–  Συνεχίστηκε με επιτυχία η έκδοση της εφημερίδας του Συλλόγου μας με τίτλο «Το χωριό μου …..Η ΟΞΥΑ» και η λειτουργία της ανανεωμένης, πλέον, ιστοσελίδας μας (www.oxyakarditsas.gr).

– Συνεχίστηκε, παρά τις πολλές δυσκολίες, η λειτουργία όλων των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου (να αναφέρω λεπτομέρειες για το τι έχει γίνει με την αίθουσα). Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η δραστηριότητα της ομάδα αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού «Πολύκαρπος Μπλέτσας» του Συλλόγου μας, που συμμετείχε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με σκοπό την προβολή του χωριού μας και των ηθών και εθίμων του. Να διευκρινιστεί ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι δαπάνες κίνησης, συμμετοχής, κ.λ.π., δε επιβάρυναν το Σύλλογο αλλά καλύφθηκαν από τα μέλη της ομάδας και συγχωριανούς μας επιχειρηματίες, ως χορηγούς.

– Διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, η καθιερωμένη πλέον επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων του χωριού της Οξυάς, η οποία τελείται στον οικισμό Πλατάνια του χωριού μας, γενέτειρα του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου πεσόντα από το νομό Καρδίτσας στον πόλεμο του 1940. Οι ενέργειες του Συλλόγου μας για τον εντοπισμό και των υπολοίπων πεσόντων συνεχίζονται.

– Συνεχίστηκε η προσπάθεια για την αναβίωση παλαιών εθίμων και συνηθειών του χωριού μας, με την οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων, που προβλήθηκαν και τηλεοπτικά και στις οποίες εμφανίστηκαν και τα χορευτικά του Συλλόγου. Τελευταία παρόμοια δραστηριότητα αυτή της 8η Ιουλίου 2018.

–  Οργανώθηκαν Χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά και τους νέους των χορευτικών τμημάτων και μοιράστηκαν και Χριστουγεννιάτικα δώρα.

– Πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι καθιερωμένες χειμερινές και καλοκαιρινές εκδηλώσεις χορού του Συλλόγου μας. Ειδικότερα για την καλοκαιρινή εκδήλωση χορού στην έδρα του Συλλόγου μας, να αναφερθεί πως η προσπάθεια του Συλλόγου μα για την πλήρη αναδιοργάνωσή της κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένη, αφού προσελκύει σταθερά περισσότερο κόσμο και όλοι αποχωρούν ικανοποιημένοι τόσο από το χαμηλό εισιτήριο όσο και από την εξυπηρέτηση που τυγχάνουν, το καλό φαγητό, κ.λ.π..

Ενημερώνουμε πως και ο φετινός καλοκαιρινός χορός μας ήταν ικανοποιητικά κερδοφόρος για το Σύλλογό μας και ότι απέδωσε καθαρά κέρδη 700 περίπου ευρώ, ποσό που θεωρούμε απόλυτα ικανοποιητικό αν ληφθεί υπόψη το χαμηλό αντίτιμο εισόδου.

Εδώ να επισημάνουμε ότι επιτυχημένος χορός και επιτυχημένη εκδήλωση εμείς δε θεωρούμε αυτή που μας αφήνει πολλά χρήματα. Ο Σύλλογος, ας μην το ξεχνάνε κάποιοι, δεν είναι κερδοσκοπικό σωματείο και στόχος του δεν είναι να συγκεντρώνει χρήμα. Μας ενδιαφέρει να μην έχουμε ζημιές να βγάζουμε τα έξοδά μας και ότι χρειαζόμαστε για τη συντήρησή μας και να κρατάμε κοντά τον κόσμο μας. Και πιστεύουμε ότι αυτά τα καταφέρνουμε μια χαρά.

– Συνεχίστηκαν οι εργασίες συντήρησης του κτηρίου του πρώην δημοτικού σχολείου Παλαιοχωρίου Οξυάς, που έχει παραχωρηθεί στο Σύλλογό μας, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως χώρος εκθεμάτων της αγροτικής ζωής των Οξυωτών. Μετά τις ενέργειες προς αποφυγή της κατάρρευσης του ήδη δύο από τις αίθουσές του έχουν συντηρηθεί και ανακαινισθεί και είναι έτοιμες να δεχθούν τα εκθέματα όσων μας παραχωρήσουν.  Να αναφερθεί πως οι μέχρι σήμερα δαπάνες για τη συντήρηση του συγκεκριμένου κτηρίου σε μικρό μόνο βαθμό επιβάρυναν το Ταμείο του Συλλόγου και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους καλύφθηκαν από προσφορές αποφοίτων του ίδιου σχολείου, μετά από σχετικές πρωτοβουλίες του Συλλόγου.

– Συνεχίστηκε η λειτουργία του Ιστορικού, Αρχαιολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Οξυάς, που εμπλουτίστηκε και με νέα αντικείμενα. Ν’ αναφερθεί  ότι το μουσείο μας, πέρα από τους κατά καιρούς επισκέπτες του, προσελκύει και το ενδιαφέρον αρκετών αρμόδιων φορέων, επιστημόνων, μελετητών, κ.λ.π., που βρίσκουν γι’ αυτό πληροφορίες από το διαδίκτυο.

– Συνεχίζονται οι προσπάθειες του Συλλόγου μας  για την παραχώρηση της χρήσης και του κτηρίου του πρώην δημοτικού σχολείου μοναστηρίου Οξυάς, προκειμένου αυτό, αφού συντηρηθεί κατάλληλα, να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό και με τις δικές μας ανάγκες. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο αίτημα χρονολογείται από το έτος 2005 αλλά, απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει.

– Οργανώθηκε θεατρική παράσταση που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Αγία Τριάδα Οξυάς καθώς και παράσταση Καραγκιόζη στον κεντρικό οικισμό του χωριού.

– Συνεχίστηκαν, στα πλαίσια ήδη ειλημμένων αποφάσεων του Συλλόγου και σε συνεργασία και με τη νεοσύστατη περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς», οι προσπάθειες και παρεμβάσεις με σκοπό την αποτροπή εγκατάστασης στο χωριό μας αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών, που στόχο έχουν το φυσικό και υδάτινο πλούτο του χωριού μας. Συνεχίζεται η αναζήτηση και μελέτη εγγράφων και στοιχείων για τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία και μελετώνται αλλά και χρησιμοποιούνται στις διάφορες παρεμβάσεις  μας.

– Οργανώθηκαν διάφορες άλλες εκδηλώσεις, όπως η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας, την οποία ο Σύλλογος έχει καθιερώσει να γιορτάζεται στο χωριό, ορειβατικές δραστηριότητες με σκοπό τη γνωριμία και την επαφή των συγχωριανών μας με το φυσικό περιβάλλον του χωριού μας και την ιστορία του, κ.λ.π..

–  Γράφτηκαν έξι (6) νέα μέλη, με τον συνολικό αριθμό των μελών του Συλλόγου να ανέρχεται σήμερα στα τετρακόσια πενήντα πέντε (461)

– Λάβαμε, μετά από προσφυγή μας στο Συνήγορο του Πολίτη και κατόπιν και δικής του παρέμβασης, αφού ο Δήμος Μουζακίου αρνούνταν να μας απαντήσει σχετικά,  απάντηση του Δήμου αναφορικά με τις αλλαγές που έχουν εντοπιστεί στα σύνορα οικισμών του χωριού μας με γειτονικά χωριά. Ο Δήμος επικαλείται μη οριοθέτηση οικισμών, κάτι που επιβάλει στο ο Σύλλογός μας να ερευνήσει το θέμα ακόμα περισσότερο κι αυτό προτιθέμεθα και να κάνουμε.
Σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε.