Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του έτους 2012, με πρωτοβουλία του Λοαγραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», με την προσπάθεια συγκέντρωσης αντικειμένων να έχει αρχίσει πολύ νωρίτερα.

Δύσκολα στην αρχή και πιο εύκολα αργότερα, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας του και την έκθεση των πρώτων αντικειμένων, οι Οξυώτες ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν ν’ ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του ΔΣ του Συλλόγου για παραχώρηση αντικειμένων και τον  εμπλουτισμό της Συλλογής.

Εγκαινιάστηκε στις 13 Ιανουαρίου 2013, παρουσία πλήθους Οξυωτών, του Δημάρχου Μουζακίου Γιώργου Κωτσού, του εφημέριου ΙΝ Αγίας Τριάδας π. Κων/νου Τόλια, του προέδρου του Λαογραφικού- Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς Γιώργου Δ. Καραβίδα καθώς και των υπολοίπων μελών του ΔΣ [Κουτσικουρής Λ. Ευάγγελος (αντιπρόεδρος), Τρίμμη – Πάτα Ευδοξία (Γραμματέας), Σερίφης Νίκος (Ταμίας), Γκέκας Χρ. Κων/νος (μέλος) και Γκαραβέλας Β. Χρήστος (μέλος), Βαϊράμης Γ. Δημήτριος (μέλος)].

Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ιστορικών και Λαογραφικών Μουσείων και Συλλογών ν. Καρδίτσας. Τα αντικείμενά του έχουν φωτογραφηθεί ένα προς ένα και καταγραφεί από το συγκεκριμένο Δίκτυο ενώ αντιπροσωπευτικό για το χωριό της Οξυάς δείγμα τους συμμετείχε σε εκθέσεις που από το συγκεκριμένο Δίκτυο διοργανώθηκαν. Έχει δεχθεί τις επισκέψεις πλήθους Οξυωτών και λοιπού κοινού, προβλήθηκε από τοπικά τηλεοπτικά μέσα και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σχολείων – που, δυστυχώς, εξαιτίας της κατάστασης του τοπικού οδικού δικτύου, δεν κατάφεραν και δεν καταφέρνουν να το επισκεφθούν – και ειδικών επιστημόνων.

Στεγάζεται σε κτήριο που έχει ανεγερθεί και συντηρείται αποκλειστικά με δαπάνες του ιδρυτή Συλλόγου και σε χώρο που παραχωρήθηκε από το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Μοναστηρίου Οξυάς. Η Συλλογή του απαριθμεί σήμερα εκατόν εβδομήντα έξι (176) αυθεντικά και γνήσια αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Οξυωτών κατά τα προηγούμενα χρόνια, παραχωρημένα αποκλειστικά από Οξυώτες και με καταγεγραμμένη την προέλευση,  τη χρήση, την περίοδο χρήσης, τη χρονολογία απόκτησης, κ.λ.π..

Κύριο πρόβλημά του η ανεπάρκεια, πλέον, αλλά και η ακαταλληλότητα του χώρου, όπου σήμερα στεγάζεται, για την αντιμετώπιση του οποίου ο Σύλλογος αιτείται από το Δήμο Μουζακίου την παραχώρηση του κτηρίου του πρώην δημοτικού σχολείου μοναστηρίου Οξυάς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.