Ημερίδα με θέμα τα αιολικά πάρκα και τα μικρά υδροηλεκτρικά διοργανώνουν από κοινού η Κίνηση Οξυωτών «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς», το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων» και ο «Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς ‘το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας’». 

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Hotel Meliá Athens,  το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαρτίου, και στο Μουζάκι Καρδίτσας, Ξενοδοχείο Mouzaki Palace, πρωϊ Κυριακής 19 Μαρτίου (βλ. αναλυτικά προγράμματα παρακάτω) και θα είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει και να ενημερωθεί σχετικά (ειδικές προσκλήσεις δε θα σταλούν). 

Στόχος η στοιχειώδης ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων (μόνιμων και απόδημων) της περιοχής μας για τις συνέπειες και τους κινδύνους από τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών στις βουνοκορφές και τα ποτάμια των Αγράφων, με προτεραιότητα την προστασία περιοχών που θίγονται άμεσα, όπως είναι, για παράδειγμα, τη συγκεκριμένη στιγμή το χωριό της Οξυάς.

     Προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν ειδικοί για τα συγκεκριμένα θέματα ομιλητές και συγκεκριμένα :  

Δημήτρης Παυλάκης: Σύμβουλος επιχειρήσεων, που έχει εργαστεί σαν επενδυτικός τραπεζίτης σε Νέα Υόρκη και Αθήνα και σαν μηχανικός σε ενεργειακά θέματα στη Βοστώνη. Σπούδασε μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό αρχικά στην ενέργεια και στη συνέχεια στα χρηματοοικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Χριστίνα Παπαδάκη (για Αθήνα) : Γεωπόνος MSc στο Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών, υποψήφια διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Δημήτρης Στεργιούλης : Εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ». Σύλλογος και κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού βίωσαν  την επιχείρηση εγκατάστασης ΜΥΗΕ στο έδαφός τους.

Σωτήρης Κυπαρίσσης (για Μουζάκι) : Ειδικός επιστήμονας, Ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ).

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα έχει ως εξής :

Πρόγραμμα ημερίδας σε Αθήνα, Hotel Meliá Athens, Χαλκοκονδύλη 14 και 28ηςΟκτωβρίου, Σάββατο 18/3/2017, ώρα 17:30

 

17:00 – 17:30 : Προσέλευση κοινού

17:30 – 17:35 : Χαιρετισμός – καλωσόρισμα εκπροσώπου διοργανωτών

17:35 – 17:55 : «Μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά στην Οξυά», επισκόπηση κατάστασης με αφήγηση και προβολή video.

17:55 – 18:15 : Χριστίνα Παπαδάκη : «Ορθή εκτίμηση των οικολογικών παροχών κατάντη έργων υδρομάστευσης».

18:15 – 18:35 : Δημήτρης Στεργιούλης: «Τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ) και οι συνέπειές τους για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία». 

18:35 – 18:55 : Δημήτρης Παυλάκης : «Αιολικά: Ενεργειακά ατελέσφορα, περιβαλλοντικά κοροϊδία και κλοπή σε καιρό πτώχευσης». 

18:55 – 19:30 : Ερωτήσεις – απαντήσεις

 

Πρόγραμμα ημερίδας σε Μουζάκι, Ξενοδοχείο Mouzaki Palace, Κυριακή 19/3/2017, ώρα 11 : 15

10:45 – 11:15 : Προσέλευση κοινού

11:15 – 11:20 : Χαιρετισμός – καλωσόρισμα εκπροσώπου διοργανωτών

11:20 – 11:40 : «Μικρά υδροηλεκτρικά και αιολικά στην Οξυά», επισκόπηση κατάστασης με αφήγηση και προβολή video.

11:40 – 12:00 : Σωτήρης Κυπαρίσσης : «Αναφορά σε οικολογικές περιπτώσεις των έργων υδρομάστευσης».

12:00 – 12:20 : Δημήτρης Στεργιούλης : «Τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ) και οι συνέπειές τους για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία». 

12:20 – 12:40 : Δημήτρης Παυλάκης : «Αιολικά: Ενεργειακά ατελέσφορα, περιβαλλοντικά κοροϊδία και κλοπή σε καιρό πτώχευσης». 

12:40 – 13:00 : Ερωτήσεις – απαντήσεις

– Κίνηση Οξυωτών «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»
– Δίκτυο Φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων
– Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς ‘το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας΄»