Θεατρική παράσταση θα δοθεί την Πέμπτη, 7 Αυγούστου και ώρα 09 : 00 βραδινή, στο χώρο του μοναστηρίου της Αγίας Τριάδας, στην Οξυά Καρδίτσας, από το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας του Δημήτρη Ρήτα, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς. Η παράσταση χρηματοδοτείται από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Συγκεκριμένα, το κοινό του χωριού θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη νέα κωμωδία του Καρδιτσιώτη συγγραφέα θεατρικών έργων και επικεφαλής του θιάσου, Δημήτρη Ρήτα, «Του χωριού το κοινοβούλιο», τη μουσική και τα τραγούδια του οποίου έχει επιμεληθεί για μία ακόμη φορά ο καταξιωμένος συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος.
Επίκεντρο της εν λόγω θεατρικής παράστασης είναι το καφενείο του χωριού, το οποίο, κατά κάποιον τρόπο, είναι το μικρό Κοινοβούλιο του χωριού, ο χώρος όπου όλοι οι κάτοικοι έχουν λόγο και μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους για την τρέχουσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση και για όλα τα θέματα και τα προβλήματα που τους απασχολούν. Στο καφενείο μπορεί κανείς να συναντήσει τον πρόεδρο του χωριού, τον δήμαρχο, τον αγροφύλακα, τον αγροτικό γιατρό και τους συγχωριανούς του, να μιλήσει μαζί τους, να κουτσομπολέψει, κ.λπ.
Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο με στοιχεία πολιτικής σάτιρας και στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης. Προκαλεί άφθονο και αβίαστο γέλιο, χωρίς ύβρεις και χυδαιολογίες και αρέσει σε όλους τους θεατές, μικρούς και μεγάλους. Μέσα από τις σκηνές της κωμωδίας αναδεικνύονται ήθη, έθιμα, νοοτροπία, αντιλήψεις, χαρακτήρας και προβλήματα των απλών ανθρώπων της επαρχίας και, κυρίως, του ελληνικού χωριού.
Το έργο έγραψε και σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Ρήτας. Τα σκηνικά είναι της Πιπίνας Μπατζιάκα, τα κουστούμια της Μαρίας Ρήτα, ενώ η μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος καθιστούν την παράσταση ιδιαίτερα ευχάριστη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί (που δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τους επαγγελματίες): Σωτήρης Μπακαρός, Γιάννης Μπακαρός, Αποστόλης Χαλαβέτας, Αυγή Παπαδημητρίου, Απόστολος Ρήτας, Σουμέλα Αρβανίτη και Βάιος Ρήτας.