Παραλήρημα υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από τον πρώην Δήμαρχο Αχελώου και νυν πρόεδρο ΔΣ Δήμου Αργιθέας κο Παπακώστα (https://www.katafylli.gr/index.php/nea-tou-dimou-argitheas/3012-dynamikos-dialogos-isxyros-antilogos-sto-d-s-argitheas και https://www.karditsalive.net/sxolia-arthra/%CE%B4%CE%B7%CE%BC-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CE%B1%CE%B5%CE%B9%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%82,-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%86%CF%84%CF%8E%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1).
Παραλήρημα από τον ίδιο υπέρ των ΑΠΕ και της «αειφόρου» ανάπτυξης και υπέρ μιας άκρατης, αλόγιστης, άσκοπης και αμφίβολης ωφελιμότητας ή χρησιμότητας καταστροφής του περιβάλλοντος με κάθε είδους επεμβάσεις υπέρ των ΑΠΕ, που τόσα χρόνια τώρα πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές, με τις πανάκριβες επιδοτήσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και που όχι μόνο δεν κατάφεραν να μας απεξαρτήσουν από τον «κακό» λιγνίτη – αφού δε μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν με πληρότητα και ασφάλεια και ούτε να στηρίξουν από μόνες τους το «Δίκτυο» – αλλά μας φόρτωσαν και την εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο (για παραγωγή ενέργειας, εννοούμε) με ότι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη μας, την εθνική οικονομία αλλά και την ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία της χώρας.
Παραλήρημα υπέρ των ΑΠΕ με γενικότητες τύπου «αειφόρα ανάπτυξη», «ανταποδοτικά και αντισταθμιστικά οφέλη», «θέσεις εργασίας» και «καταπολέμηση ανεργίας». Και παρότι μιλά για «ρηχά και αίολα» επιχειρήματα εκ μέρους όλων εμάς των «οικολογιζόντων», κ.λ.π, δε βλέπουμε ούτε ένα ουσιαστικό, συγκεκριμένο και εξειδικευμένο επιχείρημα της άλλης πλευράς, ώστε να τα συγκρίνουμε.
Διαβάζοντας τις «παρεμβάσεις του κου Παπακώστα, στις οποίες επανειλημμένα κάνει λόγο για «αντισταθμιστικά οφέλη» από τις ΑΠΕ, αυτομάτως μας έρχονται στο νου οι παλαιότερες (αλλά σχετικά πρόσφατες) συχνές δικές του «παρεμβάσεις» στον Τύπο αλλά και σε αρμόδιους φορείς, με τις οποίες διαμαρτύρονταν για τη μη καταβολή επί χρόνια των εκ του νόμου καθοριζόμενων αντισταθμιστικών από ΑΠΕ στους αντίστοιχους δικαιούχους. Για να διαπιστώσουμε, όταν αυτά ήρθαν, πως σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχεί το φοβερό ποσό των …..9,36 ευρώ ετησίως!!! Για τέτοια οφέλη μιλάμε!!! Ή πιστεύει κανείς πως οι εταιρίες θα τηρήσουν «ειδικές συμφωνίες» αν κάνουν τη δουλειά τους; Το έχουν αποδείξει (και στον τόπο μας) ότι δεν πρόκειται να το κάνουν και όλο και κάποιο τρόπο βρίσκουν για να τις κηρύξουν εκ των υστέρων «άκυρες».
Απορούμε για το πώς θα επιτευχθούν, μέσω των ΑΠΕ, «ο πλούτος», οι «θέσεις εργασίας», «η αναγέννηση της φθίνουσας Ορεινής Υπαίθρου» αλλά και για το πώς «θα μείνουν κάποιοι νέοι στα ερημούμενα χωριά» μας, όπως και πάλι ο κος Παπακώστας αναφέρει, αφού θεωρούμε πως είναι κάπως δύσκολο αυτά να επέλθουν με τις μηδαμινές, με βάση τις ίδιες τις μελέτες των συγκεκριμένων έργων, μόνιμες θέσεις εργασίας (π.χ. 0,4 μόνιμες θέσεις εργασίας για κάθε ανεμογεννήτρια!!!). Και ειδικά όταν ακόμα κι αυτές οι θέσεις αφορούν αποκλειστικά στη συντήρηση και λειτουργία του έργου, οπότε αναπόφευκτα θ’ απαιτούν και εξειδικευμένο προσωπικό, που, εκ των πραγμάτων, δύσκολα θα βρεθεί από τον τόπο μας.
Και, βέβαια, δε μπορούμε να μιλάμε ούτε για «εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων μιας περιοχής» μέσω έργων ΑΠΕ, αφού καμία τέτοια εκμετάλλευση δεν θα είναι δυνατή, μια και ο φυσικός και υδάτινος πλούτος της παραχωρείται και δεσμεύεται υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.
Μιλά ο κος Παπακώστας για τήρηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όταν αυτές έχουν παραβιαστεί σε κάθε τους πτυχή. Αναρωτήθηκε, άραγε, ποτέ, γιατί για την αδειοδότηση στην Ελλάδα μικρών υδροηλεκτρικών ουδέποτε εφαρμόστηκε η Οδηγία 2000 της ΕΕ για την προστασία των υδάτων; Οπότε, τι έχει να πει για τα εκατοντάδες μικρά υδροηλεκτρικά, που αναμένεται να γεμίσουν τα ρέματα και τα ποτάμια μας χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης νομοθεσίας; Μπορεί, μήπως, να μας απαντήσει γιατί για να γίνει ένα μικρό υδροηλεκτρικό πρέπει το νερό να πάψει ν’ αποτελεί φυσικό και δημόσιο αγαθό, αφού παραχωρείται ξεκάθαρα σε ιδιώτες; Ή έχει, μήπως, υπόψη του κάποιο παράδειγμα στην Ευρώπη, κατά το οποίο να εγκαθίστανται αιολικά πάρκα σε περιοχές natura, όπως στη χώρα μας συμβαίνει;
Διαβάσαμε, ακόμα, στις παρεμβάσεις πως οι ΑΠΕ αποτελούν «ήπιες επεμβάσεις» στο περιβάλλον. Πόσο, άραγε, «ήπιες επεμβάσεις» μπορούν να θεωρηθούν έργα σε περιοχές “natura”, τα φαραωνικά έργα στις βουνοκορφές μας, το ξεκοίλιασμα των βουνών μας, τα αμέτρητων χιλιομέτρων δίκτυα μεταφοράς εντός των δασωμένων εκτάσεών μας, με τα οποία πρόκειται ν’ αλλάξει παντελώς η φυσιογνωμία του τόπου μας; Θεωρούνται, άραγε, «ήπια επέμβαση» η για μήκος πολλών χιλιομέτρων εκτροπή/κλοπή του νερού από τις κοίτες των ποταμών μας, οι αυθαίρετες επεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις με την επίκληση ανύπαρκτων δασικών δρόμων, η καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών, η αδιαφορία για τη χλωρίδα και πανίδα αλλά και την ιχθυοπανίδα (συμπεριλαμβανόμενων προστατευόμενων ή και απειλούμενων ειδών της);
Αναρωτιόμαστε, ακόμα, γιατί ο κος Παπακώστας δεν αναφέρεται στις πανελλαδικού χαρακτήρα και έκτασης αντιδράσεις κατά των ΑΠΕ και κάνει λόγο αποκλειστικά γι’ αυτές στο νομό Καρδίτσας, για τις οποίες, μάλιστα, είναι ολοφάνερη και η δυσφορία («έκπληξη» το είπε) κατά αντίστοιχων φορέων. Και, βέβαια, μόνο θετική δεν είναι διεθνώς η τάση υπέρ των ΑΠΕ (κάτι που, επίσης, αποκρύπτεται από τον κο Παπακώστα), αφού αρμόδιοι φορείς και ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν όλο και περισσότερο, την πραγματική τους αδυναμία να ηλεκτροδοτήσουν με αυτάρκεια και ασφάλεια, παρά τις σημαντικές υπέρ τους δαπάνες.
Λυπούμαστε που δε θα συμφωνήσουμε ότι οι «επιθεώρηση ΄παραγωγικών΄ έργων», όπως βαφτίζονται συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ, από οποιαδήποτε «εξέχοντα» πρόσωπα, πρέπει να συνιστά αυτομάτως και εγγύηση της νομιμότητας, χρησιμότητας και ωφελιμότητάς τους, κάτι που σαφώς υπονοεί στις παρεμβάσεις του ο κος Παπακώστας. Αντίθετα, δηλώνουμε πως αυτό μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.
Και είναι αλήθεια πως δε γνωρίζουμε τι είδους «συνεργασία» και σε ποιο βαθμό αυτή έχει επιτευχθεί μεταξύ εταιριών, απ’ αυτές που εκτελούν έργα ΑΠΕ, και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και πάλι ο ίδιος αναφέρει. Καμία, ωστόσο, «αγαστή συνεργασία» δε διαπιστώνουμε μεταξύ τέτοιων εταιριών και τοπικών κοινωνιών, οι κάτοικοι των οποίων δείχνουν, στην πλειοψηφία τους, μη ενημερωμένοι και αγανακτούν όταν ενημερώνονται για την πραγματικότητα.
Τέλος, να ενημερώσουμε τον κο Παπακώστα αλλά και την κοινωνία και τους φορείς του νομού μας, ότι κανέναν αρνητισμό στις «εξελίξεις» δεν επιδεικνύουμε. Αυτό που επιδεικνύουμε είναι η ευαισθησία μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του φυσικού και υδάτινου πλούτου του τόπου μας από τις σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης και αμφίβολης ωφελιμότητας και χρησιμότητας επεμβάσεις (και μάλιστα φαραωνικού τύπου ή ιδιαίτερα βλαπτικές). Επεμβάσεις επιβλαβείς για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες αλλά και για την ίδια την εθνική μας οικονομία, γενικότερα, ακόμα δε και για την τσέπη μας, ως καταναλωτών. Και τούτο, ακριβώς επειδή κι εμείς νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές.
Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων