Ακόμα μία εκδήλωση με θέμα τα «νυχτέρια», την παλιά αυτή συνήθεια των προγόνων μας, οργάνωσε ο Λαογραφικός Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε από το Δήμο Μουζακίου δια του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας, τους οποίους ο Σύλλογος και ευχαριστεί. Η συμμετοχή των Οξυωτών που κατοικούν μόνιμα στο χωριό ήταν καθολική ενώ ανέλπιστη και πέρα από κάθε προσδοκία υπήρξε και η ανταπόκριση των υπόλοιπων συγχωριανών  από γειτονικές περιοχές του Δήμου, όπου μεταβαίνουν για το χειμώνα, κάτι που φανερώνει περίτρανα ότι οι Οξυώτες δεν  ξεχνούν και ούτε εγκαταλείπουν τον τόπο τους, παρά τις αντιξοότητες της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αλλά και τις δυσκολίες που προκαλεί η απουσία στο χωριό στοιχειωδών, έστω,  υποδομών.

     Να θυμίσουμε και πάλι ότι τα «νυχτέρια» ήταν συγκεντρώσεις, που συνηθίζονταν στα χωριά της περιοχής και οργανώνονταν σε σπίτια με τη συμμετοχή γειτόνων, συγγενών, κ.λ.π., με σκοπό την αλληλοβοήθεια σε διάφορες εργασίες, το εργόχειρο για τις κοπέλες, κ.λ.π.. Όλα τους, όμως, συνοδεύονταν και από την απαραίτητη διασκέδαση.

       Αυτή τη φορά το νυχτέρι «έβγαλε» προξενιό !!! Πρόκειται, βέβαια, για την προσπάθεια του Συλλόγου να παρουσιάσει μέσα από τις συνήθειες του «νυχτεριού», τον τρόπο με τον οποίο κανονίζονταν οι γάμοι στα παλιότερα χρόνια, όταν οι «καλοί προξενητές» ήταν περιζήτητοι, η γνώμη των νέων για τον άνθρωπο με τον οποίο θα περνούσαν τη ζωή τους δεν είχαν συνήθως ιδιαίτερη βαρύτητα, η θηλυκότητα της νέας κοπέλας ήταν άμεσα εξαρτημένη από την ικανότητά της να … σκάβει στα χωράφια, ενώ η «προίκα» της έπαιζε πάντα καθοριστικό ρόλο και ήταν αφορμή είτε να «δέσει» το προξενιό είτε να «χαλάσει» για λίγες λίρες ή …. καμιά κατσίκα!!! Τα πράγματα δυσκόλευαν ιδιαίτερα στην περίπτωση που το κορίτσι ήταν «σκονταμένο», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Είχε δηλαδή και άλλο προξενιό που είχε χαλάσει ή είχε αρραβωνιαστεί στο παρελθόν και ο αρραβώνας διαλύθηκε ή απλά είχε «βγάλει όνομα». Κάτι τέτοιο προέκυψε και στο δικό μας προξενιό αλλά …..την κατάσταση έσωσε την τελευταία στιγμή ένα χωράφι, κάπου εκεί στα «κυδωνάτικα» στο Παλαιοχώρι, που ο πατέρας της υποψήφιας νύφης αποφάσισε να της δώσει ως επιπλέον προίκα… Έτσι, το προξενιό «έκλεισε», ακούστηκε το «χαϊρλίτικα» και ακολούθησαν τα κεράσματα, με τη νύφη να φιλά το χέρι των πεθερικών της, των λοιπών συμπεθέρων, κ.λ.π..

        Αν μη τι άλλο, λοιπόν, η προσπάθεια του Συλλόγου για την παρουσίαση της συνήθειας του «προξενιού» σκόρπισε άφθονο γέλιο στους παραβρισκόμενους  αλλά έδωσε και την ευκαιρία σε πολλούς απ’  αυτούς να αναπολήσουν «τα δικά τους».

        Φωτογραφίες και video στην ιστοσελίδα μας, προσεχώς.

        Ο Σύλλογος σκοπεύει να συνεχίσει την οργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων εκ περιτροπής σε διάφορα κεντρικά σημεία του χωριού, προσπαθώντας να παρουσιάσει και να διατηρήσει τα ήθη και έθιμα της περιοχής, ενώ στις προθέσεις του είναι και η αναβίωση ολόκληρου του γάμου στο χωριό της Οξυάς.  

 

                                                          Επιμέλεια : Γιώργος Δ. Καραβίδας