Η εφαρμογή του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο χωριό μας την Τετάρτη, 25 Ιουνίου, μετά από σχετική συνεννόηση των υπεύθυνων αυτού και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Αρκετοί συγχωριανοί προσήλθαν στο Γραφείο της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς, όπου και το εξεταστήριο του αγροτικού ιατρείου, και υποβλήθηκαν στο σχετικό έλεγχο.
Το πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Μουζακίου απευθύνεται σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, σε άτομα «υψηλού κινδύνου» (π.χ. υπέρβαροι, καπνιστές) αλλά και γενικότερα σε όσους επιθυμούν να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους. Σημειώνεται ότι, με βάση τις οδηγίες των υπεύθυνων του προγράμματος, η ενημέρωση των συγχωριανών μας κατευθύνθηκε κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ηλικίες (άνω των τριάντα πέντε και μέχρι εβδομήντα ετών).
Ο παρεχόμενος έλεγχος περιλάμβανε σπιρομέτρηση και οξυμετρία για τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας καθώς και ηλεκτροκαρδιογράφημα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και σακχάρου αίματος για τον έλεγχο παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα αποτελέσματα, πέρα από την αρχική επί τόπου εκτίμησή τους, θα μεταφέρθηκαν μέσω λογισμικού τηλεϊατρικής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone και της εταιρείας health telematics Vidavo, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Εκεί ειδικοί ιατροί (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι) θα τα αξιολογήσουν και με τον ίδιο τρόπο θα αποσταλεί πίσω η συμβουλευτική τους γνωμάτευση.
Η φορητότητα του εξοπλισμού του προγράμματος καθιστά δυνατό μια φορά το μήνα ομάδα επαγγελματιών υγείας του Κ.Υ. (ιατρός, νοσηλεύτρια, επισκέπτρια υγείας) να επισκέπτεται κοινότητες του ορεινού όγκου των δήμων Μουζακίου και Αργιθέας σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του προγράμματος οι κάτοικοι των απομακρυσμένων αυτών περιοχών. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Υπεύθυνος του προγράμματος: Γκιζλής Βασίλειος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Κ.Υ. Μουζακίου, Γενικός συντονισμός: Βασιλού Ερμιόνη, Επισκέπτρια Υγείας Κ.Υ. Μουζακίου. Συνεργάτες: Τσιαούσης Ηλίας, Γενικός Ιατρός, Βάλλα Λένα, Γούλα Αλεξάνδρα, Επισκέπτριες Υγείας, Δουμανά Ευσταθία, Νοσηλευτρια Κ.Υ. Μουζακίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας ευχαριστεί όλους τους παραπάνω καθώς και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς Δημήτρη Πάτα για τη διάθεση στο Σύλλογό μας του Γραφείου της Τοπικής Κοινότητας (εξετεστήριο αγροτικού ιατρείου) για τις ανάγκες εφαρμογής του προγράμματος.