Με απόλυτη επιτυχία η καλοκαιρινή εκδήλωση χορού του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς – Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Σύλλογο

Με τις πληγές του Ιανού ορθάνοιχτες, ακόμα, στο χωριό της Οξυάς και με υφιστάμενες τις εξ αυτών δυσκολίες πρόσβασης στην έδρα του Συλλόγου αλλά και στη γενικότερη επικοινωνία μεταξύ των Οξυωτών, διοργανώθηκε και φέτος ο καλοκαιρινός χορός του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 17-8-2023, στον αύλειο χώρο του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας Οξυάς, έδρα του Συλλόγου και συνοδεύτηκε από έντονη παρουσία κόσμου, που έδειξε πως ήθελε να ξεδώσει και το έκανε όσο καλύτερα μπορούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, χάρη και στην καταπληκτική, όπως όλοι σχολίασαν, ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, που από το ΔΣ του Συλλόγου επιλέχθηκε για τη διασκέδασή τους.

Καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία της εκδήλωσης στάθηκαν η εθελοντική εργασία και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και αρκετών μελών και φίλων του Συλλόγου.   Χαιρετισμό για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου απηύθηνε  ο πρόεδρός του Γιώργος Καραβίδας, που αναφέρθηκε στη δράση του Συλλόγου, επισημαίνοντας τα τεράστια προβλήματα του χωριού, ιδίως μετά τις καταστροφές του Ιανού, καλώντας κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο να αναλάβει τις ευθύνες του.

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μουζακίου κος Θεοφάνης Στάθης, οι αντιδήμαρχοι Ιωάννης Κουτσογιάννης και Νίκος Ζαρνακούπης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Καραβίδας, Άρης Γκαγκάς και Γιώργος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Οξυάς Λάμπρος Ευθυμίου, οι τοπικοί σύμβουλοι Οξυάς Κώστας Χαλίλης και Νίκος Κούτσικος (ο σύμβουλος Σπύρος Σωτηρίου ενημέρωσε ότι αδυνατούσε να παραβρεθεί, λόγω προσωπικών του υποχρεώσεων), ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μουζακίου Ηλίας Σερίφης, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας μοναστηρίου Οξυάς π. Κων/νος Τόλιας, η πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Οξυωτών με έδρα την Αθήνα Μαρία Γκαραβέλα με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, ο υποψήφιος δήμαρχος Μουζακίου Βάιος Φροξυλιάς και λοιποί υποψήφιοι συνδυασμών που θα συμμετάσχουν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θετικότατα και τα σχόλια όσων από τους παραβρισκόμενους επισκέφθηκαν την έκθεση λαογραφικών αντικειμένων από την καθημερινή ζωή των Οξυωτών, που λειτουργεί στο χώρο της πλατείας του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, αποδίδοντας τα εύσημα στο Σύλλογο, τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη συντήρησης των αντικειμένου αλλά και του χώρου που τα φιλοξενεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση καθώς και όλους τους εθελοντές και τους δωροθέτες που τη στήριξαν, ενώ πρέπει να αναφερθεί και ότι η δαπάνη των τραπεζοκαθισμάτων καλύφθηκε από το Νομικό Πρόσωπο «Πολιτισμός- Αθλητισμός- Νεότητα» του Δήμου Μουζακίου.

Παράλληλα, την Κυριακή 20 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στο καφενείο της Αγίας Τριάδας και κατά τα καθοριζόμενα από το καταστατικό του Συλλόγου η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του, που ενέκρινε ομόφωνα τον οικονομικό απολογισμό και τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου για την προηγούμενη ετήσια περίοδο.

Ακολούθησαν οι διαδικασίες των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του Συλλόγου, στις οποίες και παρά την από μέρες πριν δημόσια γνωστοποίηση των απερχόμενων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη μη επιθυμία τους να συμμετάσχουν εκ νέου στις αρχαιρεσίες, προκειμένου να δοθεί ευκαιρία σε άλλα μέλη να αναλάβουν και να προσφέρουν στη διοίκηση, δεν εκδηλώθηκε, δυστυχώς, το απαιτούμενο για τη στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου ενδιαφέρον. Έτσι, μετά τις ανωτέρω αρχαιρεσίες και την αναγκαστική και πάλι εκ νέου συμμετοχή σ’ αυτές τριών εκ των απερχόμενων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η νέα σύνθεση αυτού έχει ως εξής :

  • Μπλέτσας Νικόλαος του Κων/νου, πρόεδρος
  • Τρίμμη – Πάτα Ευδοξία του Κων/νου, αντιπρόεδρος
  • Κάμπας Χρήστος του Αριστοτέλη, γραμματέας
  • Μαυρομάτη – Γκαραβέλα Παρασκευή του Θεοφάνη, ταμίας
  • Καραβίδας Γεώργιος του Δημητρίου, μέλος
  • Μπλέτσας Νικόλας του Χρήστου, μέλος
  • Τόλια Ελένη του Κων/νου, μέλος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Με επιτυχία η καλοκαιρινή εκδήλωση χορού του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς

Υπό τη σκιά της σε εξέλιξη ευρισκόμενης πανδημίας του κορωνοϊού και σ’ ένα βαριά χτυπημένο από τη θεομηνία του Ιανού χωριό, με τις πληγές του, ακόμα ορθάνοιχτες, να προκαλούν πάμπολλα προβλήματα στην καθημερινότητα των Οξυωτών και να δυσκολεύουν την πρόσβαση στο χωριό ακόμα και μέσω κεντρικών οδικών αρτηριών, διοργανώθηκε για φέτος, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια απραξίας, ο καλοκαιρινός χορός του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 19-8-2022, στο αύλειο χώρο του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας Οξυάς, έδρα του Συλλόγου, και μπορεί, υπό τις ανωτέρω αναφερόμενες συνθήκες, συνεπικουρούμενες και από το βαρύ πένθος αρκετών Οξυωτών, ο κόσμος που αυτή τη φορά παραβρέθηκε να ήταν λιγότερος σε σχέση με προηγούμενες φορές. Τίποτα, ωστόσο, δεν εμπόδισε όσους παραβρέθηκαν να περάσουν ένα όμορφο βράδυ, γλεντώντας και πάλι μέχρι το πρωί, υπό τους ήχους ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής, που διατήρησε αμείωτο το κέφι και τη διάθεση για χορό απ’ όλους.

Καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία της εκδήλωσης στάθηκαν η εθελοντική εργασία και προσφορά όλων, ανεξαιρέτως, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και αρκετών φίλων του Συλλόγου, σε συνδυασμό με την ανταπόκριση των παραβρισκόμενων Οξυωτών στο κάλεσμα για την οικονομική της στήριξη.

Χαιρετισμό για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου απηύθηνε  ο πρόεδρός του (και δημοτικός σύμβουλος) Γιώργος Καραβίδας, που αναφέρθηκε στη δράση του Συλλόγου και στην ανάγκη για επαναδραστηριοποίηση του πολιτισμού καθώς και στα υφιστάμενα προβλήματα του χωριού, ιδίως μετά τις καταστροφές του Ιανού, που κάθε άλλο παρά αφήνουν ανεπηρέαστη και τη δραστηριότητα του Συλλόγου.

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μουζακίου κος Θεοφάνης Στάθης, ο αντιδήμαρχος Ηλίας Τρυφέρης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜ Χρήστος Κουτρομάνος, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ζαρνακούπης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Οξυάς Λάμπρος Ευθυμίου, ο τοπικός σύμβουλος Νίκος Κούτσικος και εκπρόσωποι του Συλλόγου απανταχού Οξυωτών με έδρα την Αθήνα.

Θετικότατα και τα σχόλια όσων από τους παραβρισκόμενους επισκέφθηκαν την έκθεση λαογραφικών αντικειμένων από την καθημερινή ζωή των Οξυωτών, που λειτουργεί στο χώρο της πλατείας του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, αποδίδοντας τα εύσημα στο Σύλλογο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση καθώς και όλους τους φίλους και τους δωροθέτες που τη στήριξαν, ενώ πρέπει να αναφέρει και ότι η δαπάνη των τραπεζοκαθισμάτων καλύφθηκε από το Νομικό Πρόσωπο «Πολιτισμός- Αθλητισμός- Νεότητα» του Δήμου Μουζακίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

….έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα του ο Λ.Α.Π. Σύλλογος Οξυάς.

Με αρκετή ….δόση περιπέτειας η φετινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου μετά την κήρυξη της πανδημίας του covid-19 αλλά και μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές του «Ιανού».

 

Αρχικά, λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και των σε ισχύ περιοριστικών μέτρων, η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για τις 27 Φεβρουαρίου στον αύλειο χώρο του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, μια και προ δεκαημέρου η πρόγνωση του καιρού έδειχνε …ηλιοφάνεια και αρκετούς βαθμούς κελσίου!!

 

Η συγκεκριμένη, όμως, μέρα στο χωριό ξημέρωσε με χιονόπτωση και για το λόγο αυτό η εκδήλωση αναβλήθηκε, για να πραγματοποιηθεί, τελικά, την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, στον εξωτερικό χώρο του café «ΑΓΟΡΑ», στο Μουζάκι, μια και η μετάβαση στο χωριό ήταν και πάλι αδύνατη.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, τηρουμένων και όλων των υγειονομικών μέτρων, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και αρκετοί Οξυώτες, που μετά από καιρό είχαν την ευκαιρία να συνεβρεθούν και να συζητήσουν μεταξύ τους, ανταλλάσοντας και ευχές για τη νέα χρονιά.

 

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Καραβίδας, αφού ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι καλή για όλους και να επαναφέρει και τη δυνατότητα δραστηριοποίησης στον πολιτισμό, αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες που το χωριό βίωσε τόσο με την πανδημία όσο και, κυρίως, με τη θεομηνία του «Ιανού», που για το χωριό της Οξυάς άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές, η αποκατάσταση των οποίων εκκρεμεί σε μεγάλο βαθμό, που επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινότητα των Οξυωτών αλλά και το μέλλον του ίδιου του χωριού.

 

Τυχερός με το φλουρί, που αντιστοιχούσε σε ένα ρολόι χειρός για δώρο (προσφορά του Συλλόγου) αναδείχθηκε ο νεαρός Κων/νος Τσιτσώνης.

 

Ο Σύλλογος ευχαριστεί όσους παραβρέθηκαν καθώς και τον αιδεσιμότατο π. Λάζαρο Κουτσογιάννη για την παρουσία και την εξυπηρέτηση, εύχεται δε στα μέλη του και σ’  όλο τον κόσμο καλή χρονιά.

 

Από το ΔΣ του Συλλόγου

Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς: Τιμήθηκαν και φέτος οι πεσόντες στους αγώνες του έθνους.

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας/ΠΕ Καρδίτσας και τη στήριξη του ΝΠΔΔ «Αθλητισμός- Πολιτισμός – Νεότητα» του Δήμου Μουζακίου διοργανώθηκε και φέτος από το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας» η εκδήλωση-επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στους αγώνες του Έθνους.

Από δεκαετίας και πλέον η εκδήλωση έχει καθιερωθεί να διοργανώνεται την πρώτη μετά τις 15 Οκτωβρίου Κυριακή εκάστου έτους, στον οικισμό Πλατάνια Οξυάς, γενέτειρα του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου από το νομό Καρδίτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940-41, και φέτος πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή,  17 Οκτωβρίου.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, παρέστησαν αρκετοί Οξυώτες, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας κος Τρυφέρης Ηλίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Άρης Γκαγκάς και Παναγόπουλος Γεώργιος και το μέλος του συμβουλίου της Κοινότητας Οξυάς κος Σωτηρίου Σπύρος, ενώ ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος εκπροσωπήθηκε από τον αιδεσιμολογιότατο π. Λάζαρο Κουτσογιάννη.

Επιστολή προς το ΔΣ του Συλλόγου, που αναγνώσθηκε στους παριστάμενους, απέστειλε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΝΠΔΔ  «Αθλητισμός- Πολιτισμός – Νεότητα» του Δήμου Μουζακίου κα Μαρία Καραμπέκου, με την οποία εξηγούσε τους επαγγελματικούς λόγους που την εμπόδισαν να παραστεί και επαινούσε την πρωτοβουλία και προσπάθεια του Συλλόγου, υποσχόμενη πως ο Δήμος Μουζακίου και το ΝΠΔΔ «Αθλητισμός- Πολιτισμός – Νεότητα» θα στέκεται στο εξής αρωγός της.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Δ. Καραβίδας καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους και ευχαρίστησε το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας/ΠΕ Καρδίτσας και το ΝΠΔΔ «Αθλητισμός- Πολιτισμός – Νεότητα» του Δήμου Μουζακίου για την καθοριστική συμβολή και στήριξη στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης,  επισήμανε τη σημασία της, ως ελάχιστου φόρου τιμής σ’ εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τόνισε δε πως η συγκεκριμένη προσπάθεια θα συνεχιστεί, σε πείσμα όσων επιδιώκουν την αποδόμηση των εννοιών της «πατρίδας» και του «έθνους», έννοιες, ωστόσο, που δύσκολα βγαίνουν από τη συνείδηση του κάθε λαού και ειδικά από το λαό των Ελλήνων.

Το ΔΣ του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»