Εκπλήξεις περιείχε για εμάς το χθεσινό δημοσίευμα του Δημάρχου Μουζακίου και Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κου Γ. Κωτσού με τίτλο «Στρατηγική επιλογή του Δήμου Μουζακίου η ανάπτυξη των ΑΠΕ».
Κατ’ αρχήν αποσαφηνίζουμε πως με την παρούσα τοποθέτησή μας δε διακατεχόμαστε από καμία αντιπολιτευτική διάθεση κατά του κου Δημάρχου και πως απλά θα επιχειρήσουμε να προβάλλουμε τα αντεπιχειρήματά μας στους δικούς του ισχυρισμούς, μια και από τις διάφορες μορφές ΑΠΕ, στις οποίες αυτός αναφέρεται και υποστηρίζει στο συγκεκριμένο δημοσίευμά του, κάποιες (βλ. αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά) απασχολούν έντονα εδώ και καιρό και αφορούν άμεσα τόσο το φορέα μας, όσο και ολόκληρη την τοπική κοινωνία του χωριού μας.
κε Δήμαρχε, φανταζόμαστε πως, σε ότι αφορά τα μειονεκτήματα με την παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά, στα οποία αναφέρεστε στο συγκεκριμένο δημοσίευμά σας, θα έχετε αντιληφθεί πως και εμείς τόσο καιρό, που η δημοτική σας Αρχή μας κατακρίνει και δε μας επιτρέπετε να εκφράσουμε άποψη στα Τοπικά και Δημοτικά Συμβούλια, τα ίδια λέμε κι αυτά είναι που προσπαθούμε ν’ αναδείξουμε. Διαφωνούμε, όμως, στο εξής ιδιαίτερα σημαντικό : Εσείς, παρότι βλέπετε, όπως και ο ίδιος λέτε, βασικά μειονεκτήματα στη λειτουργία των αιολικών, που αποδομούν και τη χρησιμότητά τους στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, επιμένετε (!!!) στην προώθησή τους και εξακολουθείτε να τα θεωρείτε «στρατηγική επιλογή ανάπτυξης». Εμείς, πάλι, εξαιτίας των ίδιων ακριβώς μειονεκτημάτων τους, τα θεωρούμε «χωρίς κανένα λόγο και όφελος καταστροφή του τόπου μας» και γι’ αυτό διεκδικούμε την ανάσχεσή τους.
Γιατί, κε Δήμαρχε, δεν εξασφαλίζετε πρώτα ότι η παραγωγή ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά θα πάψει να αποτελεί «μέγιστο» πρόβλημα, όπως και εσείς ισχυρίζεστε (άραγε , απλό πρόβλημα θα πάψει ποτέ να αποτελεί;) και μετά να μιλάτε για «στρατηγική επιλογή ανάπτυξης»; Γιατί δεν περιμένετε μέχρι «η επιστημονική κοινότητα και οι κυβερνήσεις» να βρουν ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση στην προβληματική, όπως και εσείς – επαναλαμβάνουμε – αποδέχεστε, παραγωγή ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά και γιατί ελπίζετε μόνο σε «άμβλυνση» του συγκεκριμένου προβλήματος και, άρα, όχι σε οριστική του επίλυση; Για ποιους λόγους, κε Δήμαρχε, επιμένετε και βιάζεστε, παρ’ όλα τα παραπάνω, να προωθήσετε αιολικά πάρκα στην περιοχή μας, καταστρέφοντας βουνά, βοσκότοπους και φυσικό κάλος, παραχωρώντας δημόσια περιουσία σε ιδιώτες και αποκλείοντας άλλες μορφές ανάπτυξης, που αποτελούσαν, μάλιστα, και προεκλογικές σας εξαγγελίες κάποτε;
Επικαλείστε οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και το Δήμο από την προώθηση των συγκεκριμένων μορφών ΑΠΕ. Εμείς αντιπαραβάλλουμε, ενδεικτικά, τη με αριθμό 2723/22 – 10 – 2015 ΑΡΝΗΤΚΗ Γνωμοδότηση της αρμόδιας Υπηρεσίας της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ για εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε περιοχή της Αργιθέας, όπου – μεταξύ άλλων – γίνεται αναφορά για (επιγραμματικά):
– Χλωρίδα, πανίδα, ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις και παραδοσιακά μονοπάτια, που θα χαθούν από την ανάπτυξη αιολικών.
– Εξαφάνιση του κάλους των φυσικών τοπίων και μετατροπή τους σε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (πάνω στις βουνοκορφές μας !!!) από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, υποσταθμών και γραμμών μεταφοράς.
– Καίριο πλήγμα που θα επέλθει στον τουρισμό, την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος. Βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης θα απολεσθούν και η χρήση τους δε θα είναι δυνατή και ούτε επιτρεπτή, όπως μέχρι σήμερα.
– Πρόσχημα που δεν ευσταθεί σε ότι αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας, αφού το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει μόνο τρεις μόνιμους υπαλλήλους.
– Μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε πολύ μεγάλα ύψη (αλήθεια, γιατί στο εξωτερικό, που το προβάλετε ως πρότυπο, δεν ακολουθούν την ίδια τακτική;), αποψιλώσεις δασικών εκτάσεων και καταστροφή του δάσους από διαμορφώσεις και διανοίξεις ή βελτιώσεις δρόμων.
– Αμφισβήτηση της πραγματικής συμβολής των ανεμογεννητριών στην ουσιαστική μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, με τη συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του συγκεκριμένου φαινομένου να ανέρχεται μόλις στο 1 έως 2 τοις χιλίοις.
– Οριστική αλλοίωση του τοπίου από τις εκσκαφές, όπως π.χ. αποδεικνύουν τα πρανή των δρόμων βοσκοτόπων της περιοχής ή πρανή εγκαταστάσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας τοποθετημένων προ πολλών ετών, που παραμένουν “κρανίου τόπος”.
– Συντήρηση δασικών δρόμων με ευθύνη του ελληνικού δημόσιου (άρα θα πληρώνουμε όλοι), ενώ τα οφέλη θα καρπούνται ιδιωτικές εταιρίες.
– Εκπεμπόμενο θόρυβο με ΦΑΝΕΡΕΣ Ή ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΒΛΑΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ στο ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ και όχι μόνο περιβάλλον.
– Σωρευτικές επιπτώσεις για την πανίδα και τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής από τις πολυάριθμες άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων, που έχουν εκδοθεί, και οι οποίες συνέπειες δεν έχουν ελεγχθεί και υπολογιστεί.
Ακόμα, κε Δήμαρχε, μια και ανεμογεννήτριες έχουμε στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970 και, επιπλέον, είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια πολλά χωράφια – και όχι μόνο – “φυτεύτηκαν” με φωτοβολταϊκά (απ’ αυτά που και εσείς στο άρθρο σας χαρακτηρίζετε προβληματικά για παραγωγή ενέργειας) με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα του τόπου μας, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί σήμερα μιλάμε για “υψηλή εθνική ενεργειακή εξάρτηση”, όπως, επίσης, στο δημοσίευμά σας αναφέρετε, αλλά και για “υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα”; Ο “τζάμπα” αέρας και ο “τζάμπα” ήλιος δεν μας ωφέλησαν καθόλου, τελικά; Και χαρακτηρίζετε αυτές τις μορφές ΑΠΕ «στρατηγική επιλογή» !!!
Και εκείνα τα χωριά, κε Δήμαρχε, που «πλήττονται» από τη χρήση του λιγνίτη και τα οποία πολλές φορές και με ιδιαίτερο οίκτο επικαλεστήκατε σε δημόσιες τοποθετήσεις σας, τα ξεχάσατε, τώρα που – ξαφνικά (;) – γίνατε υποστηρικτής και του λιγνίτη; Ή μήπως τώρα αντιληφθήκατε πως, με τα σημερινά τουλάχιστο τεχνολογικά και επιστημονικά δεδομένα, όσες ΑΠΕ και να φέρετε δεν πρόκειται ν’ απαλλαγούμε από τις συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας και αποφασίσατε να τις στηρίξετε (και αυτές), όπως και πράττετε στο άρθρο σας;
Αλλά και σε ότι αφορά μια άλλη μορφή ενέργειας, αυτή που προέρχεται από το νερό και τα μικρά υδροηλεκτρικά, μπορείτε να μας εξηγήσετε πως μπορεί να συμβαδίζουν η εξυπηρέτηση των «τοπικών αναγκών» και το κέρδος των ενδιαφερόμενων εταιριών, το οποίο, επίσης, πολλές φορές έχετε αποδεχθεί και υποστηρίξει δημόσια; Και είναι, άραγε κε Δήμαρχε, απαραίτητη για την εξυπηρέτηση τέτοιων «τοπικών αναγκών», η συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού μικρών υδροηλεκτρικών σε κάθε ποταμάκι και ρέμα της πατρίδας μας, που σε συνδυασμό με τα αιολικά στα βουνά μας απειλεί άμεσα και ευθέως τη φυσιογνωμία του τόπου μας; Είναι απαραίτητη η παραχώρηση του φυσικού και δημόσιου αγαθού του νερού σε ιδιώτες (βλ. «άδειες χρήσης νερού» υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων) ή οι εκτροπές του νερού από τις κοίτες των ποταμών για μήκος πολλών χιλιομέτρων (που, στην περίπτωση του χωριού μας, καταλήγουν και εκτός των ορίων αυτού, αλλάζοντας δεδομένα αιώνων), κ.λ.π, κ.λ.π.;
Εμείς, πάντως, κε Δήμαρχε, προτείνουμε και ευχόμαστε το 2017 ν’ αποτελέσει μια καλή αφορμή για πλήρη αναστοχασμό πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα….
Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας τριάδας»