….μπορούν οι ΑΠΕ να οδηγήσουν σε μια πραγματική και ωφέλιμη για οικονομία και καταναλωτή «πράσινη μετάβαση» και με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις;

 

(Οι χρωματισμένοι χαρακτήρες στο κείμενο παραπέμπουν σε πηγές)

Τα τελευταία χρόνια και στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», βιώνουμε μια πραγματική επέλαση αιολικών, μικρών υδροηλεκτρικών αλλά και άλλων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, σε βουνά, δάση, νησιά, ποτάμια, ρέματα και πεδιάδες.

Στόχος, που σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη υλοποιηθεί, να εγκατασταθούν εκτεταμένα αιολικά στα βουνά, μικρά υδροηλεκτρικά σε ρέματα και  ποτάμια και φωτοβολταϊκά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις του κάμπου, σε βοσκότοπους, κ.α., παραβλέποντας τις συνέπειες στο περιβάλλον, που θέλουμε να προστατέψουμε, στην παραγωγική διαδικασία, στην οικονομία (τοπική και εθνική), στην κοινωνία.

 

Γιατί να εγκαταστήσουμε ΑΠΕ

 

Κι όλ’ αυτά στη βάση ισχυρισμών ότι :

 

  • Με ΑΠΕ θα πάψει η χρήση επικίνδυνων για το περιβάλλον ορυκτών καυσίμων.

 

  • Οι ΑΠΕ παράγουν καθαρή ενέργεια, μειώνουν ρύπους και έτσι ωφελούν το περιβάλλον και την χώρα.

 

  • Οι ΑΠΕ αποτελούν το βασικότερο «όπλο» για την αντιμετώπιση της «κλιματικής αλλαγής», ως αποκλειστική αιτία της οποίας παρουσιάζεται ο ανθρωπογενής παράγοντας.

 

  • Οι ΑΠΕ είναι έργα ανάπτυξης, που θα καλυτερέψουν τη ζωή μας και θα προσφέρουν θέσεις εργασίας.

 

  • Με ΑΠΕ θα έχουμε φτηνό ρεύμα, αφού αέρας και ήλιος είναι σε αφθονία, αποτελούν ανεξάντλητες πηγές ενέργειας και είναι χωρίς κόστος.

 

  • Με ΑΠΕ θα απαλλαγούμε από «μαύρες» και «καρκινογόνες» Πτολεμαΐδες.

 

  • Οι ΑΠΕ προσφέρουν «αντισταθμιστικά» και «ανταποδοτικά» οφέλη, τα οποία θα κάνουν χρήση Δήμοι και καταναλωτές.

 

 

Ανεμογεννήτριες σε υψόμετρο και κορυφογραμμή

 

Γιατί αμφισβητούνται οι ΑΠΕ και τα γύρω απ’ αυτές επιχειρήματα

 

Ας δούμε, όμως, τώρα και όσα στην πράξη έχουν αποδειχθεί για τις ΑΠΕ  αλλά και όσα ανακύπτουν γι’ αυτές μέσα από θέσεις και απόψεις διάφορων φορέων αλλά και αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων και τα οποία δεν προβάλλονται στον ίδιο βαθμό, όσο τα υπέρ αυτών επιχειρήματα :

 

  • Στην πραγματικότητα τα ορυκτά καύσιμα και η εκπομπή CO2 είναι αμελητέα συγκριτικά με τα νέφη υδρατμών στην ατμόσφαιρα τα οποία αντανακλούν το ηλιακό φως και εκμηδενίζουν το όποιο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως ισχυρίζεται και  ο νομπελίστας φυσικός Dr Clauser.

 

  • Οι μεταβλητές ΑΠΕ (όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά) έχουν αποδειχθεί μια αμφιλεγόμενη ως προς την αποτελεσματικότητά τους δραστηριότητα, δεδομένο που ανακύπτει μέσα από προσεγγίσεις ειδικών επιστημόνων, δημόσιες τοποθετήσεις των ίδιων των επενδυτών του χώρου αλλά και από εκθέσεις του ΑΔΜΗΕ, το ΕΣΕΚ, κ.λ.π.. Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ έχει δημόσια αποδεχθεί ότι η συμβολή των αιολικών στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών ισούται το πολύ με το 10% της συνολικής εγκατεστημένης  ισχύος τους” (σελίδα 30 της Μελέτης του 2013-2020) αλλά και ότι ….η διείσδυση των ΑΠΕ κάνει ακόμα πιο σύνθετο το έργο εξισορρόπησης (στο σύστημα) καθώς η παραγωγή ενέργειας από αυτές είναι ευμετάβλητη και στοχαστική», επηρεάζοντας έτσι την επάρκεια, ασφάλεια, σταθερότητα και αξιοπιστία του συστήματος” (Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022).

 

…φωτοβολταϊκά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις

 

 

 

 

  • Οι απαιτούμενες επεμβάσεις στο περιβάλλον για την εγκατάσταση ΑΠΕ (αιολικών, φωτοβολταϊκών, μικρών υδροηλεκτρικών) προκαλούν μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές καταστροφές. Δεσμεύουν και απαξιώνουν γη, με διανοίξεις δρόμων και άλλες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις, συχνά σε αδιατάρακτες περιοχές, περιορίζοντας ή και αποκλείοντας άλλες δυνατότητες για προώθηση πραγματικών μορφών ανάπτυξης (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, εναλλακτικός τουρισμός, διάφορες καλλιέργειες, κ.λ.π.).

 

Απαιτούμενες επεμβάσεις για την κατασκευή βάσης ανεμογεννήτριας

 

  • Αυτό που εδώ παρουσιάζεται ως ανυπέρβλητη ανάγκη και εκσυγχρονισμός, στην Ευρώπη ή και ανά τον κόσμο θεωρείται ήδη ξεπερασμένο και αποτυχημένο. Για παράδειγμα χώρες όπως η Γερμανία (με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες), Γαλλία, κ.λ.π., εγκαταλείπουν τις ΑΠΕ και στρέφονται σε άλλες (ή εξετάζουν), πιο αξιόπιστες μορφές ενέργειας, όπως η εκσυγχρονισμένη χρήση του λιγνίτη, το φυσικό αέριο, η σύντηξη του ατόμου, κ.α.. Θυμίζουμε, μάλιστα, πως πρόσφατα η Γαλλία πρωτοστάτησε να χαρακτηριστεί «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια, την οποία χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό.

 

 

  • Πολλοί, επικαλούμενοι σχετικές έρευνες, μιλούν ήδη και για επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, τους υπόηχους που αυτές παράγουν, κ.λ.π., όπως πονοκεφάλους, αύξηση κρουσμάτων παιδικής λευχαιμίας στις αντίστοιχες περιοχές, κ.ο.κ..

 

 

Προβληματίζουν, ακόμα :

 

  • Οι «άδειες χρήσης νερού», που χορηγούνται σε ιδιώτες «επενδυτές», μικρών υδροηλεκτρικών, οι οποίοι ισχυρίζονται δημόσια πως «Όποιος θέλει νερό για τον κήπο του, τώρα πρέπει να έρθει σε μένα….», με ολοφάνερους τους αντίστοιχους συνειρμούς (ιδιωτικοποίηση;) και τους ανακύπτοντες περιορισμούς στις υπόλοιπες χρήσεις του νερού, χάριν μιας όχι και τόσο σημαντικής – λαμβανομένων υπόψη όλων των δεδομένων και παραμέτρων – ισχύος ενέργειας (περίπου μισό GW συνολικά), αμφίβολης, μάλιστα, για ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου.

    

  • Οι εκτροπές των νερών για ολόκληρα χιλιόμετρα από τις κοίτες των ποταμών χάριν των μικρών υδροηλεκτρικών, με την ανύπαρκτη στην πράξη (και κατά πλήρη καταστρατήγηση της Οδηγίας 2000/60 της ΕΕ) «οικολογική παροχή» και τις τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές, τα ξερά ρέματα και ποτάμια, τον κίνδυνο εξαφάνισης ειδών χλωρίδας και πανίδας αλλά και την απερήμωση της υπαίθρου, εξαιτίας έλλειψης διαθέσιμων υδάτινων πόρων για αξιοποίησή τους στην παραγωγική διαδικασία.

 

Υδροληψία μικρού υδροηλεκτρικού σε κοίτη ποταμού – ανύπαρκτη οικολογική παροχή

 

  • Η αμφισβήτηση, άμεσα ή έμμεσα, της ιδιότητας του νερού ως φυσικού και δημόσιου αγαθού, που δεν αποτελεί πάντα και παντού ανεξάντλητο φυσικό πόρο, ώστε να χρησιμοποιείται αφειδώς και ανεξέλεγκτα για παραγωγή ενέργειας, παραμελώντας την κάλυψη άλλων αναγκών.

 

Τέλος, αναφορικά με τα περιβόητα «ανταποδοτικά» και «αντισταθμιστικά» οφέλη των ΑΠΕ, αβίαστα στην πράξη προκύπτει ότι κάθε όφελος εξ αυτών είναι σχεδόν μηδαμινό (ειδικά για το όφελος των καταναλωτών, όπου και όταν αυτοί δικαιούνται, έχει με σχετικά παραδείγματα υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο και αναλόγως του αριθμού τους ο καθένας απ’ αυτούς δύναται να ωφεληθεί στο λογαριασμό ρεύματος από 20 έως και 80 ευρώ, περίπου, ετησίως).  Όπως και σε ότι αφορά τις υποσχόμενες θέσεις εργασίας, που αποδεικνύονται μέγα ψέμα. Η Ελλάδα εισάγει όλη την τεχνολογία ΑΠΕ, που μετά την εγκατάστασή τους λειτουργούν σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένα και τηλεχειριζόμενα.

 

Ο προβληματισμός  

 

Μπορούν, λοιπόν, οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, που σήμερα προωθούνται στη χώρα μας), με τις ξεχωριστές για την κάθε μορφή ιδιαιτερότητες (μεταβλητότητα και στοχαστικότητα, αδυναμία πρακτικής αποθήκευσης, ανεπαρκείς υδάτινοι πόροι), να οδηγήσουν σε μια πραγματική και ωφέλιμη για οικονομία και καταναλωτή «πράσινη μετάβαση» και με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις;

 

 

…ξερές κοίτες εξαιτίας μικρών υδροηλεκτρικών

 

Κάποιες πιθανές λύσεις- απαντήσεις

 

Κάθε χώρα χρειάζεται διαθεσιμότητα ενέργειας κατ’ απαίτηση, δηλαδή τέτοια που δεν υποφέρει από διαλείψεις και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαρκή βάση. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει χώρα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια μόνο από (μεταβλητές) ΑΠΕ. Ούτε χώρα που χρησιμοποιεί τις (μεταβλητές) ΑΠΕ, χωρίς να προσφεύγει στη χρήση ελεγχόμενων διαθέσιμων πηγών παραγωγής ενέργειας (π.χ. θερμοηλεκτρικοί σταθμοί ή άλλες αντίστοιχες «συμβατικές» πηγές).

 

Η ενεργειακή μεταβατική λύση οφείλει να προσαρμόζεται σε κάθε χώρα,  δεδομένου ότι εξαρτάται από διαφορετικούς για την καθεμιά της παράγοντες ή γεωγραφικούς και κλιματικούς περιορισμούς, που οδηγούν και σε διαφορετικά μείγματα ενέργειας για την κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών. Για τη χώρα μας, λοιπόν, και στα πλαίσια της επιδιωκόμενης κι εδώ πράσινης μετάβασης και προκειμένου αυτή να αποβεί πραγματικά προς όφελος του περιβάλλοντος, της οικονομίας και των καταναλωτών, προφανής, εκτιμάται, η ανάγκη για :

 

  • Εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών, που θα στοχεύουν στην ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, αίροντας τη σημερινή και, για πολλούς λόγους, επικίνδυνη ενεργειακή της εξάρτηση, θα σέβονται το περιβάλλον και θα αποβαίνουν προς όφελος οικονομίας και  κοινωνίας.

 

  • Συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο στις αντίστοιχες ανάγκες της χώρας ενεργειακό σχεδιασμό, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, χωρίς δαιμονοποίηση καμίας τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής και καταστροφολογικά σενάρια. Ενεργειακό σχεδιασμό που θα αναγνωρίζει και θα λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες των ΑΠΕ και τις αδυναμίες, που αυτές προκαλούν στο σύστημα ηλεκτροδότησης και που θα εξυπηρετεί με ρεαλιστικό τρόπο τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και όχι τα συμφέροντα ξένων εταιριών (βλ. αντίστοιχη δήλωση σημερινού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη).  Ενεργειακό σχεδιασμό, τέλος, που δεν θα υιοθετεί πρακτικές και πολιτικές που  ακριβαίνουν το απαραίτητο για οικονομία και κοινωνία αγαθό της ενέργειας (όπως είναι π.χ. οι επιδοτήσεις και οι φόροι υπέρ των ΑΠΕ και προς όφελος των ιδιοκτητών τους).

 

  • Έγκριση, επιτέλους, ενός σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού, που δε θα αρκείται σε εξαγγελίες και πρακτικές τύπου «απάτητων βουνών» αλλά θα σέβεται πραγματικά το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, την ιστορία, τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές του κάθε τόπου, θεωρώντας ως δεδομένο το ανέγγιχτο περιοχών Natura αλλά και λοιπών προστατευόμενων περιοχών. Θα στοχεύει, ακόμα, στην προστασία του φυσικού και υδάτινου πλούτου της κάθε περιοχής, σε πλήρη εφαρμογή και αντίστοιχων Οδηγιών της ΕΕ, πολλές από τις οποίες σήμερα καταστρατηγούνται, και θα αναγνωρίζει την αξία και τη σημασία του ίδιου πλούτου για την προώθηση αναγκαίων για την παραγωγική διαδικασία και την οικονομία δραστηριοτήτων.

 

…αιολικά και απώλεια φυσικού πλούτου!

 

  • Έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και υιοθέτηση της συναίνεσής τους ως όρου για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ, ώστε να μην προκαλούνται αντιδράσεις και εντάσεις, που κάθε άλλο παρά στην προώθηση των συγκεκριμένων μορφών ενέργειας βοηθούν.

 

  • Αναστολή κάθε αδειοδοτικής για ενεργειακά έργα ΑΠΕ διαδικασίας, άμεσα και χωρίς καμία εξαίρεση, μέχρι υλοποίησης όλων των παραπάνω.

 

 

Γιώργος Δ. Καραβίδας,

Νομικός, Υποστράτηγος (ΝΟΜ) ε.α., πρ. αιρετός ΤΑ, ιδρυτικό μέλος «Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων», ιδρυτικό μέλος και μέλος ΔΣ  λοιπών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών κινημάτων και φορέων.

 

   Πηγές – Ενδεικτική αρθογραφία :

 

–      Εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης ΑΔΜΗΕ

–      Μελέτες Επάρκειας ΑΔΜΗΕ

–      Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)

–      ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ (2021) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

–      Οι φυσικές καταστροφές συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και η λύση είναι οι ΑΠΕ.

–      Ρεύμα: Πονοκέφαλος η ραγδαία αύξηση των ΑΠΕ, κίνδυνοι αστάθειας

–      Μπορούν οι ΑΠΕ να απαντήσουν στη κερδοσκοπία των ελεύθερων αγορών στην ενέργεια;

–      Είναι εθνικός στόχος η ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδος;

–      Για μια πραγματική ενεργειακή μετάβαση με όρους προοδευτικής πολιτικής στη χώρα μας

–      Αλήθειες και ψέματα για την αιολική ενέργεια.

–      Τι έφταιξε για τα δύο μπλακάουτ σε λίγες μέρες

–      «……γερμανική έκθεση καταλήγει ότι τα αιολικά πάρκα δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να
αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές μεταβολές….»

–      «…..Γερμανία : Αντιδράσεις στα σχέδια για την εγκατάσταση 60.000 ανεμογεννητριών…..»         .

–      «…οι συμβατικοί σταθμοί ορυκτών καυσίμων δεν θα εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό μας σύστημα ακόμη και μετά την επίτευξη των στόχων της πράσινης ανάπτυξης. Ο λόγος είναι ότι κρίνονται αναγκαίοι για να διασφαλίσουν την επάρκεια του συστήματος ακόμη και μετά την λειτουργία σταθμών αποθήκευσης».

–      Τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ) ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας: Αξίζει το εγχείρημα;

 

Daniel και Elias:συνεχίζονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες

…συνεχίζονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες αποκατάστασης της κυκλοφορίας στον κατεστραμμένο από τις θεομηνίες του τελευταίου Σεπτεμβρίου δρόμο “Νησιά Πευκοφύτου – μοναστήρι Αγίας Τριάδας – Μεσοράχη Οξυάς” και χθες, μετά και από λίγο ποδαρόδρομο, κατάφερα να ξαναδώ και το σπίτι μου μετά από έξι μήνες.

Ευχάριστη και ελπιδοφόρα έκπληξη, όπως και πριν την καταστροφή, οι ποδηλάτες βουνού, που συναντήσαμε στο συγκεκριμένο δρόμο, παρότι ακόμα αυτός δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Το χωριό της Οξυάς εξακολουθεί να έχει δυνατότητες και μέλλον.

Daniel και Elias:αυτοψία αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Τέλιου στις εργασίες προσωρινής αποκατάστασης του δρόμου «Νησιά- μοναστήρι Αγίας Τριάδας- Μεσοράχη Οξυάς»

Τον ικανοποιητικό ρυθμό εξέλιξης των εργασιών προσωρινής αποκατάστασης της κυκλοφορίας στο δρόμο «Νησιά – μοναστήρι Αγίας Τριάδας- Μεσοράχη Οξυάς» διαπίστωσε με την επί τόπου παρουσία του, σήμερα, 13-3-2024, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας Κώστας Τέλιος, συνοδευόμενος από αρμόδιο μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΠΕ Καρδίτσας.

 

Ο παραπάνω δρόμος είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές ήδη από τη θεομηνία του Ιανού, το Σεπτέμβριο του 2020, οι οποίες είχαν αποκατασταθεί τότε πρόχειρα με ενέργειες του αρμόδιου Δήμου Μουζακίου. Δεν άντεξε, ωστόσο, στην ορμή των θεομηνιών Daniel και Elias του περασμένου Σεπτεμβρίου, με τις καταστροφές αυτή τη φορά να είναι πολύ μεγαλύτερες και να επεκτείνονται και πέρα από τα σημεία που ήδη είχαν υποστεί τις καταστροφές του Ιανού. Ως αποτέλεσμα, επτά οικισμοί και κάτοικοι (πολλοί εκ των οποίων και μόνιμοι) του χωριού της Οξυάς να παραμένουν αποκλεισμένοι οδικά και χωρίς πρόσβαση στις εκεί κατοικίες τους για χρονικό διάστημα ήδη μεγαλύτερο των έξι μηνών.

 

Ευαισθητοποιημένη από τα υπομνήματα και αιτήματα των ίδιων κατοίκων, που απ’ αυτούς είχαν υποβληθεί και στην ίδια, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε, μετά από συνεννόηση και με το Δήμο Μουζακίου, την  αποκατάσταση της προσωρινής οδικής πρόσβασης στους αποκλεισμένους οικισμούς και την άρση του οδικού αποκλεισμού των κατοίκων τους. Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν ήδη από δεκαημέρου και, όπως δήλωσε στον αντιπεριφερειάρχη ο εγκατεστημένος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εργολάβος, εκτιμάται ότι εντός 15 – 20 ημερών, το αργότερο,  η προσωρινή οδική πρόσβαση στο δρόμο «Νησιά- μοναστήρι Αγίας Τριάδας – Μεσοράχη» Οξυάς, θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και θα εξυπηρετεί προσωρινά όλους τους αποκλεισμένους οικισμούς.

 

Οι κάτοικοι των αποκλεισμένων οικισμών της Οξυάς, που από τον περασμένο Νοέμβριο είχαν ξεκινήσει δυναμικές κινητοποιήσεις, ευχαριστούν θερμά την Περιφέρεια Θεσσαλίας και, προσωπικά, τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα για την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον καθώς και για την πρωτοβουλία για την άρση του εξάμηνου οδικού αποκλεισμού τους.

 

Οι κάτοικοι των αποκλεισμένων οικισμών της Οξυάς

Daniel και Elias:Μέσω Δικαιοσύνης θα διεκδικήσουν τα έργα προσωρινής πρόσβασης στους αποκλεισμένους οικισμούς οι κάτοικοι της Οξυάς

Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Μουζακίου ως ύστατη προσπάθεια πίεσης για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων που θα επιτρέψουν έστω την προσωρινή πρόσβαση στους αποκλεισμένους οικισμούς της ανατολικής Οξυάς, οι υποδομές της οποίας καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς εξαιτίας των καταστροφών από τις τελευταίες θεομηνίες του Σεπτεμβρίου 2023, καταθέτουν κάτοικοι της Οξυάς.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων πραγματοποίησαν το πρωί νέα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Μουζακίου, χωρίς να συναντηθούν με το Δήμαρχο Μουζακίου κ. Φαν. Στάθη ο οποίος απουσίαζε, αλλά ούτε και κάποιον άλλο εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Καραβίδας είναι η δεύτερη κινητοποίηση των κατοίκων των αποκλεισμένων οικισμών της Ανατολικής Οξυάς που παραμένουν, εδώ και τέσσερις μήνες, χωρίς συγκοινωνία και οδική πρόσβαση στα σπίτια τους «Είναι η μόνη περιοχή στην οποία ο Δήμος δεν έχει παρέμβει σχεδόν καθόλου. Υπάρχουν αποκλεισμένοι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και πολλοί ακόμα που απλώς διαχειμάζουν σε γειτονικές περιοχές , εξαρτώνται όμως άμεσα από το χωριό καθώς είναι κτηνοτρόφοι ή έχουν καλλιέργειες εκεί οι οποίο δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν με τα πόδια.

Είχαμε ξαναμαζευτεί εδώ την 1η Νοεμβρίου είχαμε δει τον κ. Δήμαρχο μας είχε υποσχεθεί ότι εντός 20 ημερών θα δοθεί λύση, -πρόχειρη πάντα αυτό επιδιώκουμε, ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη- μπήκε ένας εργολάβος προχώρησε 600-800 μέτρα και αυτό ήταν. Ο Δήμαρχος επικαλείται σήμερα οικονομική αδυναμία.» τόνισε ο κ. Καραβίδας και αναρωτήθηκε αν από τα 3 εκατ. € που είναι η χρηματοδότηση που πήρε ο Δήμος από την Πολιτεία δεν μπορεί να διαθέσει 100-150.000 € για να αρθεί ο οδικός αποκλεισμός των κατοίκων της Οξυάς « Ο Δήμαρχος έχει δηλώσει ότι το 1,5 εκ. € από τα 3 εκ.€ θα πάνε για μελέτες. Τι είδους μελέτες προτίθεται να κάνει όταν υπάρχουν αποκλεισμένοι μόνιμοι κάτοικοι και κατοικίες;» αναρωτήθηκε ο κ. Καραβίδας

Όπως τόνισε μάλιστα έχουν σταλεί υπομνήματα παντού, ακόμα και εξώδικα, ενώ το γεγονός ότι ο Δήμαρχος απουσίαζε χωρίς να έχει ορίσει κάποιον Αντιδήμαρχο να συναντηθεί μαζί τους και να συζητήσουν δεν αφήνει όπως είπε άλλα περιθώρια στους κατοίκους από την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη

Κωστής Κριτσιάνης

 

Daniel και Elias:στο Δήμαρχο Μουζακίου και πάλι οι κάτοικοι της αποκλεισμένης ανατολικής Οξυάς

Παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα στους αποκλεισμένους οικισμούς της ανατολικής Οξυάς, οι υποδομές της οποίας καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς εξαιτίας των καταστροφών από τις τελευταίες θεομηνίες του Σεπτεμβρίου 2023.

Μόνιμοι κάτοικοι παραμένουν, εδώ και τέσσερις μήνες, χωρίς συγκοινωνία και οδική πρόσβαση στα σπίτια τους, αναγκαζόμενοι να μεταφέρουν με τα χέρια για ολόκληρα χιλιόμετρα τρόφιμα, φάρμακα και λοιπές προμήθειες, ενώ πολλές, ακόμα, κατοικίες παραμένουν παντελώς αποκλεισμένες, με την πρόσβαση σ’ αυτές να είναι αδύνατη ακόμα και με τα πόδια.

Η αρμόδια Δημοτική αρχή, που γνωρίζει τα προβλήματα τόσο από τους ίδιους τους κατοίκους, που έχουν διαμαρτυρηθεί και τα έχουν καταγγείλει ενώπιόν της, όσο και από σχετικές συζητήσεις που προκλήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και από Υπομνήματα και εξώδικη πρόσκληση που της κοινοποιήθηκαν και της επιδόθηκαν, δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί και να δώσει έστω πρόχειρες λύσεις στην οδική απομόνωση της περιοχής, επικαλούμενη έλλειψη χρηματοδότησης.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι οι κάτοικοι της περιοχής, ειδικά μπροστά στα προβλήματα του Χειμώνα, που ήδη διανύουμε, αλλά και στα δεδομένα που δημιουργούν οι ανάγκες για βασικές προμήθειες, για συχνές μετακινήσεις ασθενών μονίμων κατοίκων με σοβαρές ασθένειες (χημειοθεραπείες, κ.λ.π.) ή και αρκετών αγροτοκτηνοτρόφων, εξαρτώμενων από το χωριό (εγκαταστάσεις με ζωοτροφές, καλλιέργειες, κ.λ.π.), επισκέφθηκαν εκ νέου δια αντιπροσωπείας τους το Δήμαρχο Μουζακίου, μεταφέροντάς του αυτή τη φορά και πρόταση της νέας Περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας να συμβάλει κι αυτή, στο μέτρο του εφικτού αλλά και στα πλαίσια των δικών της αρμοδιοτήτων, στην παροχή πρόχειρης οδικής πρόσβασης στους αποκλεισμένους οικισμούς.

Δυστυχώς, η αντιπροσωπεία των κατοίκων της Οξυάς, που επισκέφθηκε το Δήμαρχο Μουζακίου, συνάντησε και πάλι την άρνησή του να δώσει πρόχειρες, έστω, λύσεις, για οδική πρόσβαση σε αποκλεισμένους οικισμούς, επικαλούμενος και πάλι αντίστοιχη έλλειψη χρηματοδότησης.

Βρισκόμενοι ενώπιον των συγκεκριμένων εξελίξεων οι κάτοικοι των αποκλεισμένων οικισμών της Οξυάς αποφάσισαν συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου, την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11:00, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματά τους, να συναντήσουν και πάλι τον κο Δήμαρχο αλλά και να δρομολογήσουν, εφόσον δεν προκύψει άλλη λύση, την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, όπως από καιρό έχουν αποφασίσει.

Εκ μέρους των διαμαρτυρόμενων κατοίκων των αποκλεισμένων οικισμών της Οξυάς

 

Daniel και Elias :ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΟΧΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Με την επιφύλαξη κάθε άλλου νόμιμου δικαιώματος ενώπιον κάθε αρμόδιου Δικαστηρίου ή Αρχής

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΟΧΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Μοναστηρίου Οξυάς, π. Κων/νου Τόλια, Ελένης Σερίφη, Λάμπρου Κουτσικουρή, Άννας Κουτσικουρή, Ευάγγελου Κουτσικουρή, Βασίλειου Κουτσικουρή του Νικολάου και της Θεανώς, Κατίνας Κουτσικουρή, Νικόλαου Βας. Κουτσικουρή, Δημήτριου Βας. Κουτσικουρή, Δήμητρας Κουτσικουρή, Χρήστου Δημ. Μπλέτσα, Δήμητρας Πατσιαούρα, Νικόλαου Χρ. Μπλέτσα, Βασιλικής Χρ. Μπλέτσα, Ηλία Σερίφη, Άγγελου Σερίφη, Νικόλαου Σερίφη, Ελευθερίας Σερίφη, Νικόλαου Κων. Μπλέτσα, Ελένης Μπλέτσα, Αναστάσιου Μπλέτσα, Κων/νου Πολ. Μπλέτσα, Παρασκευής Μπλέτσα, Δημητρίου Γ. Μπλέτσα, Ηλία Ανδριά, Ελένης Ανδριά, Νικόλαου Ανδριά, Ανδρομάχης Ανδριά, Αθανάσιου Ηλ. Γκαραβέλα, Χρήστου Βας. Τόλια, Ελένης Τόλια, Παρασκευής Τόλια, Βασίλειου Κομματά, Ηλία Μαυρομάτη, Ηλία χρ. Τόλια, Άννας Μαυρομάτη, Ιουλίας Τόλια, Χρήστου Ηλ. Τόλια, Αλέξανδρου Τόλια, Ανδρέα Τόλια, Δημήτριου Κων. Κουτσικουρή, Βασίλειου Νικ. Κουτσικουρή (Γούτρας), Ανθίας Κουτσικουρή, Κωνσταντίνου Βας. Κουτσικουρή, Αναστάσιου Κουτσικουρή, Θωμά Γκέκα, Νικόλαου Γκέκα, Αθανάσιου Σέμπρου, Κων/νου Δ. Ζαρνακούπη, Χρυσάνθης Ζαρνακούπη, Θωμά Κων. Ζαρνακούπη, Ελένης Κων. Ζαρνακούπη, Θεοφάνη Γεωργουλάκου, Ηλία Θεοφ. Γεωργουλάκου, Παναγιώτη Γεωργουλάκου, Παντελή Ζαρνακούπη, Ελένης Ζαρνακούπη (σύζ. Παντελή), χαράλαμπου Ζαρνακούπη, Κων/νου παντ. Ζαρνακούπη, Γεώργιου Δ. Καραβίδα, Δημήτριου Γ. Καραβίδα, Εμμανουήλ Γ. Καραβίδα, Άγγελου Γ. Καραβίδα, Ηλία Κων. Κουτσικουρή, Κωνσταντίνας Παύλου, Μελίνας Παύλου, Κωνσταντίνου Παύλου, Δημήτριου Παύλου, Ανάργυρου Δ. Καραβίδα, Χρυσόστομου Ζήση, Δημήτριου Ζήση, Ειρήνης Δ. Ζαρνακούπη, Πέτρου Κων. Τόλια, Δήμητρας Ηλ. Μπλέτσα, Γεώργιου Ηλ. Μπλέτσα, Αλέξανδρου Ηλ. Μπλέτσα, Ειρήνης παν. Μπλέτσα, Ευριπίδη Παν. Μπλέτσα, Βασίλειου Ευρ Μπλέτσα, Ευανθίας Βας. Μπλέτσα, Τριαντάφυλλου Παν. Μπλέτσα, Ειρήνης Νικ. Μπλέτσα, Ιουλίας Νικ. Μπλέτσα,  Χρήστου Θ. Μπλέτσα, Απόστολου Θ. Μπλέτσα, Λαμπρινής Θ. Μπλέτσα, Μάγδας Θ. Μπλέτσα, Ιωάννη Κων. Μπλέτσα, Ηλία Αν. Πατσιαούρα, Κων/νας Πατσιαούρα, Κατερίνας Πατσιαούρα, Στέλλας Πατσιαούρα, Αναστάσιου Πατσιαούρα, Βασίλειου Αν. Πατσιαούρα, Κων/νου Βαι. Χαλίλη , Ηλία Π. Βασιλού, Κυριάκου Ξεν. Μαγγούρα, Ευθυμίας Ξεν. Μαγγούρα, Θωμά Ηλ. Κούτσικου, Γεώργιου Θ. Κούτσικου, Ηλία Θ. Κούτσικου, Αλέξανδρου Θ. Κούτσικου, Βάιας Κούτσικου, Γρηγόριου Θ. Κούτσικου, Λάμπρου Θ. Κούτσικου, Χρήστου Αρ. Κάμπα, Ελένης Λ. Κουτσικουρή, Θεοφάνη Γκαραβέλα, Ευάγγελου Γκαραβέλα, Μάγδας Κυριακίδου, Ιωάννη Γκαραβέλα, Ευαγγελίας Γκαραβέλα, Δημήτριου Γρ. Ανδριά, Έλλης- Ελένης Τσέλιου, Κων/νου Δ. Παγώνη, Ελευθέριου Μίχου, Σπύρου Σωτηρίου, Ευθύμιου Πατάκη, Μαρίας Πατάκη, Ηλία Θ. Ζαρνακούπη, Κων/νου Θ. Ζαρνακούπη, Κων/νας Βόμπρα, Ευάγγελου Στέφ. Γκαραβέλα, Στέφανου Γκαραβέλα, Σταυρούλας Γκαραβέλα, Αλεξάνδρας Πατάκη, Κων/νου Πατάκη, Πάνου Μαυρομάτη, Παρασκευούλας Γκαραβέλα, Δημήτριου Χρ. Μπλέτσα, Νικόλαου Χρ. Μπλέτσα, Αθανάσιου Γ. Μπλέτσα, Γρηγόριου Γ. Μπλέτσα, Κων/νου Γ. Μπλέτσα, Παναγιώτας Γ. Μπλέτσα, Βασιλικής Γ. Μπλέτσα, Νίκου Μαυρομάτη, Κοσμά Μαυρομάτη, Γεώργιου Ι. Γκαραβέλα, Θωμά Ι. Γκαραβέλα, Νικόλαου Κούτσικου, Πέτρου Ηλ. Τόλια, Παρασκευής Ηλ. Τόλια, Παναγιώτη Ηλ. Ανδριά, Λάμπρου Ν. Κουτσικουρή, Βάγιας Καραβίδα – Κουτσικουρή, Θωμά χρ. Ζαρνακούπη, Απόστολου Θ. Ζαρνακούπη., Χρήστου Θ. ζαρνακούπη, Μαρίας ζαρνακούπη, Ηλία Θ. ζαρνακούπη, Σωτηρίας Ζαρνακούπη, Ιωάννη Καραμπουρνιώτη, Ελευερίας Τόλια, Αγγελικής Στεφανοπούλου, Χρήστου Ν. Μπλέτσα, Σωτήρη Ν. Μπλέτσα, Ηλία Ν. Μπλέτσα, Ηλία χρ. Μπλέτσα, Θωμά  Ηλ. Ζαρνακούπη. Πέτρου Ηλ. Ζαρνακούπη, Ευαγγελίας Λ. Κουτσικουρή, Νικόλαου Λ. Κουτσικουρή, Αθανάσιου Κάτσιου, Βασίλειου Ηλ. Καραβίδα, Αριστείδη Ηλ. Καραβίδα, Ιάσωνα Παπαρίζου.

ΚΑΤΑ

  • Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας (Δήμαρχο κο Θεοφάνη Στάθη)
  • Τοπικής Κοινότητας Οξυάς Καρδίτσας (Πρόεδρο κο Λάμπρο Ευθυμίου)
  • Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (αρμόδιου Υφυπουργού κου
  • Ταχιάου)
  • Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Αρμόδιου Υφυπουργού κου Χρ. Τριαντόπουλου)
  • Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περιφερειάρχη κο Αγοραστό Κων/νο)
  • Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (Αντιπεριφερειάρχη κο Νούσιο Κων/νο)

Επειδή είμαστε κάτοικοι του χωριού της Οξυάς του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, είτε μόνιμοι είτε με κατοικίες στις οποίες διαμένουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Επειδή το χωριό της Οξυάς και κυρίως η ανατολική πλευρά αυτής έχει χτυπηθεί άγρια τόσο από το καταστρεπτικό πέρασμα της θεομηνίας του ΙΑΝΟΥ, το Σεπτέμβριο του έτους 2020, όσο και, ακόμη περισσότερο, απ’ αυτές του Daniel και του Elias το Σεπτέμβριο του 2023.

Επειδή οι καταστροφικές συνέπειες του ΙΑΝΟΥ αντιμετωπίστηκαν τότε με πρόχειρες επεμβάσεις των αρμοδίων αρχών (Δήμος και Περιφέρεια, κατ’ αρμοδιότητα) και τις προσωρινού χαρακτήρα αποκαταστάσεις, οι οποίες, παρά τις διάφορες εξαγγελίες αρμοδίων της πολιτείας, ουδέποτε έκτοτε αποκαταστάθηκαν οριστικά και όπως έπρεπε.

Επειδή, πλήρως αποδυναμωμένο ως προς τις  υποδομές και την ασφάλειά του, το χωριό της Οξυάς βρέθηκε, τρία χρόνια μετά τον ΙΑΝΟ, στο έλεος των, επίσης, καταστροφικών κυκλώνων Daniel και Elias (Σεπτέμβριος 2023), που προκάλεσαν σ’ αυτό τεράστιες καταστροφές και εξαφάνισαν σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε υποδομή του, ειδικά στην ανατολική του πλευρά, όπου ολόκληροι οικισμοί εξακολουθούν να παραμένουν, εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, χωρίς την παραμικρή οδική πρόσβαση και μόνιμοι κάτοικοι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Επειδή, προβληματισμένοι από την αδιαφορία και την αδράνεια των  αρμοδίων αρχών, πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη, 1-11-2023 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του δημοτικού κτηρίου Μουζακίου, σχετική δε αντιπροσωπία μας έγινε δεκτή από το Δήμαρχο Μουζακίου, που διαβεβαίωσε μεν για τις προθέσεις του Δήμου να προβεί σε  αποκαταστάσεις προσωρινού, έστω, χαρακτήρα στην οδική συγκοινωνία,  τόνισε, όμως,  και την αντίστοιχη  αδυναμία του, εξαιτίας της έλλειψης ανάλογης χρηματοδότησης.

Επειδή, κατόπιν όλων των ανωτέρω απευθύνθηκαμε και  σε κάθε αρμόδια αρχή και πρόσωπο (Δήμος Μουζακίου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Υπουργείο Υποδομών, κ.λ.π., είτε με κατάθεση υπομνήματος στο Πρωτόκολλο είτε με ηλεκτρονική αποστολή του), ζητώντας την άμεση και κατά πλήρη προτεραιότητα αποκατάσταση της παντελώς διακοπείσας κυκλοφορίας στον κεντρικό για την περιοχή της ανατολικής Οξυάς οδικό άξονα «Νησιά – Μοναστήρι Αγίας Τριάδας – Μεγ.  Βρύση» και «Μοναστήρι Αγ. Τριάδας – Μεσοράχη»,  από τον οποίο εξυπηρετούνται και οι ενδιάμεσοι αποκλεισμένοι  οικισμοί «Νησιά»  Πευκοφύτου, «Τρυγόνα» Δρακότρυπας και «Μελίσσι», «Δάφνη» (Γούτρας), «Ζουγρίτσα», «Γουρνόλακα», «Σούλα» και Μεσοράχη Οξυάς.

Επειδή μέχρι σήμερα καμία ανταπόκριση δεν διαπιστώσαμε στα ανωτέρω αιτήματά μας,  πλην μιας πρωτοβουλίας από το Δήμο Μουζακίου για εντελώς πρόχειρη αποκατάσταση της οδικής  συγκοινωνίας στον κεντρικό για την ανατολική Οξυά οδικό άξονα «Νησιά – μοναστήρι Αγίας Τριάδας», που βρίσκεται σε εξέλιξη, με ιδιαίτερα, ωστόσο, αργούς ρυθμούς και χωρίς, εξ όσων πληροφορούμαστε, διασφάλιση χρηματοδότησης, που να επιτρέπει την ολοκλήρωσή της.

Επειδή οι κατοικίες μας στο ανωτέρω χωριό, συμπεριλαμβανομένων και μονίμων κατοίκων, εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένες για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο, πλέον, των τριών μηνών, με την οδική πρόσβαση σ’ αυτές να είναι αδύνατη και σε ορισμένες  περιπτώσεις η πρόσβαση να μην είναι εφικτή ούτε καν με πεζοπορία.

Επειδή το χωριό μας διασχίζεται από ποτάμι (χείμαρρο) και ρέματα με ορμητικά νερά, που κατά τη διάρκεια των ανωτέρω αναφερόμενων πλημμυρικών φαινομένων παρέσυραν και μετέφεραν τόνους φερτών υλικών, μεταβάλλοντας το τοπίο, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και θέτοντας, εξαιτίας κατολισθήσεων ή κα καθιζήσεων, σε κίνδυνο οικίες σε οικισμούς (Μελίσσι, Ζουγρίτσα, Μεσοράχη, Γουρνόλακα) που επί αιώνες  βρίσκονται χτισμένο πλησίον αυτών.

Επειδή από την πρώτη θεομηνία (Ιανός) και μέχρι σήμερα (ακόμα και μετά τις θεομηνίες  Daniel και Elias) δεν έχει αναληφθεί, παρά τις αντίστοιχες από τη σχετική νομοθεσία υποχρεώσεις, από καμιά αρμόδια υπηρεσία οποιαδήποτε πρωτοβουλία καθαρισμού ή διευθέτησης της κοίτης του εντός του χωριού μας ποταμού και των ανωτέρω αναφερόμενων ρεμάτων αλλά ούτε και  κάποια πρωτοβουλία για κατάλληλα προστατευτικά ή αντιπλημμυρικά έργα, που θα προστάτευαν και τις ανωτέρω κατοικίες, με τους κατοίκους αυτών να αντιμετωπίζουν σήμερα κινδύνους ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή,

Επειδή, στους αποκλεισμένους οικισμούς υφίστανται ιδιοκτησίες μας που, κατ’ άρθρο 17 του Συντάγματος, τελούν υπό την προστασία του Kράτους και . κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, κ.λ.π..

Επειδή και κατ’ άρθρο 17 του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε πρόσωπο δικαιούται να είναι κύριος των νομίμως κτηθέντων αγαθών του και να τα χρησιμοποιεί ενώ κανείς δεν μπορεί να στερείται την ιδιοκτησία του, κ.λ.π..

Επειδή, για όλες τις υφιστάμενες στην περιοχή ιδιοκτησίες μας υφίστανται αντίστοιχοι τίτλοι κυριότητας και έχουν κατατεθεί δηλώσεις κτηματολογίου, δεδομένα που κατοχυρώνουν την εκ του νόμου αναγνωριζόμενη άμεση, απόλυτη και καθολική επ’ αυτών εξουσία μας, η οποία εκδηλώνονταν επί χρόνια από τους προγόνους μας και εξακολουθεί να εκδηλώνεται και από εμάς με φυσικές ενέργειες (κατοίκηση, καλλιέργειες, βόσκηση, λοιπή μέριμνα και φροντίδα επ’ αυτών, κ.λ.π..

Επειδή, κατ’ άρθρο 75 ν. 3463/06 οι Δημοτικές και οι Κοινοτικές αρχές υποχρεούνται να ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Υποχρεούνται, ακόμα, να σχεδιάζουν, κατασκευάζουν συντηρούν και διαχειρίζονται τις υποδομές για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, όπως με έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά. Στις υποχρεώσεις των ανωτέρω περιλαμβάνονται οι μελέτη των έργων συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου αρμοδιότητας δήμου, απρόσκοπτη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους, κ.λ.π..

ΖΗΤΟΥΜΕ,

κατ’ αρμοδιότητα και επιφυλασσόμενοι  παντός νόμιμου δικαιώματός μας, συμπεριλαμβανομένου της διεκδίκησης ανάλογων αποζημιώσεων ή της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών :

α) την άμεση αποκατάσταση της οδικής πρόσβασης στους αποκλεισμένους οικισμούς και στις κατοικίες μας στην περιοχή της ανατολικής Οξυάς,  τουλάχιστο στο βαθμό που αυτή ήταν διασφαλισμένη και πριν τις ανωτέρω αναφερόμενος θεομηνίες.

β) την άμεση εκτέλεση των αναγκαίων έργων προς καθαρισμό και διευθέτηση της κοίτης του ποταμού και των ρεμάτων, που διέρχονται εντός του χωριού μας (ποταμός Οξυώτης, ρέμα Καράβας σε οικισμό Μεσοράχη, ρέμα Τσουκνίδα σε οικισμούς Μεσοράχη – Καρυά – Γουρνόλακα, ρέμα Ζουγρίτσα σε ομώνυμο οικισμό, ρέμα Μελίσσι σε ομώνυμο οικισμό), καθώς και την εκτέλεση των αναγκαίων προστατευτικών ή λοιπών αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να προστατευτούν οι ανωτέρω αναφερόμενοι οικισμοί, με τις κατοικίες και τους κατοίκους αυτών.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται όπως επιδώσει νόμιμα την παρούσα ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΟΧΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στον κατά το νόμο εκπροσωπούντες τις αρχές και υπηρεσίες κατά των οποίων αυτή στρέφεται, αντιγράφοντας την στις εκθέσεις επίδοσης για να λάβει αυτός γνώση και για να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες.

Οι εξωδίκως δηλούντες, προσκαλούντες,  κ.λ.π.

 

 

Daniel και Elias: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατοίκων της Οξυάς – Υπόμνημα

Υπόμνημα προς το Δήμο Μουζακίου και λοιπές αρμόδιες αρχές και φορείς κατέθεσαν κάτοικοι του χωριού της Οξυάς, σε συνέχεια της από 1 Νοεμβρίου 2023 διαμαρτυρίας τους για τους αποκλεισμένους οικισμούς και κατοίκους του χωριού. Το Υπόμνημα, που υπογράφεται από 165 Οξυώτες, έχει ως εξής :

«ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Εμείς οι κάτοικοι της Οξυάς, που προσυπογράφουμε κατωτέρω το παρόν κείμενο, δηλώνουμε και ζητούμε τα εξής :

Το χωριό της Οξυάς και κυρίως η ανατολική πλευρά αυτής έχει χτυπηθεί άγρια τόσο από το καταστρεπτικό πέρασμα της θεομηνίας του ΙΑΝΟΥ, το Σεπτέμβριο του έτους 2020, όσο και, ακόμη περισσότερο, απ’ αυτές του Daniel και του Elias το Σεπτέμβριο του 2023.

Οι καταστροφικές συνέπειες του ΙΑΝΟΥ αντιμετωπίστηκαν  με πρόχειρες επεμβάσεις των αρμοδίων αρχών (Δήμος και Περιφέρεια, κατ’ αρμοδιότητα) και τις προσωρινού χαρακτήρα αποκαταστάσεις, οι οποίες, παρά τις διάφορες εξαγγελίες αρμοδίων της πολιτείας, ουδέποτε αποκαταστάθηκαν οριστικά και όπως έπρεπε, με το σχετικό «Τεχνικό Δελτίο», που ο Δήμος είχε αρμοδίως υποβάλει για αποκατάσταση των καταστροφών και για αντίστοιχες αντιπλημμυρικές επεμβάσεις, να παραμένει χωρίς χρηματοδότηση.

Πλήρως αποδυναμωμένο ως προς τις  υποδομές και την ασφάλειά του το χωριό της Οξυάς βρέθηκε, τρία χρόνια αργότερα, στο έλεος των, επίσης, καταστροφικών κυκλώνων Daniel και Elias (Σεπτέμβριος 2023), που προκάλεσαν σ’ αυτό τεράστιες καταστροφές και εξαφάνισαν σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε υποδομή του, ειδικά στην ανατολική του πλευρά, όπου ολόκληροι οικισμοί εξακολουθούν να παραμένουν, εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, χωρίς την παραμικρή οδική πρόσβαση και μόνιμοι κάτοικοι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Προβληματισμένοι από την αδιαφορία και την αδράνεια των  αρμοδίων αρχών, πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη, 1-11-2023 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του δημοτικού κτηρίου Μουζακίου. Σχετική αντιπροσωπία μας έγινε δεκτή από το Δήμαρχο Μουζακίου, που διαβεβαίωσε μεν για τις προθέσεις του Δήμου να προβεί σε  αποκαταστάσεις προσωρινού, έστω, χαρακτήρα,  τόνισε, όμως,  και την αντίστοιχη  αδυναμία του, εξαιτίας της έλλειψης ανάλογης χρηματοδότησης.

Κατόπιν όλων τούτων απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδια αρχή ή πρόσωπο και ζητούμε την άμεση και κατά πλήρη προτεραιότητα αποκατάσταση της παντελώς διακοπείσας κυκλοφορίας στον κεντρικό για την περιοχή της ανατολικής Οξυάς οδικό άξονα «Νησιά – Μοναστήρι Αγίας Τριάδας – Μεγ.  Βρύση» και «Μοναστήρι Αγ. Τριάδας – Μεσοράχη»,  από τον οποίο εξυπηρετούνται και οι ενδιάμεσοι αποκλεισμένοι  οικισμοί «Νησιά»  Πευκοφύτου, «Τρυγόνα» Δρακότρυπας και «Μελίσσι», «Δάφνη» (Γούτρας), «Ζουγρίτσα», «Γουρνόλακα», «Σούλα» και Μεσοράχη Οξυάς.

Ακολούθως απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης όλων των οικισμών και κατοικιών του χωριού, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα,  καθώς και της κυκλοφορίας στη θέση «Γέφυρα Μεσοράχη», που ενώνει τις δύο πλευρές του χωριού.

Θεωρούμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ κάθε αρμόδιας αρχής την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων και ζητούμε οι όποιες προσωρινές επεμβάσεις αυτή τη φορά να λάβουν σύντομα και οριστικό χαρακτήρα, ώστε να αποκατασταθούν οι υποδομές του χωριού μας και να προστατευθεί τόσο αυτό όσο και οι πεδινές περιοχές από μελλοντικά ακραία και όχι μόνο  καιρικά φαινόμενα».

Ακολουθούν τα ονόματα και οι υπογραφές 165 Οξυωτών, στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί.

Πρωτοφανείς οι καταστροφές άφησε πίσω του στο χωριό μας η θεομηνία του «Ιανού»

 

(Για φωτογραφίες ανατρέξτε στο φωτογραφικό υλικό της ιστσελίδας μας)

«Οργή Θεού»!!! Μόνο αυτές οι δύο λέξεις μπορούν να αποτυπώσουν με ακρίβεια την ολοκληρωτική καταστροφή  που υπέστη το χωριό μας από την φονική, δυστυχώς, για το νομό και το Δήμο μας θεομηνία της 18ης προς 19ης Σεπτεμβρίου 2020.

 

Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που συνέβη, όσες προειδοποιήσεις και προβλέψεις αρμοδίων φορέων (μη απόλυτα επιτυχημένες, δυστυχώς)  κι αν προηγήθηκαν. Οι καταστροφές στα πεδινά τεράστιες με ολόκληρες πόλεις, όπως η Καρδίτσα, να πλημυρίζουν, καταστήματα, επιχειρήσεις, χωράφια με καλλιέργειες να καταστρέφονται κάτω από πολλά μέτρα νερό, ζώα να πνίγονται, αλλά και δρόμοι, γέφυρες να παρασύρονται από ορμητικά νερά. Το κέντρο υγείας του Δήμου μας καταστράφηκε, όπως και ο περιφερειακός δρόμος Μουζακίου. Η παλαιά γέφυρα του Μουζακίου, αν και υπέστη ζημιές, άντεξε, δεν έγινε όμως το ίδιο και με τη νέα γέφυρα στο Μουζάκι, τμήμα της οποίας κατέρρευσε ενώ και η ετοιμόρροπή παλαιά γέφυρα του Πευκοφύτου (Μπαλάνου) κατέρρευσε ολοκληρωτικά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη συγκοινωνία των κατοίκων της περιοχής αλλά και της ανατολικής Αργιθέας.

 

Ειδικότερα για το χωριό μας, που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη ορεινή περιοχή του Δήμου μας,  το τοπίο, ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά του,  μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά. Ότι κι αν γραφτεί, όποια περιγραφή κι αν γίνει και όσες φωτογραφίες κι αν δημοσιευθούν σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αποδώσουν το μέγεθος της καταστροφής που όλοι μας διαπιστώσαμε από κοντά.

 

Ευτυχώς, δε θρηνήσαμε  θύματα, ωστόσο, πολλές περιουσίες καταστράφηκαν και αρκετά σπίτια κινδύνευσαν. Έντεκα από τους δεκατρείς οικισμούς του χωριού μας παρέμειναν για πολλές μέρες αποκλεισμένοι. Κάθε είδος υπάρχουσας υποδομής καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Ο δρόμος «Νησιά – Αγία Τριάδα» καταποντίστηκε μέχρι τη θέση «Μελίσσι», με εξαίρεση ένα τμήμα του από τη θέση «Γεροπλάτανος» μέχρι «Τσουγκρί», το οποίο, όμως, έχει υποστεί επίσης σοβαρές ζημιές. Ο Δρόμος προς το κέντρο του χωριού υπέστη πολλές καθιζήσεις ενώ ολόκληρο το εσωτερικό οδικό δίκτυο υπέστη τεράστιες καταστροφές που το έθεσαν παντελώς εκτός λειτουργίας. Οι γέφυρες στις θέσεις «Βαένια» και «Παλαιάμπελα»  κατέρρευσαν, όπως και η «ιρλανδική» διάβαση στη θέση «Αγράμπελη», αποκλείοντας την εσωτερική επικοινωνία στο χωριό μας.

 

Δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης  τέθηκαν, επίσης, εκτός λειτουργίας για πάρα πολλές μέρες, χωρίς ακόμα να έχουν αποκατασταθεί πλήρως και με τους κατοίκους να υποφέρουν. Ελικόπτερο της «πολιτικής προστασίας» παρέλαβε με δυσκολία – λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων για προσεδάφιση – κατοίκους του χωριού που επιθυμούσαν να απομακρυνθούν εξαιτίας, κυρίως, προβλημάτων υγείας, ενώ μοίρασε φάρμακα, τρόφιμα και λοιπές προμήθειες σε άλλους  αποκλεισμένους.  Το χωριό μας έγινε για κάμποσες μέρες κύριο θέμα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών αλλά και σε πολλά, ακόμα, μέσα ενημέρωσης.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της ανατολικής πλευράς του χωριού αλλά και λοιπών οικισμών, όπως Βαένια και Παλαιοχώρι, αν και αποκλεισμένοι για πολλές μέρες και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, αρνήθηκαν και αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια, το βιος τους και τις πατρογονικές τους εστίες. Έντονα, ωστόσο, τα σημάδια της απόγνωσης και του φόβου που βίωσαν και τα οποία διαπιστώσαμε όταν τους ξαναείδαμε από κοντά για πρώτη φορά μετά θεομηνία.

 

Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό και την αποκατάσταση των ζημιών άρχισαν από την πρώτη στιγμή που αυτό κατέστη δυνατό. Αλλά, από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς!!! Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν καθαριστεί στοιχειωδώς οι μη ολοκληρωτικά κατεστραμμένοι δρόμοι του χωριού, με τη συγκοινωνία, ωστόσο, να επιτυγχάνεται μόνο με οχήματα 4Χ4. Οι προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης αλλά και για τον απεγκλωβισμό όσων οικισμών και οικιών αυτός δεν κατέστη ακόμα εφικτός, συνεχίζονται.  Η κατάσταση δεν είναι εύκολη… Δεν πρόκειται για απλούς «καθαρισμούς» δρόμων, όπως αρκετοί από τους εγκλωβισμένους συγχωριανούς μας αρχικά εκτιμούσαν. Θα απαιτήσει σίγουρα χρόνο και, σε πρώτη τουλάχιστο φάση, τίποτα δε μπορεί να είναι όπως πριν.

 

Επιτακτική η ανάγκη για συντονισμό και κατάλληλη συνεννόηση ώστε να τεθούν προτεραιότητες και να διεκδικηθεί άμεσα η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών του χωριού μας, στη βάση του συμφέροντος αυτού και της προώθησης των προοπτικών που διαθέτει. Αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει ζωή στο χωριό μας αλλά και σε όλα τα ορεινά χωριά της περιοχής, υποχρεωτικά και δυστυχώς, πρέπει να μιλάμε για εξ’ αρχής και από βάση μηδενική σχεδιασμούς και εκτέλεση αντίστοιχων έργων.

 

Απαιτείται, σίγουρα, ψυχραιμία και πολύ υπομονή. Το χωριό μας έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί και γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου καταστροφή στην ιστορία του. Μπροστά, ωστόσο, στην αγάπη που όλοι μας νιώθουμε γι’ αυτό και στην πρόθεση όλων μας να μην το εγκαταλείψουμε, εκτιμούμε πως όλα θα ξαναπάρουν το δρόμο τους. Αρκεί που είμαστε όλοι μας καλά…..

 

Από το ΔΣ του Συλλόγου

 

Δίκτυο Αγράφων: “Απόφαση ταφόπλακα για τα αιολικά της Νιάλας – Εντείνεται ο αγώνας για την υπεράσπιση των Αγράφων” 

Δίκτυο Αγράφων: “Απόφαση ταφόπλακα για τα αιολικά της Νιάλας – Εντείνεται ο αγώνας για την υπεράσπιση των Αγράφων”

Δίκτυο Αγράφων: "Απόφαση ταφόπλακα για τα αιολικά της Νιάλας - Εντείνεται ο αγώνας για την υπεράσπιση των Αγράφων"

.

Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που βάζει οριστικό τέλος στην καταστροφή του οροπεδίου της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου, ακυρώνοντας την κατασκευή αιολικών εγκαταστάσεων.

Μετά από πολυετή και πολυεπίπεδο αγώνα ευοδώθηκαν οι νομικές ενέργειες δεκάδων πολιτών και των σωματείων Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία, «Καλλιστώ» -Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση. Ο αγώνας αυτός έτυχε συμπαράστασης χιλιάδων άλλων πολιτών, κινημάτων και συλλογικοτήτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα.

Το «Δίκτυο» ευχαριστεί θερμά όσους πίστεψαν και βοήθησαν με το έργο τους, σε έναν αγώνα για την προστασία των βουνών μας, που αν και φαίνονταν ουτοπικός μάς οδήγησε τελικά στη μεγάλη αυτή νίκη.

Η απόφαση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την συνέχιση του αγώνα και των παρεμβάσεων για το σύνολο των Αγράφων και των ελληνικών βουνών που απειλούνται από την στρεβλή αντίληψη και πολιτική που ακολουθείται από την πολιτεία για την πράσινη ανάπτυξη. Ειδικά στην περιοχή των Αγράφων, παρά τη σταθερή παρέμβαση του Δικτύου και άλλων φορέων, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εγκριθούν δεκάδες αιολικά «πάρκα» με πρώτη την περίπτωση του ορεινού όγκου Βουτσικάκι – Καζάρμα που δεσπόζει πάνω από την λίμνη Πλαστήρα!

Το Δίκτυο καλεί τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες σε συστράτευση για τη σωτηρία της ορεινής φύσης που είναι πολύτιμο κεφάλαιο για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Είναι επιτακτική η αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας, όπως το Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ (2008) και το νομοσχέδιο Επιτάχυνσης των ΑΠΕ (2009), που έστησαν το σκηνικό της άκριτης εκμετάλλευσης του φυσικού αποθέματος. Μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα, την ώρα που όχι μόνο έχουμε πιάσει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και η ήδη εγκατεστημένη ισχύς είναι υπέρμετρη για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ενέργειας. Είναι φανερό ότι, την στιγμή που η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τους στόχους για την πράσινη ενέργεια, η ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων γίνεται με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων για το όφελος ολίγων. Απεναντίας, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών που βάζουν φραγμό στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατανοώντας τις συνέπειες εγκατάστασης του βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ σε παρθένα ορεινά και νησιωτικά τοπία. Ας ελπίσουμε ότι η υπόσχεση του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αργιθέα για αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης στην ορεινή ζώνη είναι απόδειξη ότι το ηχηρό μήνυμα της κοινωνίας έχει προβληματίσει τους ασκούντες την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Είναι επιτακτική η επανεξέταση και ακύρωση όλων των σε ισχύ Βεβαιώσεων Παραγωγής για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι μια μεγάλη νίκη για την προστασία των Αγράφων. Ο αγώνας συνεχίζεται…

Γιώργος Καραβίδας, Χρήστος Φασούλας – Εκπρόσωποι Δικτύου Προστασίας Αγράφων

Απόστολος Παντελής – Πρόεδρος Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας

ΚΥΡΙΟ

Δίκτυο Αγράφων: "Απόφαση ταφόπλακα για τα αιολικά της Νιάλας - Εντείνεται ο αγώνας για την υπεράσπιση των Αγράφων"

.

Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που βάζει οριστικό τέλος στην καταστροφή του οροπεδίου της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου, ακυρώνοντας την κατασκευή αιολικών εγκαταστάσεων.

Μετά από πολυετή και πολυεπίπεδο αγώνα ευοδώθηκαν οι νομικές ενέργειες δεκάδων πολιτών και των σωματείων Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία, «Καλλιστώ» -Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση. Ο αγώνας αυτός έτυχε συμπαράστασης χιλιάδων άλλων πολιτών, κινημάτων και συλλογικοτήτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα.

Το «Δίκτυο» ευχαριστεί θερμά όσους πίστεψαν και βοήθησαν με το έργο τους, σε έναν αγώνα για την προστασία των βουνών μας, που αν και φαίνονταν ουτοπικός μάς οδήγησε τελικά στη μεγάλη αυτή νίκη.

Η απόφαση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την συνέχιση του αγώνα και των παρεμβάσεων για το σύνολο των Αγράφων και των ελληνικών βουνών που απειλούνται από την στρεβλή αντίληψη και πολιτική που ακολουθείται από την πολιτεία για την πράσινη ανάπτυξη. Ειδικά στην περιοχή των Αγράφων, παρά τη σταθερή παρέμβαση του Δικτύου και άλλων φορέων, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εγκριθούν δεκάδες αιολικά «πάρκα» με πρώτη την περίπτωση του ορεινού όγκου Βουτσικάκι – Καζάρμα που δεσπόζει πάνω από την λίμνη Πλαστήρα!

Το Δίκτυο καλεί τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες σε συστράτευση για τη σωτηρία της ορεινής φύσης που είναι πολύτιμο κεφάλαιο για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Είναι επιτακτική η αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας, όπως το Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ (2008) και το νομοσχέδιο Επιτάχυνσης των ΑΠΕ (2009), που έστησαν το σκηνικό της άκριτης εκμετάλλευσης του φυσικού αποθέματος. Μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα, την ώρα που όχι μόνο έχουμε πιάσει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και η ήδη εγκατεστημένη ισχύς είναι υπέρμετρη για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ενέργειας. Είναι φανερό ότι, την στιγμή που η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τους στόχους για την πράσινη ενέργεια, η ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων γίνεται με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων για το όφελος ολίγων. Απεναντίας, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών που βάζουν φραγμό στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατανοώντας τις συνέπειες εγκατάστασης του βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ σε παρθένα ορεινά και νησιωτικά τοπία. Ας ελπίσουμε ότι η υπόσχεση του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αργιθέα για αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης στην ορεινή ζώνη είναι απόδειξη ότι το ηχηρό μήνυμα της κοινωνίας έχει προβληματίσει τους ασκούντες την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Είναι επιτακτική η επανεξέταση και ακύρωση όλων των σε ισχύ Βεβαιώσεων Παραγωγής για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι μια μεγάλη νίκη για την προστασία των Αγράφων. Ο αγώνας συνεχίζεται…

Γιώργος Καραβίδας, Χρήστος Φασούλας – Εκπρόσωποι Δικτύου Προστασίας Αγράφων

Απόστολος Παντελής – Πρόεδρος Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας

Το Δίκτυο Αγράφων για τη μεταφορά τμημάτων των ανεμογεννητριών στο αιολικό “Αέρας – Αφεντικό” του Τυμπάνου

Το Δίκτυο Αγράφων για τη μεταφορά τμημάτων των ανεμογεννητριών στο αιολικό “Αέρας – Αφεντικό” του Τυμπάνου

Το Δίκτυο Αγράφων για τη μεταφορά τμημάτων των ανεμογεννητριών στο αιολικό "Αέρας - Αφεντικό" του Τυμπάνου

.

Εν αναμονή της έκδοσης  απόφασης ΣτΕ, που θα κρίνει και την τύχη της αίτησης ακύρωσης που φορείς και πολίτες άσκησαν κατά της αδειοδοτικής απόφασης για το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας και οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται, χωρίς, όμως, η μεταφορά των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών προς το χώρο του εργοταξίου να έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

 

Η συνέχιση, ωστόσο, των ανωτέρω εργασιών αλλά και της μεταφοράς των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών αποτελεί την  αιτία για παράπονα, απορίες και έκφραση ανησυχιών από μέλη μας αλλά και λοιπούς διερχόμενους από την περιοχή, που προκαλούν σκέψεις για καταστρατηγήσεις αδειοδοτικών αποφάσεων και λοιπών για το προαναφερόμενο έργο εγκρίσεων και συνηγορούν και σε ενδεχόμενο παραλείψεων εκ μέρους αρμοδίων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα πολλά είναι τα ερωτήματα για την ύπαρξη ή μη  χρονοδιαγράμματος, αναφορικά με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των ανεμογεννητριών στην περιοχή του έργου, πότε αυτό λήγει, ποιοι οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της τήρησής του και ποια τα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση παραβίασής του.

Έντονες διαμαρτυρίες εκφράζονται και για την καταστρατήγηση των μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας κατά τη μεταφορά των ανεμογεννητριών στο δρόμο από Μουζάκι προς Τύμπανο, δεδομένου ότι, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες διερχόμενων οδηγών, τα συγκεκριμένα μέτρα μετατρέπονται στην πράξη σε διακοπή της κυκλοφορίας για μακρό χρονικό διάστημα, με τις  όποιες αντίστοιχες συνέπειες για τους ίδιους.

Πολλές καταγγελίες διατυπώθηκαν για μπαζωμένα, εξαιτίας ή και σε εξυπηρέτηση των εργασιών διαπλάτυνσης, φρεάτια όμβριων υδάτων σε διάφορα σημεία του ίδιου οδικού άξονα όρος Τύμπανο, που είναι άγνωστο αν έγιναν κατόπιν αδειοδότησης αρμόδιων αρχών, αν αυτό προβλέπεται από αντίστοιχες μελέτες, κ.λ.π.. Όπως, μάλιστα, και εντελώς πρόσφατα διαπιστώθηκε, τα συγκεκριμένα φρεάτια εξακολουθούν να παραμένουν μπαζωμένα, με τα βρόχινα ύδατα να ρέουν επί του καταστρώματος της οδού, δημιουργώντας φθορές στο οδόστρωμα αλλά και, ιδίως ενόψει των επερχόμενων παγετών, σοβαρούς  κινδύνους ατυχημάτων.

Καταγγελίες υπήρξαν και για ανεξέλεγκτη απόθεση, ρίψη ή εγκατάλειψη μπαζών σε διάφορα σημεία εντός και εκτός του εργοταξίου καθώς και για συχνές παρεμβάσεις προς αποκατάσταση των συνεχώς κατακρημνιζόμενων  πρανών αλλά και προς αποκατάσταση της κυκλοφορίας επί των διανοιχθέντων εντός του εργοταξίου πρόχειρων χωμάτινων οδών για την εξυπηρέτηση του έργου (π.χ. μεταφορά και εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κ.λ.π.). Παρεμβάσεις για τις οποίες κανένας έλεγχος  δεν ασκείται για το αν καλύπτονται από υφιστάμενες μελέτες και εγκρίσεις ή αν συνιστούν αυθαίρετες και σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής ενέργειες, μεγιστοποιώντας, αντίστοιχα, τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου.

Έντονη είναι η ανησυχία και πολλά τα ερωτηματικά και για τον ορισμό ή μη χρονοδιαγράμματος για την απομάκρυνση των υποστυλωμάτων στη γέφυρα «Αργύρη», επί παραπόταμου του Πάμισου ποταμού, που τοποθετήθηκαν  σ’ αυτή το καλοκαίρι του 2022, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη διέλευση των ανεμογεννητριών επί του καταστρώματός της, καθώς κι αν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τηρείται.

Κατά πολλούς από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη γέφυρα, αλλά και κατά τη δική μας άποψη, η ύπαρξη του ανωτέρω χρονοδιαγράμματος κρίνεται ως ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό  καθόσον, εξαιτίας του είδους, της φύσης αλλά και του τρόπου τοποθέτησης των συγκεκριμένων υποστυλωμάτων, ελλοχεύουν – ιδίως ενόψει του επερχόμενου χειμώνα – σοβαροί κίνδυνοι εμφράξεων της κοίτης στο συγκεκριμένο σημείο από φερτά υλικά, με άμεσο ενδεχόμενο την κατάρρευση της υποστυλωμένης γέφυρας, γεγονός που θα επέφερε την για  άγνωστο χρονικό διάστημα διακοπή παντελώς της συγκοινωνίας προς τα γειτονικά χωριά αλλά και προς την περιοχή της δυτικής Αργιθέας και  Άρτας.

Παρόμοιοι, όπως παραπάνω, κίνδυνοι, ανέκυψαν σε πρόσφατη συνηθισμένη βροχόπτωση, εξαιτίας της οποίας έφραξαν από φερτά υλικά, που το ποτάμι μετέφερε, τα υποστυλώματα κάτωθεν της προαναφερόμενης γέφυρας, με την κατάρρευση αυτής αλλά και τις ζημιές σε κατοικίες και λοιπά κτήρια παραπλεύρως να αποφεύγονται την τελευταία στιγμή και κυρίως από τύχη. Καταστροφές, μάλιστα, ενώπιον  των οποίων το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, που με την εγκριτική της μελέτης για υποστύλωση της γέφυρας απόφαση ορίσθηκε ως καταβολή εγγύησης από την κατασκευαστική εταιρία, μόνο ως αστείο, εκτιμούμε, θα μπορούσε να εκληφθεί.

Από πλευράς μας, να επισημάνουμε, ακόμα, πως και κατά την ίδια την υδραυλική μελέτη για την τοποθέτηση των ανωτέρω υποστηριγμάτων, η υποστύλωση της  γέφυρας σε μόνιμη βάση αντενδείκνυται λόγω του κινδύνου των φερτών υλικών και πως κατά την ΑΕΠΟ του αιολικού πάρκου  (παράγραφος 5.2.7.8) δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί καμία επέμβαση επ’ αυτής, ο δε τρόπος διέλευσης του ποταμού Παμίσου (παράγραφος 5.2.7.9), έπρεπε να επιλεγεί σε συνεννόηση με την Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας, όροι που, κατά τα ανωτέρω διαλαμβανόμενα, προφανώς και έχουν καταστρατηγηθεί από τους εμπλεκόμενους.

Για όλα τα ανωτέρω έχει αποσταλεί από το Δίκτυο σχετική επιστολή προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις ενέργειες των οποίων και αναμένουμε.

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων