…..που στοχοποιείται με την αρωγή αυτών των ίδιων των διοικούντων του, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν βαλθεί να το προσφέρουν βορά στις ορέξεις των «επενδυτών» της «πράσινης ανάπτυξης». Επενδυτών που έχουν γεμίσει το χωριό και τη γύρω απ’ αυτό περιοχή από σχέδια και άδειες με μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα, τάζοντας «ανταποδοτικά», για τα οποία Δήμος και Κοινότητα τρέχουν με προθυμία και καμάρι να υπογράψουν τα σχετικά συμφωνητικά. Κι αυτό σε βάρος του φυσικού και υδάτινου πλούτου του χωριού, που με το συγκεκριμένο τρόπο δεσμεύουν για την εξυπηρέτηση σχεδίων και συμφερόντων διάφορων  «επενδυτών», υποσκάπτοντας όχι μόνο το μέλλον και τις προοπτικές του αλλά κι αυτή την ίδια την επιβίωσή του.

 

Δύο συνεδριάσεις (τυχαίο; Κρίνετέ το μόνοι σας) αυτοδιοικητικών οργάνων έλαβαν χώρα την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019, για την Οξυά. Μία στην έδρα του Δήμου, στο Μουζάκι, όπου συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή για να εγκρίνει την υπογραφή συμφωνητικού με την εταιρία που ενδιαφέρεται για την κατασκευή του μικρού υδροηλεκτρικού «Μελίσσι», και μία αυτή του Συμβουλίου της Κοινότητας για ν’ αποφασίσει για την υπογραφή «πλαισίου συμφωνίας» με την εταιρία που ενδιαφέρεται για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού «Κούρα».

 

Δύο συνεδριάσεις καθοριστικές για την τύχη του χωριού της Οξυάς, αφού τόσο ο Δήμαρχος Μουζακίου κος Θεοφ. Στάθης όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας κος Λάμπρος Ευθυμίου, που σε κάθε ευκαιρία τους δηλώνουν ότι «τα έχουν βρει όλα υπογεγραμμένα» και πως δεν περνά τίποτα από το χέρι τους, είχαν εδώ τη δυνατότητα να σταματήσουν τη διαδικασία αδειοδότησης των προαναφερόμενων έργων. Κάτι που όφειλαν να κάνουν, συμμεριζόμενοι την ανησυχία και τις αντιδράσεις των Οξυωτών και οδηγώντας το χωριό σε λαϊκή συνέλευση, ώστε να ληφθούν μέσα απ’ αυτή οι σχετικές αποφάσεις, όπως εδώ και καιρό ζητούν οι Οξυώτες με τους φορείς τους αλλά και ο ίδιος ο νόμος το ορίζει.

 

Δεν το έκαναν όμως!!! Αντίθετα, έδειξαν περίσσεια προθυμία και βιασύνη να προωθήσουν τα σχέδια των «επενδυτών», αδιαφορώντας στις εκκλήσεις και τις διαμαρτυρίες των Οξυωτών, όπως αυτές εκφράζονται εδώ και καιρό μέσα από αρμόδιους φορείς του χωριού αλλά και όπως εκφράστηκαν με τη δυναμική παρουσία τους και στις δύο προαναφερόμενες συνεδριάσεις.

 

Παρουσία την οποία τόσο ο κος Δήμαρχος Μουζακίου όσο και ο πρόεδρος της Κοινότητας Οξυάς προσπάθησαν να υποβαθμίσουν με κάθε τρόπο, με αποκορύφωμα την κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής απρόκλητη, ωμή και απροκάλυπτη απόπειρα του κου Δημάρχου να προσωποποιήσει το θέμα, στοχοποιώντας σχετικά τον καταγόμενο από την Οξυά εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο κο Γιώργο Δ. Καραβίδα, στον οποίο, μάλιστα, απαγόρεψε (!!) να μιλήσει και να εκφράσει τις θέσεις του ως εκπρόσωπος φορέων του χωριού, κατηγορώντας τον, επιπλέον, πως «λέει βλακείες» και «παρασύρει κόσμο».

 

Κι αν περιμένατε φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση…. χάσατε!! Παρά το δημόσιο χαρακτήρα της, αυτές απαγορεύτηκαν, επίσης (!!!), από τον κο Δήμαρχο. Για να μη φανεί, προφανώς, η ένταση που δημιουργήθηκε από την αδιαφορία του να συμμεριστεί τις ανησυχίες των Οξυωτών τόσο για τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που θα προκληθούν από τη διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο Μουζάκι (Νησιά) – Αγία Τριάδα, κατά την εκτέλεση των προαναφερόμενων έργων, και την εκτροπή της προς Βαένια – Παλαιοχώρι – Μελίσσι, κ.λ.π.,  όσο και για την τύχη και το μέλλον του χωριού και των ιδίων.

 

Ένα μέλλον που όλοι τους έχουν αντιληφθεί πως κινδυνεύει από την παραχώρηση της χρήσης του νερού σε ιδιώτες «επενδυτές», αφήνοντας ανεπηρέαστα, όπως με απόλυτη καθαρότητα και σαφήνεια προκύπτει από τις αδειοδοτικές Πράξεις των αντίστοιχων «έργων», μόνο τα «νόμιμα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού (ύδρευσης, άρδευσης)», τέτοια, δηλαδή, που κανείς στην Οξυά (όπως, προφανώς, και στ’ άλλα ορεινά χωριά) ΔΕΝ διαθέτει.

 

Και με τον πρόεδρο της Κοινότητας, σε απόλυτη σύμπνοια με τον κο Δήμαρχο, ν’ ακολουθεί την ίδια μ’ αυτόν τακτική, απαιτώντας από τους παριστάμενους στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οξυώτες να μην εκφραστούν πριν την απόφαση του Συμβουλίου και απαγορεύοντας εντελώς τούτο σε κάποιους άλλους. Και, επιπλέον, να προσπαθεί να πείσει για τη σημαντικότητα των «ανταποδοτικών» για το χωριό,  μη αντιλαμβανόμενος ούτε τις καταστρεπτικές τους επιπτώσεις για τη μελλοντική προοπτική του και τον κίνδυνο να μην απομείνει κανένας σ’ αυτό για να τα απολαύσει ούτε και ότι το χωριό δεν αποτελείται μόνο απ’ όσους έρχονται για λίγες μέρες το Πάσχα ή το Καλοκαίρι, αφού υπάρχουν και Οξυώτες που ζουν μόνιμα σ’ αυτό ή και απ’ αυτό, η επιβίωση των οποίων κινδυνεύει άμεσα από τα ανωτέρω προωθούμενα σχέδια.

 

Και, ακόμα, να λησμονεί ο ίδιος ότι, πέρα από τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» με τις «εταιρίες» για ελάχιστες δεκάδες χιλιάδες ευρώ με αντάλλαγμα το φυσικό και υδάτινο πλούτο (δηλαδή το ίδιο το μέλλον) του χωριού μας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πραγματικής ανάπτυξής του, όπως αυτός με το πρόγραμμα «Φιλόδημος», που, έστω και την τελευταία στιγμή, εξασφαλίζει στο χωριό μας χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για έργα ασφαλτόστρωσης (500.000 ευρώ για μόλις 1.600 μέτρα ασφάλτου, βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία….). Τέτοιες, όμως, διεκδικήσεις απαιτούν όραμα, προγραμματισμό, σχέδιο, και δουλειά. Δύσκολα πράγματα, κατά πως φαίνεται….

 

Για την ιστορία να σημειωθεί πως Δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος Οξυάς «πέρασαν», με την «πλειοψηφία» τους,  τα αντίθετα στη θέληση και το συμφέρον των Οξυωτών σχέδιά τους για το χωριό. Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου υπέρ των συγκεκριμένων σχεδίων ψήφισαν οι Δήμαρχος κος Στάθης, ο αντιδήμαρχος κος Πούπης, και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Πατσιαούρας (από Βατσουνιά) και Γκινής Επαμεινώνδας ενώ ενάντια, συμμεριζόμενη τις θέσεις των Οξυωτών, ψήφισε η επικεφαλής της μειοψηφίας κα Ντούρβα.

 

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας, τώρα, υπέρ των ίδιων σχεδίων, που παραχωρούν σε ιδιώτες το φυσικό και υδάτινο πλούτο του χωριού μας με απρόβλεπτες συνέπειες για το ίδιο και τους κατοίκους του,  ψήφισαν ο πρόεδρος Λάμπρος Ευθυμίου και οι τοπικοί σύμβουλοι Σπύρος Σωτηρίου και Αλέξανδρος Κουτσικουρής, ενώ ενάντια, συμμεριζόμενοι και τις ανησυχίες των συγχωριανών τους, ψήφισαν οι τοπικοί σύμβουλοι Νικόλαος Κούτσικος και Κων/νος Β. Χαλίλης.

 

Και ο αγώνας, φυσικά, συνεχίζεται. Με μεγαλύτερο όπλο τη διαπίστωση ότι οι Οξυώτες αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τον κίνδυνο που διατρέχει το χωριό και τους ίδιους και δείχνουν αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το ξέρουμε καλά πως τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας αλλά το ξαναλέμε…. Περίπατο στον τόπο μας δε θα κάνει κανένας απ’ εκείνος που επιβουλεύονται το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών μας. Και όσοι τους υποστηρίζουν, θα έρθουν, αργά ή γρήγορα, αντιμέτωποι και με τη δυσμενή πραγματικότητα αλλά και με τους Οξυώτες που θα την αντιμετωπίζουν.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΞΥΑΣ»,

νόμιμα αναγνωρισμένο Σωματείο με τη με αριθμό 11/2018 απόφαση Ειρηνοδικείου Καρδίτσας, με 449 Οξυώτες – μέλη.