Ιδρύθηκε το 1995 με την με αριθμό 18/17-2-95 απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας και με την επωνυμία «Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρίου Οξυάς “Η Αγία Τριάδα”». Με την με αριθμό 179/2008 απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας και σε υλοποίηση σχετικής απόφασης ειδικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του μετονομάστηκε σε «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΞΥΑΣ “ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ”». Έχει έδρα το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, ως το αρχαιότερο και σημαντικότερο ιστορικό μνημείο του χωριού.
Ο Σύλλογος ανέπτυξε εξ’ αρχής πλούσια δραστηριότητα, με έμφαση στη διατήρηση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων του χωριού. Ιδιαίτερη, όμως, δραστηριότητα εμφάνισε και εμφανίζει τα τελευταία χρόνια με :
– Την επιτυχημένη έκδοση εφημερίδας με τον τίτλο «Το χωριό μου….Η ΟΞΥΑ»
– Τη λειτουργία ιστοσελίδας (www.agia-triada-oxyas.gr και σήμερα www.oxyakarditsas.gr )
– Τη συμμετοχή σε πρόγραμμα Leader μέσω της ANKA A.E. για την έκδοση διπλού ψηφιακού δίσκου με παραδοσιακά τραγούδια του χωριού, την έκδοση φυλλαδίου με ήθη, έθιμα και ιστορικά στοιχεία και τη δημιουργία ταινίας σε μορφή DVD με θέμα το χωριό και τα έθιμά του
– Τη ηχογράφηση με δικούς του πόρους ακόμα δύο ψηφιακών δίσκων με παραδοσιακά τραγούδια του χωριού, βασισμένα σε επιτόπια έρευνα και καταγεγραμμένα με βάση μαρτυρίες ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού, καθώς και την ανάδειξη και προβολή του ξεχασμένου παραδοσιακού χορού «Κλειστός της Οξυάς».
– Την ανάδειξη και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς του χωριού της Οξυάς με την αναβίωση παλαιών ηθών και εθίμων του χωριού, όπως το τοπικό πασχαλινό έθιμο «ΣΙΓΝΑ», τα παλιά Οξυώτικα νυχτέρια, άλλες συνήθειες, παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής, κ.λ.π. , πολλά από τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον τοπικών τηλεοπτικών καναλιών, από τα οποία και προβλήθηκαν.
– Την ίδρυση παιδικού και εφηβικού χορευτικού τμήματος καθώς και χορωδίας – χορευτικής ομάδας ενηλίκων, με την οποία και πραγματοποίησε (και συνεχίζει να πραγματοποιεί) εμφανίσεις σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, όπως στο Πύθειο Ολύμπου, στο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορών της Χορευτικής ομάδας Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΧΟΦΕΘ), στο Θέατρο Πέτρας Αττικής, στις εκδηλώσεις για τα εξήντα χρόνια του Θεάτρου «Δόρας Στράτου», σε γνωστή εκπομπή της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ1) με θέμα τη μουσική παράδοση του τόπου μας, σε διάφορες τοπικές γιορτές, κ.λ.π..
– Τη σημαντική συνεισφορά του στην οργάνωση και καθιέρωση της «Γιορτής Δημοτικού Τραγουδιού», που ξεκίνησε σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους της περιοχής Αγράφων Καρδίτσας και σήμερα έχει αποκτήσει πανθεσσαλικό χαρακτήρα και η οποία, με πρωτοβουλία του Συλλόγου οργανώθηκε και στην Οξυά Καρδίτσας τον Αύγουστο του έτους 2011 με ιδιαίτερη, μάλιστα, επιτυχία.
Παράλληλα, ο Σύλλογος εργάστηκε και εργάζεται και για την ανάδειξη και προβολή ιστορικών στοιχείων και μνημείων του χωριού, οργανώνοντας ανάλογες εκδηλώσεις και αναλαμβάνοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικά αναφέρονται :
– Η πρωτοβουλία του για το Στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Οξυά (ομιλία από ιστορικό στο Μουζάκι).
– Η οργάνωση και καθιέρωση εκδήλωσης συμβολικά στον οικισμό Πλατάνια Οξυάς προς τιμή όλων των πεσόντων του χωριού, με αφορμή το γεγονός της καταγωγής από το συγκεκριμένο οικισμό του πρώτου πεσόντα από το νομό Καρδίτσας στον πόλεμο του 1940- 41, που ονομάζονταν Καραβίδας Απόστολος.
– Η συμβολή του στην αναβίωση του εθίμου ΣΙΓΝΑ στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που, μαζί με την οργάνωση και πολλών άλλων εκδηλώσεων στον ίδιο χώρο, συνέβαλε και συμβάλει στην ανάδειξη του αρχαιότερου αυτού μνημείου του χωριού.
– Η πρόσκληση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας για την έρευνα και καταγραφή τοπίων, αντικειμένων και μνημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως τα υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων στη θέση «Πυργάκια» του οικισμού Πλατάνια Οξυάς, του παλιού πέτρινου τοξωτού γεφυριού στη θέση «Κορψιά» του οικισμού Παλαιοχωρίου, κ.λ.π..
– Η συγκέντρωση παλαιών αντικειμένων του χωριού της Οξυάς και η ίδρυση και λειτουργία στην έδρα του Συλλόγου μουσείου λαογραφικών αντικειμένων του χωριού.
– Η καταγραφή μαρτυριών ηλικιωμένων για την ιστορία όλων των ναών του χωριού μας, κ.λ.π. .
Ο Σύλλογος έχει, επίσης, αναπτύξει και αναπτύσσει διάφορες δραστηριότητες για την αναψυχή και την τόνωση του ηθικού των μόνιμων κατοίκων του χωριού και των πολύτεκνων οικογενειών του και εξακολουθεί να οργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις για τη διάσωση των ηθών και εθίμων του χωριού και την διατήρηση των δεσμών με τους απανταχού απόδημους συγχωριανούς.