι με προορισμό τη λίμνη Κερκίνη, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών, τα οχυρά Ρούπελ και τις Σέρρες, απ’  όπου και επέστρεψαν στη βάση τους.

Ο καλός καιρός, ο πλήρης σεβασμός στο πρόγραμμα του Συλλόγου αλλά και η  συνεννόηση και αλληλοκατανόηση, που επικράτησε μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, έδωσε σ’ όλους την ευκαιρία να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητα, να διασκεδάσουν και ν’ αποκτήσουν εμπειρίες από άγνωστα στους περισσότερους μέρη.

Συγκινητικές οι στιγμές κατά τη συνάντηση με καταγόμενη από την Οξυά μοναχή στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, που υποδέχθηκε και φιλοξένησε με εγκαρδιότητα τους συγχωριανούς της. Συγκίνηση, επίσης, αλλά και δέος προκάλεσε και η επίσκεψη στα οχυρά του Ρούπελ, όπου οι πρόγονοί μας έδωσαν σκληρό υπέρ της ελευθερίας αγώνα κατά των Γερμανών, ενώ και η ξενάγηση που συνόδευσε την επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν τόσο για την εμπιστοσύνη τους προς το Σύλλογο όσο και για τη διάθεση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά και στην επιτυχία της.

 

Με παρέλαση στο Δήμο Μουζακίου και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων της Οξυάς συμμετείχε ο Σύλλογός μας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Αποδίδοντας τις δέουσες τιμές στους ήρωες του έθνους μας και σ’ όλους όσους αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, ο Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς έλαβε και φέτος μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, καταγόμενοι από το χωριό της Οξυάς μαθητές, μέλη και των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου μας, συμμετείχαν  στην παρέλαση που διεξάγεται στο Μουζάκι, κρατώντας την ελληνική σημαία και το λάβαρο του Συλλόγου μας.

Παράλληλα, από την Ηλία Κ. Χαλίλη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, κατατέθηκε για λογαριασμό του Συλλόγου μας και στεφάνι στο μνημείο πεσόντων του χωριού.

Οι μαθητές/χορευτές που συμμετείχαν στην παρέλαση είναι οι Άννα Κάμπα, Λαμπρινή Κάμπα, Σωτηρία Ζαρνακούπη, Ελένη Ζαρνακούπη και Κων/να Πάτα του Παντελή.    Ευχαριστούμε τα παιδιά και τους γονείς τους.

Και του χρόνου, λοιπόν, με πιο δυνατή την πατρίδα μας.

 

Πραγματοποιήθηκε ο χειμερινός χορός του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς

Πραγματοποιήθηκε, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 10-2-2018 και στο κέντρο ΕΝΑΣΤΡΟΝ, στο Μαυρομάτι του Δήμου Μουζακίου, ο χορός του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας».

Ο χορός δικαίωσε πλήρως τις προσδοκίες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του διοργανωτή Συλλόγου και διέψευσε τις όποιες ανησυχίες είχαν δημιουργηθεί από τις αρνητικές για ακόμα μία φορά συγκυρίες (πένθη, κακοκαιρία, κ.λ.π.), αφού οι Οξυώτες και οι φίλοι του χωριού της Οξυάς έδωσαν και πάλι μαζικά παρόν στην εκδήλωση, η οποία, με τη στήριξη και του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Οι παραβρισκόμενοι απόλαυσαν μέχρι και το χάραμα της επόμενης μέρας ένα ακόμα από τα γνωστά Οξυώτικα γλέντια του Συλλόγου, διασκεδάζοντας με την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής των Στέλιου Ευαγγελάκη και Μαρίας Γιαννακά στο τραγούδι, Βασίλη Μπαλογιάννη στο κλαρίνο, Γιάννη Σούλτη στο βιολί και τους υπόλοιπους καταξιωμένος καλλιτέχνες που τους συνόδευαν, και οι οποίοι σκόρπισαν άφθονο κέφι, συνδυάζοντας τη διασκέδαση με την παράδοση, κάτι που αποτελεί, βέβαια, βασική κάθε φορά μέριμνα και επιδίωξη του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, συμπεριλαμβανομένου και του νεοσύστατου τμήματος ενηλίκων, που με την χοροδιδασκαλία και καθοδήγηση της Αθηνάς Σιδέρη παρουσίασαν χορούς και τραγούδια της πατρίδας μας. (Πρόβες και εγγραφές πραγματοποιούνται στο χώρο της πρώην ΔΟΥ Μουζακίου – άνωθεν του καφέ happy – κάθε Κυριακή απόγευμα, και από ώρα 05 : 00 μέχρι και 07 : 30).

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε, για λογαριασμό όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Δ. Καραβίδας.  Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου, ευχαρίστησε, παρουσία και των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όλους τους Οξυώτες αλλά και τους φίλους του χωριού για τη στήριξη που παρέχουν στο Σύλλογο, χάρη στην οποία ο Σύλλογος διαδραματίζει ρόλο πρωταγωνιστικό στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, παράγοντας κατά κοινή ομολογία αξιόλογο έργο σ’ όλους τους τομείς του πολιτισμού, συσπειρώνοντας, ενώνοντας και προβάλλοντας το χωριό της Οξυάς και παρεμβαίνοντας, ταυτόχρονα, καθοριστικά σε πολλά και από τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Και ως μερικά μόνο παραδείγματα για την πρωταγωνιστική δράση του Συλλόγου ο πρόεδρος αυτού αναφέρθηκε σε δράσεις όπως η έκδοση της εφημερίδας και η λειτουργία της πλήρως ανανεωμένης ιστοσελίδας, η λειτουργία χορευτικών  τμημάτων και της ανά την Ελλάδα, πλέον, γνωστής ομάδας αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού, η ίδρυση και λειτουργία ιστορικού και λαογραφικού μουσείου Οξυάς στην έδρα του Συλλόγου, οι πάμπολλες πρωτοβουλίες για την καταγραφή και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και της ιστορίας του χωριού και το πλούσιο έργο που ο Σύλλογος της Οξυάς έχει επιτελέσει και εξακολουθεί να επιτελεί στο συγκεκριμένο τομέα, οι διάφορες εκδηλώσεις για την αναβίωση και διάδοση των ηθών και εθίμων του χωριού, οι παρεμβάσεις σε ζητήματα που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία του χωριού και όχι μόνο, κ.λ.π.. Δράσεις που σωρευτικά σπάνια συναντώνται αλλού, ακόμα και σε Συλλόγους που απολαμβάνουν της αμέριστης συμπαράστασης αρμόδιων αρχών και φορέων.

Παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Μουζακίου Καλλιώρας Θωμάς, Παναγόπουλος Γιώργος και Πάντος Άγγελος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Σπύρου, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Παρασκευή Ντούρβα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Φούντας, Τσιούφη Ευαγγελία, Φροξυλιάς Βάϊος, Επαμεινώνδας Γκινής, Άρης Γκαγκάς και Χρ. Γκαραβέλας, ο πρόεδρος της ΤΚ Ελληνοπύργου Γιάννης Βλάχος, οι τοπικοί Σύμβουλοι Οξυάς κ.κ. Σπύρος Σωτηρίου και  Κώστας Γκέκας, η Δασάρχης Μουζακίου Τερψιθέα Χουρδάκη, εκπρόσωποι του Συλλόγου εν Θεσσαλία Οξυωτών από τη Ν. Αγχίαλο με τον πρόεδρο του Συλλόγου κο Χρήστο Ράπτη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μουζακίου Φανή Δασκάλου με μέλη του ΔΣ, το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου «Οι ΓΟΜΦΟΙ» Τόμυ Ευθυμίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Μουζακίου Ηλίας Κλάρας με μέλη του ΔΣ, μέλη του ΔΣ του Συλλόγου «Θεσσαλικό Χοροστάσι» από την Καρδίτσα, κ.λ.π.. Ευχετήριες επιστολές στάλθηκαν από τους Δήμαρχο Μουζακίου Γιώργο Κωτσό και τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Σούλα Σιωροπούλου – Κατσιαβρά.

Άλλη μια πετυχημένη εκδήλωση, λοιπόν, από το Σύλλογο της Οξυάς, που άφησε άπαντες ικανοποιημένους….. Για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημόσια όλους όσους παραβρέθηκαν, εργάστηκαν ή με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, τον επιχειρηματικό κόσμο του Μουζακίου, του Μαυροματίου, της Πύλης καθώς και των πόλεων Τρικάλων και Καρδίτσας, τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αλλά και το κέντρο «ΕΝΑΣΤΡΟΝ» για το άριστο μενού και την άψογη εξυπηρέτηση.

                                                       Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός

Σύλλογος Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας