Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6-1-2018, στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Οξυάς.

Όλοι γνωρίζουν ότι τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου λίγοι είναι οι Οξυώτες που κατοικούν μόνιμα στο χωριό, ωστόσο τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι Οξυώτες που το Χειμώνα διαβιούν κυρίως στην έδρα του Δήμου και σε γειτονικές μ’ αυτή περιοχές, ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω στην πρόσκληση του Συλλόγου, δείχνοντας για ακόμα μία φορά πως δεν ξεχνούν το χωριό τους και τους δεσμούς που τους συνδέουν μ’ αυτό.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Δ. Καραβίδας, μετά τις καθιερωμένες ευχές για τη νέα χρονιά, αναφέρθηκε στην απόλυτα επιτυχημένη δράση του Συλλόγου, που με το έργο που παράγει καταφέρνει να προβάλει πολύ πέρα από τα όρια του νομού μας το χωριό της Οξυάς και την πολιτισμική του κληρονομιά. 

Από τον πρόεδρο του Συλλόγου αναφορά έγινε και στα κυριότερα από τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ο Σύλλογος, στα οποία κυριαρχούν η έλλειψη στέγης για τα χορευτικά του τμήματα στο Μουζάκι αλλά και η έλλειψη κατάλληλου και επαρκούς χώρου για τη στέγαση του μουσείου, που ο Σύλλογος έχει ιδρύσει στο χωριό. Για το πρώτο ζήτημα ο πρόεδρος του Συλλόγου ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι στα πλαίσια της συγκεκριμένης προσπάθειάς του ο Σύλλογος  έχει δεχθεί ακόμα και εξώδικα, ενώ για το δεύτερο υπενθύμισε πως Τοπική Κοινότητα Οξυάς και Δήμος Μουζακίου αδιαφορούν στα επαναλαμβανόμενα από χρόνια αιτήματα του Συλλόγου για παραχώρηση του κτηρίου του πρώην δημοτικού σχολείου μοναστηρίου Οξυάς, προκειμένου το συγκεκριμένο ζήτημα να λυθεί. 

Τέλος τονίστηκε για ακόμα μία φορά η αναγκαιότητα για συνάντηση μεταξύ όλων των Συλλόγων αλλά και των υπόλοιπων φορέων του χωριού της Οξυάς, ενώπιον όσων Οξυωτών το επιθυμούν, σε χρόνο και σε τόπο που θα διευκολύνει όλους τους φορείς αλλά και τη μαζική παρουσία των Οξυωτών, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ειλικρινούς συνεργασίας και να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους Συλλόγους και τους λοιπούς φορείς του χωριού καθώς και άλλα – πέρα από πανηγύρια και εκδηλώσεις – σοβαρά ζητήματα. Ως τέτοια ζητήματα αναφέρθηκαν το θέμα των συνόρων του χωριού, που μεταβάλλονται και οι αρμόδιοι αδιαφορούν στις σχετικές επισημάνσεις που τους γίνονται, ο κίνδυνος για τα νερά, τα βουνά και το φυσικό περιβάλλον του χωριού, που απειλούνται σοβαρά από την επέλαση, κυριολεκτικά, των μικρών υδροηλεκτρικών και των αιολικών πάρκων που μετά μανίας προωθούνται από ορισμένους, κ.λ.π.. Μάλιστα, επισημάνθηκε πως μέχρι σήμερα τα συγκεκριμένα ζητήματα έχουν απασχολήσει μόνο τον Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς, ο οποίος πληρώνει γι’ αυτό και δυσβάσταχτο τίμημα.

Τυχερός ο Βασίλειος Ν. Κουτσικουρής, από τον οικισμό της Δάφνης, που πέτυχε το φλουρί και έλαβε ως δώρο μία εικόνα της Παναγίας, προσφορά του Συλλόγου μας.

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα ήταν και φέτος  προσφορά του Ζαχαροπολαστείου “ΟΛΥΜΠΙΑ”, του Σωτήρη Γκόζγκου, απο το Μουζάκι, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εύχεται σ’ όλους Καλή Χρονιά.

 

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).