Ο λόγος και πάλι για την γνωστή εκπομπή της ΕΤ «Το αλάτι της γης», που προβλήθηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 και ήταν αφιερωμένη στη Δ. Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μουζακίου, της Αργιθέας και του Σμοκόβου, παρουσιάζοντας, ανάμεσα σε άλλα, και στοιχεία από την πολιτισμική κληρονομιά και τη μουσική παράδοση των συγκεκριμένων περιοχών.

Είναι αλήθεια πως από την αρχή και ο δικός  μας Σύλλογος είχε γίνει αποδέκτης πολλών ερωτημάτων για το δήθεν ρόλο που διαδραμάτισε στο γύρισμα της εκπομπής,  για την οποία είναι διάχυτη, πλέον, η αντίληψη πως δεν κάλυψε και δεν πρόβαλε στον απαιτούμενο βαθμό την περιοχή μας  και την παράδοσή της. Δεδομένης, μάλιστα,  της συμμετοχής στην ίδια εκπομπή και συγχωριανών μας, που έχουν συμμετάσχει και σε αποστολές του Συλλόγου μας,  δυσκολευόμασταν να πείσουμε πως δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη  και ούτε καν είχαμε πληροφορηθεί για το γύρισμα, με αποτέλεσμα να υποστούμε αναγκαστικά και μέρος της κριτικής που ασκήθηκε.

Αποφύγαμε τότε τη δημόσια παρέμβαση  προκειμένου ν’ αποφευχθεί κάθε κίνδυνος αυτή να εκληφθεί ως αντιπαράθεση με άλλους, συμμετέχοντες στην εκπομπή, Συλλόγους – την εμφάνιση των οποίων, φυσικά, θεωρούμε εξαίρετη –  και ελπίζαμε πως με την πάροδο του χρόνου θα ηρεμούσαν και τα «πνεύματα». Για να διαπιστώσουμε το βράδυ της περασμένης χειμερινής χοροεσπερίδας του Συλλόγου μας πως κάτι τέτοιο δεν  ίσχυε, αφού τα ερωτηματικά και η κριτική από πολλούς συγχωριανούς μας και μη εξακολουθούν να παραμένουν.

Επιθυμούμε, λοιπόν,  να ενημερώσουμε για ακόμα μία φορά και δημόσια τα μέλη και τους συγχωριανούς μας αλλά και τους υπόλοιπους δημότες πως καμία συμμετοχή δεν είχαμε στο συγκεκριμένο «γύρισμα», για το οποίο ούτε είχαμε πληροφορηθεί ούτε και ενημερωθεί από κανέναν, παρά μόνο από τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν.

Επιπλέον ως Σύλλογος  και χωρίς να θίγουμε τη συμμετοχή κανενός από τους εμπλεκόμενους φορείς, για τους οποίους σ’ ότι αφορά την παρουσία τους στην εκπομπή θεωρούμε πως ανταποκρίθηκαν άριστα στην αποστολή και το ρόλο τους,  εκτιμούμε και εμείς πως η περιοχή μας, με βάση τον πλούτο που διαθέτει (ιστορικά στοιχεία, φυσικό κάλος, ιδιαίτερα πλούσια πολιτισμική κληρονομιά με πολλές, μάλιστα, καταγραφές της, ντόπιοι μουσικοί που άφησαν και αφήνουν το αποτύπωμά τους στην παράδοση του τόπου, σπάνιο σήμερα παραδοσιακό αντιφωνικό δημοτικό τραγούδι, κ.λ.π.), δεν εκπροσωπήθηκε και ούτε προβλήθηκε  όπως θα έπρεπε και της αξίζει.

Η αποκατάσταση, λοιπόν, όλων των παραπάνω στην ορθή και πραγματική τους διάσταση θεωρείται απαραίτητη και εκτιμούμε πως ο καθένας από τους  συντελεστές της συγκεκριμένης εκπομπής ή και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σ’ αυτή, πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του αλλά και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες….

Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς

«το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).