Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του πραγματοποίησε τη Κυριακή 13 Ιανουαρίου ο Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς.

    Η εκδήλωση έλαβε χώρα, για ακόμα μία φορά στο χωριό της Οξυάς, έδρα του Συλλόγου, παρουσία αρκετών συγχωριανών απ’ όλο το χωριό, που αψήφησαν το κρύο και τον παγετό που επικρατούσε και απέδειξαν περίτρανα τη θέληση όλων των Οξυωτών να κρατούν ζωντανό το χωριό τους ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τυχερός, στον οποίο έτυχε το φλουρί, αναδείχθηκε ο κος Ανάργυρος Καραβίδας.

    Της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας προηγήθηκε η τελετή εγκαινίων του μουσείου λαογραφικών αντικειμένων του χωριού, που εδώ και κάμποσο καιρό έχει ιδρύσει ο παραπάνω Σύλλογος, μετά από επίπονες και επίμονες προσπάθειες ετών.  Του θρησκευτικού μέρους της τελετής επιμελήθηκε ο π. Κων/νος Τόλιας, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας τριάδας Οξυάς και τα εγκαίνια τέλεσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κος Γιώργος Κωτσός, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου κας Σοφίας Τόλια, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς κου Δημήτρη Πάτα ενώ παρών ήταν και ο τοπικός σύμβουλος του χωριού κος Λάμπρος Ευθυμίου.  

      Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Δ. Καραβίδας, αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, αναφέρθηκε με συντομία στο ιστορικό της ίδρυσης του μουσείου, επισημαίνοντας πως, όπως διαπιστώνεται και από τη μελέτη των πρακτικών των αντίστοιχων συνεδριάσεων, η επίτευξη του στόχου αυτού αποτέλεσε μέριμνα και διακαή πόθο όλων των προηγούμενων ΔΣ, από ιδρύσεως του Συλλόγου. Η εντατικοποίηση των προσπαθειών τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τα αντίστοιχα ΔΣ του Συλλόγου αλλά και η ανταπόκριση των Οξυωτών, που σιγά – σιγά άρχισαν να παραχωρούν παλαιά αντικείμενα που δε χρειάζονταν πλέον, οδήγησε σήμερα στα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε, επίσης, πως πρόκειται για μουσείο ολόκληρου του χωριού της Οξυάς, που ανήκει σε  όλους τους Οξυώτες, τους οποίους και παρότρυνε  να ενισχύσουν την προσπάθεια, παραχωρώντας παλαιά αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους.  

        Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κος Κωτσός, αφού ευχήθηκε και ο ίδιος στους παραβρισκόμενους για το νέο έτος, εξήρε τις προσπάθειες του Συλλόγου και του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και την αγάπη των Οξυωτών για το χωριό τους και τόνισε την ανάγκη για συνεργασία όλων των τοπικών φορέων με το Δήμο, ιδιαίτερα στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς.

        Να θυμίσουμε πως τα αντικείμενα της έκθεσης λαογραφικών αντικειμένων του Λαογραφικού Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς έχουν αποτελέσει αντικείμενο ψηφιακής καταγραφής από επιστημονική ομάδα του Δικτύου Ιστορικών και Λαογραφικών Μουσείων και Συλλογών, του οποίου ο Σύλλογος είναι μέλος, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, μάλιστα, σχόλια για την οργάνωση και την πληρότητα της συλλογής αλλά και για την αντιπροσωπευτικότητά της για το χωριό της Οξυάς.