Προσφώνηση – πρόλογος
Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης είναι το μικρό υδροηλεκτρικό που πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση Μελίσσι, του οικισμού Δάφνη Οξυάς.
Γνωρίζουμε ότι η ενημέρωση είναι ελλιπής, διαβεβαιώνουμε όμως ότι από την πλευρά μας, παρότι δεν είμαστε ειδικοί, κάναμε ότι ήταν δυνατό, ώστε αυτή να αποβεί χρήσιμη.
Κατ’ αρχή, να διευκρινίσουμε ότι σκοπός μας δεν είναι ούτε να ξεσηκώσουμε το χωριό και τους Οξυώτες εναντίον του έργου αλλά ούτε και να τους υποδείξουμε πως να συμπεριφερθούν, ενόψει της υλοποίησής του.
Δεν σκοπεύουμε να αποδώσουμε οποιαδήποτε ευθύνη σε κανέναν και ούτε μιλάμε ως εκπρόσωποι της εταιρίας ή οποιουδήποτε από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απλά και μόνο, με οδηγό αποκλειστικά το συμφέρον του χωριού μας, υλοποιούμε μια πρωτοβουλία του Συλλόγου μας να παράσχουμε σε όσους συγχωριανούς μας ενδιαφέρονται μια στοιχειώδη ενημέρωση για το έργο, για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και να δώσουμε στους συγχωριανούς μας την ευκαιρία να σχηματίσουν μια εικόνα, με βάση όσα και εμείς γνωρίζουμε και τα στοιχεία που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε.
Επειδή αρχικά θεωρήθηκε σκόπιμο το θέμα να περιοριστεί εντός των ορίων του χωριού μας και να απασχολήσει μόνο τους Οξυώτες, είχαμε προσκαλέσει επίσημα μόνο τον πρόεδρο το χωριού μας. Κατόπιν, όμως, θεωρήθηκε χρήσιμο να παραβρίσκεται και ο Δήμαρχος του Δήμου μας, τον οποίο και τελικά προσκαλέσαμε, έγκαιρα πιστεύουμε, με πρόσκληση που αποστείλαμε στις 6 Οκτωβρίου.
Προσκαλέσαμε, επίσης, τηλεφωνικά, το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, και εκπρόσωπο της εταιρίας, προκειμένου η κύρια ενημέρωση να γίνει απ’ αυτόν. Συγκεκριμένα μιλήσαμε με τον κο Κων/νο Βασιλικό, ο οποίος στην αρχή, αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά, όπως είπε, την πρόσκληση, δηλώνοντας πως «φυσικά και θα είμαι παρών», αφήνοντας να διαφανεί πως μόνο κάποιο εξαιρετικό γεγονός θα τον εμπόδιζε να παραβρεθεί. Τουλάχιστο, εγώ που μίλησα μαζί του αυτό κατάλαβα……
Την επόμενη, ωστόσο, ημέρα, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος της εταιρίας τηλεφώνησε και δήλωσε αδυναμία να παραβρεθεί, για προσωπικούς, όπως είπε, λόγους, ζητώντας την αναβολή της συνάντησης, προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί στο μέλλον και αφού η εταιρία θα έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου άδειες. Την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, ο κος Βασιλικός απέστειλε και σχετική επιστολή, την οποία σε λίγο θα σας διαβάσουμε.
Από την πλευρά μας, και με δεδομένο και όσα παρακάτω θα αναφέρουμε και θα ακούσετε και αφού λάβαμε υπόψη και την κριτική που ήδη δεχόμαστε ότι γνωρίζουμε πράγματα και δε τα δημοσιοποιούμε, κρίναμε σκόπιμο να προχωρήσουμε έστω και μόνοι μας στη σημερινή συνάντηση, ενώ δεν έχουμε καμία αντίρρηση και για μια ανάλογη ενημέρωση στο μέλλον, με τη συμμετοχή της εταιρίας καθώς και άλλων αρμόδιων προσώπων και φορέων και με πρωτοβουλία οποιουδήποτε ήθελε ζητηθεί.
Να διευκρινίσουμε, ακόμα – επειδή και γι’ αυτό ακούστηκαν σχόλια – ότι τόσο η ενασχόλησή μας με το θέμα όσο και η σημερινή μας πρωτοβουλία, εντάσσονται απόλυτα στην αποστολή του Συλλόγου μας. Αλλοίμονο αν στην έννοια «πολιτισμός» και «πολιτιστική δράση» περιλαμβάνονται μόνο τραγούδια και χοροί και δεν περιλαμβάνεται και η ενασχόληση ενός πολιτιστικού Συλλόγου με ζητήματα του τόπου του. Πέρα, όμως, απ’ αυτό το ίδιο το Καταστατικό μας ορίζει ρητά και με σαφήνεια ότι στην αποστολή του Συλλόγου περιλαμβάνεται και «η συμβολή στην έρευνα, στην προώθηση και διεκδίκηση της λύσης των τοπικών προβλημάτων».
Σύντομο ιστορικό σχετικά με την εμπλοκή του Συλλόγου μας
Ο Σύλλογός μας, λοιπόν, πληροφορήθηκε για την έκδοση της άδειας κατασκευής μικρού υδροηλεκτρικού στη θέση Μελίσσι, το Φθινόπωρο του 2011, οπότε και συζήτησε το ζήτημα σε αντίστοιχο Διοικητικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση όσων στοιχείων γνωρίζαμε, μέσω της εφημερίδας και της ιστοσελίδας μας, όπως και κάναμε. Με αφορμή, ωστόσο, σχετικές φήμες, είχαν προηγηθεί και άλλες οχλήσεις μας προς αρμόδιους αλλά και δημοσιεύσεις στην εφημερίδα του Συλλόγου μας, με στόχο, πάντα, την ενημέρωση των συγχωριανών μας.
Κατόπιν, και με δεδομένο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου, στα πλαίσια των διαδικασιών για την έκδοση της απαραίτητης άδειας προς την εταιρία, είχε ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για το έργο, απευθυνθήκαμε (προφορικά) σε καταγόμενους από το χωριό μας δημοτικούς συμβούλους αλλά και στον τότε πρόεδρο του χωριού μας, προκειμένου να τύχουμε αντίστοιχης ενημέρωσης, πλην όμως η απάντηση που λαμβάναμε ήταν πως «δε γνωρίζουμε τίποτα».
Κατόπιν τούτων, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την ίδια την εταιρία και μετά από επανειλημμένες προσπάθειες (γραπτές και τηλεφωνικές) ήρθαμε σε επαφή με εκπρόσωπό της, τον κο Κων/νο Βασιλικό, από τον οποίο και ζητήσαμε να προγραμματίσουμε σχετική με το θέμα ενημέρωση των συγχωριανών μας, σε συνεννόηση και με το Δήμο και την Τοπική Κοινότητα.
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας, αφού εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι κάτοικοι του χωριού δεν είχαν ακόμα ενημερωθεί επίσημα για το έργο και μας δήλωσε ότι ανέμενε αυτό να γίνει από το Δήμο και την Κοινότητα, συμφώνησε με την πρότασή μας για ενημέρωση των Οξυωτών αλλά ζήτησε να συναντηθεί αρχικά μόνο το ΔΣ του Συλλόγου.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Μουζάκι, τον Ιούνιο του 2013, με την παρουσία όλων των μελών του ΔΣ του Συλλόγου μας και σ’ αυτή ο εκπρόσωπος της εταιρίας μας παρουσίασε λεπτομέρειες που αφορούσαν την πορεία του έργου, τις οποίες και δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.
Εννοείται ότι στην παραπάνω συνάντηση θέσαμε και ζήτημα ενημέρωσης και των υπόλοιπων κατοίκων του χωριού αλλά μας ζητήθηκε να περιμένουμε, ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί αργότερα και ανάλογα με την πρόοδο του έργου και εμείς, καλοπροαίρετα, το δεχθήκαμε, αφού ο εκπρόσωπος της εταιρίας υποσχέθηκε ότι θα μας κρατά ενήμερους για κάθε ζήτημα.
Κατά το χρονικό διάστημα που ακολούθησε η εταιρία μας ενημέρωνε δια του εκπροσώπου της για την πορεία του έργου αλλά μετά από δική μας αποκλειστικά πρωτοβουλία για την επικοινωνία. Να πούμε, επίσης, πως τα στοιχεία για τα οποία η εταιρία μας ενημέρωνε τα πληροφορούμασταν και οι ίδιοι από το διαδίκτυο. Σταθερή, επίσης, παρέμενε και η θέση της εταιρίας ότι πριν από οποιαδήποτε έναρξη εργασιών θα προηγηθεί, σε συνεργασία και με το Σύλλογό μας, ενημέρωση των κατοίκων του χωριού μας.
Φτάσαμε, όμως, στο Σεπτέμβριο του 2014. Η εταιρία είχε ήδη εξασφαλίσει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση και, όπως στον τοπικό Τύπο δημοσιεύθηκε, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου, της 24 Σεπ 2014, θα συζητούνταν αίτημά της για «κατ’ αρχή έγκριση τομής στο δρόμο Μουζακίου – Αγίας Τριάδας», προκειμένου να εγκατασταθεί τμήμα του αγωγού, που θα μεταφέρει το νερό προς τον υδροηλεκτρικό σταθμό.
Να επισημάνουμε εδώ ότι ο εκπρόσωπος της εταιρίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Συλλόγου μας με αφορμή τα παραπάνω, ερωτηθείς σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας υλοποίησης του έργου, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο γεγονός ότι η εταιρία είχε καταθέσει στο Δήμο το παραπάνω αίτημα και ότι αυτό επρόκειτο να συζητηθεί.
Το προαναφερόμενο αίτημα συζητήθηκε, πράγματι, στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού και πάλι δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι πριν την έναρξη των εργασιών θα προηγηθεί έλεγχος όλων των φακέλων και ενημέρωση των κατοίκων.
Με τη συζήτηση, ωστόσο, στο παραπάνω Δημοτικό Συμβούλιο σε συνδυασμό και με σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο αλλά και στην εφημερίδα του Συλλόγου μας, πολλοί Οξυώτες, απόδημοι και μη, ευαισθητοποιήθηκαν ή και ανησύχησαν και ζητούσαν επίμονα από το Σύλλογό μας πληροφορίες σχετικά με το έργο, ενώ κάποιοι μας ασκούσαν και εξακολουθούν να μας ασκούν και κριτική ότι αδιαφορούμε ή ότι έχουμε σώνει και καλά συμπράξει με την εταιρία.
Έτσι, λοιπόν, οδηγηθήκαμε στην απόφαση για τη σημερινή μας συνάντηση, για την οποία θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι το βράδυ της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου, λάβαμε γνώση και μιας επιστολής που συγχωριανός μας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου απανταχού Οξυωτών με έδρα την Αθήνα, απέστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα ΔΣ όλων των Συλλόγων Οξυωτών – και στο Σύλλογο, δηλαδή στη Διοίκηση του οποίου μετέχει – επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων την ανάγκη για τη ματαίωση της σημερινής συνάντησης επί σκοπώ διοργάνωσης άλλης παρόμοιας μελλοντικά, με τη συμμετοχή και των τριών Συλλόγων Οξυωτών, του Δήμου, εκπροσώπων αρμόδιων κρατικών αρχών, περιβαλλοντικών οργανώσεων, κ.λ.π., προκειμένου, όπως λέει, να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
Κατ’ αρχή, να πούμε ότι πρώτα απ’ όλα μας εξέπληξε και μας προβλημάτισε τόσο η συγκεκριμένη πρόταση του συγχωριανού μας τη δεδομένη χρονική στιγμή όσο και ο τρόπος με τον οποίο αυτή εκδηλώθηκε, καθώς ως Σύλλογος δημοσιεύουμε στοιχεία για το έργο και προσπαθούμε να κρατάμε ενήμερους τους συγχωριανούς μας, εδώ και τρία, τουλάχιστο, χρόνια, χωρίς, κατά το διάστημα αυτό να εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον από άλλο Σύλλογο. Κατά δεύτερο λόγο πιστεύουμε ότι στη φάση που η διαδικασία υλοποίησης του έργου έχει φτάσει η εξαγωγή οποιωνδήποτε συμπερασμάτων δεν ωφελεί σε τίποτα απολύτως.
Περιγραφή του έργου
Απ’ όσα ο εκπρόσωπος της εταιρίας μας παρουσίασε στη συνάντησή μας, τον Ιούνιο του 2013 αλλά και όσα στοιχεία προκύπτουν από τη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων αρμοδίων αρχών,κ.λ.π., προκύπτουν για το έργο τα εξής :
Πρόκειται για την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού, ισχύος 2,45 MW το οποίο θα αξιοποιεί ενεργειακά μέρος της διαθέσιμης παροχής του ρέματος (βλ ποτάμι) Οξυάς. Η υδροληψία θα γίνει ανάντι του οικισμού «Διαλώνια» (προς το τέλος του οικισμού και στο ύψος όπου τα τελευταία χρόνια έχει κατασκευαστεί γέφυρα προς εξυπηρέτηση των εργασιών – κατασκευή σήραγγας – για την υλοποίηση του έργου εκτροπής του Αχελώου). Το νερό θα μεταφέρεται με υπόγειο αγωγό, συνολικού μήκους 2.920 μ., παραπλεύρως της κοίτης του ποταμού και μέχρι τη θέση «Μελίσσι», περίπου στο σημείο όπου υπάρχει το παλαιό ξύλινο γεφύρι. Στο σημείο αυτό ο αγωγός αλλάζει πορεία και συναντά το δημόσιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο (Μουζακίου – Αγίας Τριάδας), ακολουθώντας στη συνέχεια πορεία κατά μήκος του δρόμου, μέχρι και τον τερματισμό του, που θα αποτελεί και το σημείο κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού ο οποίος προβλέπεται να κατασκευαστεί ανάντη του οικισμού «Βαένια», διακόσια, περίπου, μέτρα από το σημείο που βρίσκεται η τσιμεντένια γέφυρα.
Κατά μήκος της πορείας των αγωγών, θα υπάρχουν παροχές που θα εξασφαλίζουν την άρδευση όσων αγρών, κ.λ.π., αρδεύονται από τα νερά του ποταμού καθώς και κρουνοί για χρήση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η εταιρία, με βάση την σχετική νομοθεσία και τις αποφάσεις έγκρισης του έργου, που έχουν εκδοθεί, υποχρεούται να τηρήσει μια σειρά από όρους, που θα διασφαλίζουν τις μικρότερες δυνατές επιβαρύνσεις για το περιβάλλον αλλά και τους κατοίκους του χωριού, όπως :
– Την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής νερού στην κοίτη του ποταμού (91 lt/sec) και τη διασφάλιση της ιχθυοπανίδας σ’ αυτό, λαμβανομένων υπόψη των στοιχείων που τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί με αντίστοιχες μετρήσεις. Η οικολογική παροχή θα εξασφαλίζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα, ακόμα και σε βάρος της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού και θα διασφαλίζεται με την εγκατάσταση συστήματος καταμέτρησης της παροχής νερού στο σημείο της υδροληψίας του ρέματος και η οποία θα αναπροσαρμόζεται κάθε πέντε χρόνια.
– Την άρδευση των δικαιούμενων αγρών, κ.λ.π., η οποία, επίσης, θα εξασφαλίζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα, ακόμα και σε βάρος της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού. Να πούμε, ωστόσο, εδώ πως υπάρχουν κτήματα που αρδεύονταν παλαιότερα από το ποτάμι, για τα οποία δε λαμβάνεται μέχρι στιγμής καμία, απολύτως, μέριμνα.
– Τη μη υπέρβαση των κατώτατων ορίων που η νομοθεσία προβλέπει για το θόρυβο κατά την κατασκευή ή και τη λειτουργία του έργου και την προστασία του περιβάλλοντος από τα αέρια απόβλητα και τους ρύπους γενικά στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος, κ.λ.π.
– Την αποφυγή κατολισθήσεων κατά την κατασκευή του έργου, τον περιορισμό της φθοράς στη δασική βλάστηση στην απολύτως απαραίτητη, την αποφυγή μείωσης της παροχετευτικότητας του ρέματος σε νερό, να μην επέλθουν βλάβες σε υφιστάμενες υποδομές, κ.λ.π.
– Τη μη παρεμπόδιση της επικοινωνίας μεταξύ κατοικημένων περιοχών (παρότι η εταιρία σκοπεύει να αποκλείσει το δρόμο Μουζάκι – Αγία Τριάδα για άγνωστο χρονικό διάστημα και να εκτρέπει την κυκλοφορία μέσω Πευκοφύτου και κέντρου Οξυάς).
– Τη διάθεση των υλικών που θα πλεονάζουν από την εκσκαφή, τη διάθεση της ξυλείας που θα προκύψει από την αναγκαία υλοτόμηση, κ.λ.π..
Η εταιρία υποχρεούται, επίσης, στην εγκατάσταση καταγραφικού εξοπλισμού στην υδροληψία του έργου που θα επιτρέπει την μέτρηση ή τον έμμεσο υπολογισμό στοιχείων, όπως της συνολικής απορροής ρέματος, υπερχειλίζουσας απορροής, οικολογικής παροχής και ποσότητας νερού που εκτρέπεται προς τον ΥΗΣ. Ο κύριος του έργου θα πρέπει να διεξάγει συστηματικές μετρήσεις σε καθημερινή βάση, να τηρεί αρχείο με τα στοιχεία αυτά, τα οποία και πρέπει να κοινοποιεί και σε άλλες αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η διασφάλιση και η τήρηση όλων των ανωτέρω όρων και προϋποθέσεων ανήκει στις αρμόδιες αρχές.
Πορεία του έργου μέχρι σήμερα
Απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24 Σεπ 2014 για κατ’ αρχή έγκριση τομής στο δρόμο Μουζάκι – Αγία Τριάδα ήταν απαραίτητη, προκειμένου η εταιρία να εξασφαλίσει στη συνέχεια τις απαραίτητες άδειες χρήσης ύδατος, εγκατάστασης, λειτουργίας, κ.λ.π.
Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρίας μας πληροφόρησε, λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του προαναφερόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, ότι τοποθετεί την έναρξη των εργασιών εντός του προσεχούς Χειμώνα και συγκεκριμένα είτε στο τέλος του τρέχοντος έτους είτε στις αρχές του επόμενου.
Διαφαινόμενα μειονεκτήματα του έργου (κατά τη γνώμη, πάντα, του ΔΣ του Συλλόγου)
– Πρώτα απ’ όλα, η στέρηση του νερού, ενός πολύτιμου για το χωριό μας αγαθού ή, στην καλύτερη περίπτωση, ο περιορισμός της χρήσης του, με όσα αυτό συνεπάγεται τόσο για λόγους πρακτικούς όσο και συναισθηματικούς.
– Αναπόφευκτες επιπτώσεις και επιβαρύνσεις στο περιβάλλον της περιοχής μας, όπως ρύπανση, θόρυβος (ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 65 dB), υλοτόμηση, εκσκαφές, κ.λ.π., οι οποίες ωστόσο, σύμφωνα από τις σχετικές εγκριτικές αποφάσεις, «αναμένεται να είναι σχετικώς μικρές».
– Προσωρινή ταλαιπωρία των κατοίκων ορισμένων οικισμών, που όμως δε γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει. Να αναφερθεί, εδώ, η πρόθεση της εταιρίας για παράκαμψη της κυκλοφορίας στο δρόμο Μουζάκι – Αγία τριάδα μέσω Πευκοφύτου ή κέντρου Οξυάς, παρά την απαγόρευση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για μη παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μεταξύ κατοικημένων περιοχών, η οποία, εφόσον ισχύσει, θα συνεπάγεται, πέρα από την ταλαιπωρία, και επιπλέον οικονομικό κόστος για τις μετακινήσεις τους.
– Τέλος, θυμίζουμε τις απόψεις αρμόδιων επιστημόνων περί κινδύνων για την υγεία των κατοίκων από τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού και την ακτινοβολία που θα εκπέμπεται κατά την παραγωγή και κυρίως τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, με εναέριους αγωγούς, στο πλησιέστερο δίκτυο της ΔΕΗ.
Πλεονεκτήματα του έργου (όπως αυτά καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία και περιγράφονται στις σχετικές εγκριτικές αποφάσεις)
– Η γενικότερη συμβολή στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος (γενικά), που η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με συμβατικές μεθόδους συνεπάγεται.
– Αντισταθμιστικά οφέλη για το χωριό μας και τους κατοίκους του, όπως :
– Μείωση των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος
– Έργα που ο Δήμος υποχρεούται να υλοποιεί στο χωριό, επενδύοντας υποχρεωτικά σ’ αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών του από τη λειτουργία του σταθμού.
– Οι όποιες (όσες και αν υπάρξουν) θέσεις εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του έργου, οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν από συγχωριανούς μας.
– Τα υπόλοιπα ανταποδοτικά έργα που η εταιρία υποχρεούται να υλοποιήσει στο χωριό μας.
Στο σημείο αυτό και πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση των απόψεων και θέσεων του Συλλόγου μας για το έργο, να διαβάσουμε την προχθεσινή επιστολή της εταιρίας προς το Σύλλογό μας. (Διαβάζεται η επιστολή και τονίζονται όσες από τις θέσεις της εταιρίας, διατυπώνονται απ’ αυτή για πρώτη φορά).
Απόψεις και θέσεις του Συλλόγου μας
Γενικά πιστεύουμε ότι για να γίνουν αποδεκτά και να αποδώσουν παρόμοιου είδους έργα επιβάλλεται αυτά να γίνουν αποδεκτά από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να έρχονται αντιμέτωπες με τετελεσμένα γεγονότα αλλά να ενημερώνονται έγκαιρα για τις ανάλογου είδους επενδυτικές προθέσεις και τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα αυτών.
Και τούτο είναι αναγκαίο, προκειμένου να μπορούν να σταθμιστούν θετικά και αρνητικά στοιχεία ή και να συζητηθούν, όπου διαπιστώνονται προβλήματα, οι αντίστοιχες λύσεις, ώστε, πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας, να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να εξασφαλίζεται, έτσι, η ομαλή πορεία και η θετική απόδοση του έργου, για όλους.
Και εδώ δεν θα απαρνηθούμε ούτε τις δικές μας ευθύνες, καθώς σήμερα θεωρούμε ότι έπρεπε να έχουμε αναλάβει νωρίτερα την πρωτοβουλία για μία συνάντηση όπως η σημερινή.
Βασιζόμενοι σε αγαθές προθέσεις, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναμείνουμε, προκειμένου να επιτευχθεί συνεννόηση και με άλλους αρμόδιους φορείς, μέχρι που διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία έναρξης υλοποίησης του έργου οδεύει προς ολοκλήρωση, χωρίς οι κάτοικοι του χωριού μας να έχουν ενημερωθεί, έστω και στοιχειωδώς, περί τίνος ακριβώς πρόκειται.
Ως Σύλλογος, κατανοούμε πλήρως ότι, με τη σημερινή διοικητική διαίρεση της χώρας και τη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι αποφάσεις για τα χωριά μας ανήκουν, τυπικά και ουσιαστικά, στους Δήμους και στα αρμόδια όργανα αυτών. Δε θεωρούμε, όμως, σωστό να αγνοούνται παντελώς οι απόψεις των κατοίκων των χωριών μας ή, ενδεχομένως, και τα συμφέροντα αυτών. Σε κάθε περίπτωση δεν εναντιωνόμαστε, κατ’ αρχήν, στην υλοποίηση και λειτουργία του έργου, θεωρούμε, όμως πως πρέπει :
– Να προηγηθεί πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων, πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας υλοποίησης του έργου, αν και εκτιμούμαι πως η ενημέρωση αυτή έπρεπε να είχε προηγηθεί πριν τη χορήγηση από τη δημοτική αρχή οποιασδήποτε άδειας ή θετικής γνωμοδότησης για το έργο.
– Να ακουστεί, έστω και τώρα, η γνώμη και να εξεταστούν τυχόν ενστάσεις των Οξυωτών αναφορικά με την υλοποίηση και τη λειτουργία του έργου και ιδιαίτερα επί των αναμενόμενων προβλημάτων, που αυτοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, όπως για παράδειγμα, η εκτροπή της κυκλοφορίας στο δρόμο Μουζάκι – Αγία Τριάδα, που σχεδιάζει η εταιρία, αν και η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προβλέπει διαφορετικά.
– Να διαβεβαιωθεί υπεύθυνα και αρμοδίως ότι το έργο δε θα είναι επιβλαβές για την υγεία τόσο των σημερινών κατοίκων του χωριού όσο και για τις μελλοντικές γενιές.
– Να μην σημειωθούν ή παρατηρηθούν στο μέλλον ανεπανόρθωτες ή δυσανάλογες των όποιων ωφελημάτων περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
– Να διασφαλιστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό και με τις ανάλογες δεσμεύσεις τα συμφέροντα του χωριού μας, όπως αυτά προκύπτουν μέσα από τα αντισταθμιστικά οφέλη του έργου αλλά και από την υποχρέωση της εταιρίας για την υλοποίηση ανταποδοτικών έργων, για τα οποία όμως, παρότι το έργο βρίσκεται σε τελική πριν την έναρξη υλοποίησής του φάση, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση μεταξύ αρμοδίων προσώπων ή φορέων.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι για τα έργα αυτά θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο να εκφράσουν άποψη και οι κάτοικοι του χωριού.
– Να διασφαλιστεί πρόσβαση και μέσω άλλου φορέα και συμπληρωματικών τεχνιτών μέσων, πέραν αυτών της εταιρίας, στα στοιχεία του καταγραφικού εξοπλισμού, που προβλέπεται να εγκατασταθεί στην υδροληψία του έργου για τη μέτρηση ή τον υπολογισμό των μεγεθών, που η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων προβλέπει, όπως συνολική απορροή του ρέματος, οικολογική παροχή, ποσότητα νερού που εκτρέπεται προς τον ΥΗΣ, κ.λ.π.. Το ίδιο να ισχύσει και σε ότι αφορά τα αέρια απόβλητα, τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου του ΥΗΣ και των εργοταξίων του έργου, κ.λ.π.
Διευκρινίζουμε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν, απλώς, απόψεις και θέσεις του Συλλόγου μας για το έργο, τις οποίες εκφράζουμε δημόσια, χωρίς, όμως, να αξιώνουμε από οποιονδήποτε αρμόδιο πρόσωπο ή φορέα να τις κάνει αποδεκτές. Ας πράξει ο καθένας απ’ αυτούς ότι θεωρεί καλύτερο.
Τέλος, παράκληση να μας επιτρέψετε να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, σε τελικό στάδιο (βλ. δηλαδή έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) βρίσκεται και η διαδικασία έγκρισης λειτουργίας ενός ακόμα υδροηλεκτρικού σταθμού στο χωριό μας, ισχύος 1,075MW, στο ρέμα «Κούρα», για το οποίο, επίσης, δεν έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση και για το οποίο ισχύουν, επίσης, όσα παραπάνω αναφέραμε σχετικά με τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα, τα αντισταθμιστικά οφέλη και τα ανταποδοτικά έργα για το χωριό μας, τις θέσεις του Συλλόγου μας, κ.λ.π. .
Πληροφορούμε, ακόμα, όσους δε γνωρίζουν ότι το χωριό μας εμπλέκεται και στην υλοποίηση του έργου του αιολικού πάρκου στη θέση «Αέρας – Αφεντικό», αφού το Δημοτικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει θετικά και από την αρμόδια αρχή εγκρίθηκε να γίνει η κατασκευή του Υποσταθμού συγκέντρωσης της παραγόμενης από το έργο αυτό ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ορίων του χωριού μας και συγκεκριμένα στη θέση «Διάσελο – Προφήτης Ηλίας». Και για το έργο αυτό ισχύουν όσα παραπάνω για τα υπόλοιπα αναφέραμε.
Σας ευχαριστούμε και αν μπορέσουμε να απαντήσουμε σε τυχόν ερωτήσεις θα το κάνουμε ευχαρίστως.
27.09.2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ
Η εταιρεία «ΑΡΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» και διακριτικό τίτλο «ΑΡΓΩ Ε.Μ.Ε.Π.Ε.» η οποία είναι κάτοχος της υπ’ αριθμ. Δ6/Φ20.59/19583π.ε./14.05.2009 (Αρ. Μητρώου Αδειών ΡΑΕ – ΑΔ.01220) Άδειας Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως ισχύει, για μικρό υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 2,45 MW στη θέση «Μελίσσι», της Δημοτικής Ενότητας Μουζακίου, του Δήμου Μουζακίου, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, αιτείται την τροποποίηση της ανωτέρω άδειας παραγωγής ως προς την επωνυμία από «ΑΡΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» και διακριτικό τίτλο «ΑΡΓΩ Ε.Μ.Ε.Π.Ε.» σε «ΑΡΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ –Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» και διακριτικό τίτλο «ΑΡΓΩ Ε.Π.Ε.», ως προς τη μετοχική σύνθεση ως εξής:
Προηγούμενη μετοχική σύνθεση:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΑΓΚΑΣ 100,0%
Νέα μετοχική σύνθεση:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΑΓΚΑΣ 50,0%
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ 50,0%
και ως προς τα πρόσωπα που εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση του έργου από το φυσικό πρόσωπο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΑΓΚΑΣ στην εταιρεία «ΑΡΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ –Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.
Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την δημοσιοποίηση της παρούσας. (Δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων μέχρι 14/10/2013).
Στοιχεία σταθμού “SENTRY TECHNOLOGY ETEB AE”
Μητρώο ΡΑΕ:
ΑΔ-01838
Εταιρεία:
SENTRY TECHNOLOGY ETEB AE
Τεχνολογία:
Υδροηλεκτρική
Ισχύς:
1,08 MW
Θέση / Δήμος:
ΡΕΜΑ ΚΟΥΡΑ Δ.Δ. ΟΞΥΑΣ / ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
Νομός / Περιφέρεια:
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ / ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στάδιο:
ΕΠΟ
Προσφορά σύνδεσης:
Μη οριστική
Ιστορικό Αδειών
Ημ/νία Άδεια Τύπος Θέμα Αρχείο
30/04/13 ΕΠΟ Έγκριση Θέμα Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο ‘Κούρα’, ισχύος 1,075MW επί του ποταμού Παμίσου (ή ρέμα ‘Οξυάς’), Δ.Δ. Οξυάς, Δ. Μουζακίου, Ν. Καρδίτσας» της εταιρείας SENTRY TECHNOLOGY ΕΤΕΒ ΑΕ
18/07/12 ΕΠΟ Εισήγηση Εισήγηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο(ΜΥΗΕ) της εταιρείας SENTRAL TECHNOLOGY ΕΤΕΒ Α.Ε. ισχύος 1,075 MW στο υδατόρεμα «Οξυά» του Δήμου Μουζακίου, Ν. Καρδίτσας.
25/02/11 Παραγωγής Έγκριση Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 1544/2010 Απόφασης της ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Mικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 1,075 ΜW, στη θέση «Ρέμα Κουρά – Δ.Δ. Οξυάς», του Δήμου Μουζακίου, του Νομού Καρδίτσας, της εταιρείας με την επωνυμία «SENTRY TECHNOLOGY ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ A.E.».
24/02/11 Παραγωγής Τροπ/ση Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 1544/2010 Απόφασης της ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Mικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 1,075 ΜW, στη θέση «Ρέμα Κουρά – Δ.Δ. Οξυάς», του Δήμου Μουζακίου, του Νομού Καρδίτσας, της εταιρείας με την επωνυμία «SENTRY TECHNOLOGY ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ A.E.»
30/12/10 ΕΠΟ Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση του έργου: «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) της εταιρείας ‘SENTRY TECHNOLOGY ΕΤΕΒ Α.Ε. ισχύος 1,075 ΜW στο υδατόρεμα ‘Οξυά’ του, Δ. Μουζακίου, Νομού Καρδίτσας».