Αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι Καρδίτσας, στα πλαίσια των εργασιών για το 6ο Συνέδριο – Αντάμωμα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο Ασκληπιός», που έλαβε χώρα στις 23 και 24 Αυγούστου 2014, στο ξενοδοχείο «ΝΕΒΡΟΣ».
Μπροστά σ’ ένα κοινό από αντιπροσώπους οργανώσεων και Ομοσπονδιών Θεσσαλών απ’ όλο τον κόσμο, ομού με άλλα χορευτικά του νομού μας αλλά και τη Φλώρινα, ο Σύλλογος της Οξυάς εκπροσώπησε επάξια το χωριό του. Με τα τραγούδια και τους χορούς που παρουσίασε αντιφωνικά και, όπως πάντα, χωρίς τη συνοδεία ορχήστρας, μετέδωσε στους συμπατριώτες μας Θεσσαλούς και όχι μόνο ανά τον κόσμο ένα μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς του χωριού της Οξυάς, που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και ενθουσιασμό σε όλους.
«Ερευνώντας κανείς την παράδοση του τόπου μας εύκολα διαπιστώνει πως η μουσική δεν ήταν πάντα “κλαρίνα και βιολιά”. Διαπιστώνει ότι η γνήσια παράδοση χρησιμοποιούσε το πιο απλό αλλά και συνάμα όμορφο μουσικό όργανο: την ανθρώπινη φωνή». Μ’ αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Οξυάς κος Γιώργος Καραβίδας, ξεκίνησε την παρουσίαση του Συλλόγου, για να συνεχίσει, δίνοντας στο κοινό το στίγμα του προγράμματος που θα ακολουθούσε : «Ο κόσμος, κάποτε, τραγουδούσε. Τραγουδούσε και το ευχαριστιόταν. Μαθημένος στην απλότητα της εποχής του, δε χρειαζόταν μουσικά όργανα και ορχήστρες για να διασκεδάσει και έτσι, παρά τη φτώχεια του λαού μας και τον αγώνα του για επιβίωση, το τραγούδι και ο χορός είχαν κατακτήσει κυρίαρχη θέση στην καθημερινή ζωή των προγόνων μας. Πέρα από τους γάμους και τα πανηγύρια, που πάντα αποτελούσαν αφορμή για διασκέδαση, το τραγούδι και ο χορός χωρίς όργανα είχε καθιερωθεί ως ‘τρόπος ζωής’ για τις κοινωνίες των γιαγιάδων και των παππούδων μας».
Να αναφερθεί χαρακτηριστικά ότι εκπρόσωπος μεγάλης Ομοσπονδίας Θεσσαλών του εξωτερικού πλησίασε, μετά τη λήξη της εκδήλωσης, τον πρόεδρο του Συλλόγου της Οξυάς και γεμάτη συγκίνηση είπε : «Συγχαρητήρια στο Σύλλογο και στην ομάδα σας. Ήσασταν όλοι σας καταπληκτικοί. Να συνεχίσετε αυτό που κάνετε, γιατί αυτό θέλουμε και εμείς να βλέπουμε, όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα.»
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου της Οξυάς για το φετινό καλοκαίρι συνεχίζεται με την οργάνωση της 7ης Γιορτής αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού στον Αγία Κυριακή Οξυάς, την προσεχή Κυριακή, 31 Αυγούστου, στην οποία και θα συμμετάσχουν Σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδας.