Με τη συμμετοχή και του Συλλόγου μας : Τα μουσεία της Καρδίτσας ενώνουν τις συλλογές τους

Τι κοινό μπορεί να έχουν καραγκούνικες νυφιάτικες φορεσιές με αρχαία κοσμήματα και μυροδοχεία, κινηματογραφικές μηχανές του μεσοπολέμου με αλέτρια και κλαδευτήρια, ξυλόγλυπτα μοναστηριακά μανουάλια με πρωτότυπες εφημερίδες της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα και λατέρνες με τορβάδες;
Το στοίχημα των διοργανωτών της έκθεσης «Τα μουσεία της Καρδίτσας ενώνουν τις συλλογές τους» που πραγματοποιείται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2014, δεν ήταν να βρουν συνάφειες ανάμεσα σε αντικείμενα φαινομενικά ασύνδετα. Ήταν να αναδείξουν τη σημασία της συνύπαρξης και της συνεργασίας ποικίλων φορέων πολιτισμού, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες, όπως η τωρινή, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο πολιτισμός δεν πρέπει να έχει διαχωριστικές γραμμές, γιατί τότε αντί να ενώνει διχάζει και αντί να προσφέρει ελπίδα και όραμα στην κοινωνία φθίνει ο ίδιος και αποδυναμώνεται.
Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν.Σακελλαρίου» του ΔΟΠΑΚ και το Δίκτυο Ιστορικών και Λαογραφικών Μουσείων και Συλλογών νομού Καρδίτσας – όπου ο Σύλλογός μας είναι μέλος – με τη συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, θα διαρκέσει ως το τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή δεκαέξι μουσείων, δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών καθώς και σημαντικών ιδιωτικών συλλογών τόσο από την πόλη της Καρδίτσας (Αρχαιολογικό, Πόλης, Πινακοθήκη, ΛΕΦΚΚ, «Καραγκούνα», Μ. Καλυβιώτη), την πεδινή ζώνη (Παλαμάς, Γεωργικό, Γραμματικό, Μοσχολούρι) όσο και από τα ορεινά και ημιορεινά του νομού (Μουζάκι, Πορτίτσα, Ελληνόπυργος, Ρεντίνα, Σαραντάπορο, Οξυά). Πρόκειται για συλλογές, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών εκφράσεων της περιοχής μας και εντυπωσιάζουν με τον πλούτο και την ποικιλομορφία τους. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης αυτής οφείλεται ωστόσο και σε κάτι άλλο: τη δημιουργική συμμετοχή μαθητών στο στήσιμό της. Την Πέμπτη, 15 Μαΐου, 45 μαθητές της 1ης τάξης του 5ου Λυκείου Καρδίτσας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους υπεύθυνους της κάθε συλλογής, να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα και να συντάξουν, να υπογράψουν και να αναρτήσουν τα δικά τους κείμενα πλάι σε κάθε ενότητα και κάθε έκθεμα ξεχωριστά.
Με την αφορμή των εγκαινίων της έκθεσης, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. με μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη Νύχτα των Μουσείων, από τη Φιλαρμονική του ΔΟΠΑΚ και με ελεύθερη είσοδο στο Αρχαιολογικό Μουσείο, η διευθύντριά του κ. Μαρία Βαϊοπούλου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ, κ. Σωτήρης Γούλας, ο πρόεδρος του Δικτύου Μουσείων, κ. Παύλος Σιούφας και οι επιμελητές της έκθεσης, κ. Λευκή Θεογιάννη (Αρχαιολογικό Μουσείο), κ. Πέτρος Κομπορόζος (Δίκτυο Μουσείων) και κ. Φωτεινή Λέκκα (Μουσείο Πόλης) παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο χώρο της έκθεσης, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου.