Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η ορειβατική δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει ο Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος της Οξυάς, στα πλαίσια της προσπάθειάς του για τη γνωριμία των μελών του με τη φύση και τις ομορφιές της περιοχής.
Για φέτος η δραστηριότητα περιελάμβανε πεζοπορία εντός του ιστορικού δάσους της Οξυάς με προορισμό την κορυφή «Σουφλί», στο όρος της Καράβας. Όσοι συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς τοποθεσίες και να βαδίσουν στα μονοπάτια που οι πρόγονοί τους αγωνίζονταν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Οι μεγαλύτεροι της ομάδας διηγήθηκαν πολλές ιστορίες από τη βιοπάλη του παρελθόντος, που στους μικρότερους έμοιαζαν βγαλμένες από τη φαντασία. Και όμως, μόνο φανταστικές δεν ήταν, αφού ολόκληρο το δάσος της Οξυάς με τις πλαγιές και τις κορυφές του όρους Καράβα έχουν ποτιστεί για τα καλά από τον ιδρώτα των Οξυωτών, που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τον επιούσιο και να θρέψουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.
Η ομάδα ξεκίνησε το οδοιπορικό της από την τοποθεσία «Αρματολιάτικο» και ανηφορίζοντας μέσα από το ιστορικό δάσος της Οξυάς, κατέληξε στην κορυφή «Σουφλί», με τη μαγευτική θέα προς τη γύρω περιοχή. Η διαδρομή δύσκολη, μια και η εγκατάλειψη της περιοχής έδωσε την ευκαιρία στο χρόνο να επιφέρει με αμείλικτο τρόπο τις αλλαγές του. Το ιστορικό καλντερίμι και τα μονοπάτια που κάποτε έσφυζαν από ζωή, σήμερα είναι ανύπαρκτα εξαιτίας της βλάστησης που έχει, ανενόχλητα πλέον, αναπτυχθεί, προς απογοήτευση των μεγαλύτερων σε ηλικία της ομάδας, που παλαιότερα, όντας έφηβοι και παιδιά, διέρχονταν απ’ αυτά σχεδόν καθημερινά. Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, όλοι κατάφεραν να φθάσουν στον προορισμό τους αλλά και να επιστρέψουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.
Να αναφερθεί, με την ευκαιρία, ότι το δάσος της Οξυάς, πηγή ζωής για το συγκεκριμένο χωριό, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία του χωριού και της γύρω περιοχής. Σύμφωνα με ιστορικούς, σ’ αυτό διαδραματίστηκαν αρκετά πολεμικά γεγονότα ενώ επί τουρκοκρατίας εκεί έβρισκαν καταφύγιο πολλοί αρματολοί και κλέφτες, με τον ίδιο τον εθνικό μας ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη να έχει καταφύγει πολλές φορές και να έχει αναπτύξει δράση σ’ αυτό. Νωπές είναι ακόμα, για πολλούς Οξυώτες, οι μνήμες απ’ όσα βίωσαν στο δάσος της Οξυάς κατά τα νεότερα χρόνια και ιδίως την περίοδο της Κατοχής και του εμφύλιου πολέμου.