Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς: Τιμήθηκαν και φέτος οι πεσόντες στους αγώνες του έθνους.

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας/ΠΕ Καρδίτσας και τη στήριξη του ΝΠΔΔ «Αθλητισμός- Πολιτισμός – Νεότητα» του Δήμου Μουζακίου διοργανώθηκε και φέτος από το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας» η εκδήλωση-επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στους αγώνες του Έθνους.

Από δεκαετίας και πλέον η εκδήλωση έχει καθιερωθεί να διοργανώνεται την πρώτη μετά τις 15 Οκτωβρίου Κυριακή εκάστου έτους, στον οικισμό Πλατάνια Οξυάς, γενέτειρα του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου από το νομό Καρδίτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940-41, και φέτος πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή,  17 Οκτωβρίου.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, παρέστησαν αρκετοί Οξυώτες, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας κος Τρυφέρης Ηλίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Άρης Γκαγκάς και Παναγόπουλος Γεώργιος και το μέλος του συμβουλίου της Κοινότητας Οξυάς κος Σωτηρίου Σπύρος, ενώ ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος εκπροσωπήθηκε από τον αιδεσιμολογιότατο π. Λάζαρο Κουτσογιάννη.

Επιστολή προς το ΔΣ του Συλλόγου, που αναγνώσθηκε στους παριστάμενους, απέστειλε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΝΠΔΔ  «Αθλητισμός- Πολιτισμός – Νεότητα» του Δήμου Μουζακίου κα Μαρία Καραμπέκου, με την οποία εξηγούσε τους επαγγελματικούς λόγους που την εμπόδισαν να παραστεί και επαινούσε την πρωτοβουλία και προσπάθεια του Συλλόγου, υποσχόμενη πως ο Δήμος Μουζακίου και το ΝΠΔΔ «Αθλητισμός- Πολιτισμός – Νεότητα» θα στέκεται στο εξής αρωγός της.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Δ. Καραβίδας καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους και ευχαρίστησε το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας/ΠΕ Καρδίτσας και το ΝΠΔΔ «Αθλητισμός- Πολιτισμός – Νεότητα» του Δήμου Μουζακίου για την καθοριστική συμβολή και στήριξη στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης,  επισήμανε τη σημασία της, ως ελάχιστου φόρου τιμής σ’ εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τόνισε δε πως η συγκεκριμένη προσπάθεια θα συνεχιστεί, σε πείσμα όσων επιδιώκουν την αποδόμηση των εννοιών της «πατρίδας» και του «έθνους», έννοιες, ωστόσο, που δύσκολα βγαίνουν από τη συνείδηση του κάθε λαού και ειδικά από το λαό των Ελλήνων.

Το ΔΣ του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Για την περίοδο από 1 Σεπ 2020 μέχρι και 22– 8- 2021

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Για την περίοδο από 1 Σεπ 2020 μέχρι και 22– 8- 2021

 (παραλείπονται οι δεκαδικοί αριθμοί)

 ΕΣΟΔΑ από 1 Σεπ 2020  μέχρι 31-12-2020

            –  Συνδρομές-εγγραφές μελών (συμπεριλαμβανομένων

εισφορών από εκδρομές, υπέρ εντύπου Συλλόγου, κ.λ.π.) : ……………            645 €

ΣΥΝΟΛΟ :        …………………………………………………….        645

 ΕΞΟΔΑ από 1 Σεπ 2020  μέχρι 31-12-2020  :

 Έκδοση και ταχυδρομική αποστολή εφημερίδας……………..              601 €

–    Λοιπά έξοδα λειτουργίας Συλλόγου ……………………….                         33 €

        ΣΥΝΟΛΟ : ………………………………………………………                  634 €

     Συνυπολογιζομένων των εσόδων – εξόδων ολόκληρου του έτους 2020 καθώς και των διαθεσίμων προς χρήση  χρηματικών ποσών από προηγούμενα έτη, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο βιβλίο εσόδων – εξόδων του Συλλόγου, το έτος 2020 έκλεισε με σύνολο εσόδων 3.525 ευρώ, σύνολο εξόδων 3.746 ευρώ και με καθαρό υπόλοιπο προς χρήση 2.145 ευρώ, από τα οποία 2.122 βρίσκονταν κατατεθημένα στην Τράπεζα και 27 ευρώ στα χέρια της Ταμία.

             ΕΣΟΔΑ από 1-1-2021 μέχρι 22-8-2021 (όπως αυτά έχουν μέχρι σήμερα καταχωρηθεί από το λογιστικό γραφείο στο βιβλίο εσόδων – εξόδων)

                       ΣΥΝΟΛΟ  …………………………………………………………         0 €                                                             

      ΕΞΟΔΑ από 1–1-2021 μέχρι και 22-8-2021 :

 Μικροδαπάνες και λειτουργικά Συλλόγου ………………              211  €

                                   ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ από 1–1-2021 μέχρι και 22-8-2021 :       211  €

  ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΑΘΑΡΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ προς χρήση :   …..…………      1.934 €

 

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ 1 Σεπ 2020 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

  • Συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος του 2020 η έκδοση της εφημερίδας του Συλλόγου με τίτλο «Το χωριό μου …..Η ΟΞΥΑ». Η Εφημερίδα διέκοψε την κυκλοφορία της εξαιτίας της αδράνειας του Συλλόγου, που προέκυψε από τα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού, η οποία επιτάθηκε από τις καταστροφικές συνέπειες της θεομηνίας του «Ιανού», υπόψη δε ότι αμφότερα συνετέλεσαν στην οικονομική δυσπραγία τόσο των μελών όσο και των χορηγών του εντύπου.

 

  • Συνεχίστηκε η λειτουργία της ιστοσελίδας μας (www.oxyakarditsas.gr).

 

  • Διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων του χωριού της Οξυάς, η οποία τελείται στον οικισμό Πλατάνια του χωριού μας, γενέτειρα του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου πεσόντα από το νομό Καρδίτσας στον πόλεμο του 1940. Οι ενέργειες του Συλλόγου μας για τον εντοπισμό και των υπολοίπων πεσόντων συνεχίζονται.

 

  • Συνεχίστηκε η λειτουργία του Ιστορικού, Αρχαιολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Οξυάς και συνεχίστηκε η προσπάθεια για τον εμπλουτισμό του με νέα αντικείμενα.

 

Με λύπη μας είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι ο  Σύλλογος, γνωστός  από τη δράση του σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα,  στερήθηκε λοιπών δραστηριοτήτων εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και απαγορεύσεων κορωνοϊού, τα οποία ελπίζουμε και ευχόμαστε να εκλείψουν, ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε. 

Πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες στο Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς

Εκλογές, όπως είχε ανακοινωθεί σχετικά, πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021, στο Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», τηρουμένων όλων των ισχυόντων για τον covid – 19 μέτρων.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Οξυάς, έδρα του Συλλόγου. Προηγήθηκε ο απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα παριστάμενα μέλη.

Μετά τις εκλογές το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για την περίοδο 2021- 2023 συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής : Καραβίδας Γεώργιος ως πρόεδρος, Μαυρομάτη Παρασκευούλα ως αντιπρόεδρος, Κουτσικουρής Β. Κων/νος ως γραμματέας, Γκαραβέλα Χρυσούλα ως Ταμίας και Χαλίλης Ηλίας, Λίτρας Κων/νος και Μπλέτσας Νικόλαος ως ειδικοί σύμβουλοι.

Την πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου απασχόλησαν, ακόμα, ζητήματα όπως : α) η ανάπτυξη από το Σύλλογο δραστηριοτήτων, συμβατών με την κρατούσα λόγω περιοριστικών μέτρων covid – 19 συγκυρία, β) η άσκηση πίεσης, μέσω αρμόδιων οργάνων, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στις δραστηριότητες των πολιτιστικών φορέων, γ) οι πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων του χωριού και η διεκδίκηση λύσεών τους.

Την Εξελεγκτική Επιτροπή του Συλλόγου για την ίδια περίοδο αποτελούν οι Μπλέτσας Νικόλαος του Κων/νου, Γκέκας Νικόλαος του Αντώνιου και Σερίφη Ελένη του Ηλία.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο